Zauważyłem ostatnio stopniowy spadek KH w baniaczku i koniec końcem zmierzyłem kranówe.... wyszło.... "0"...!!!! mieszkam w Tychach, mamy wode z Goczałkowic i podobno jest to najmiększa w całym kraju, ale "0"? czy ktoś z Tychów może to potwierdzić?? bo może test się zepsuł... zestarzał... zdziwaczał... kupiłem ostatnio RO, ale jeszcze nie uruchomiłem. potem dodając micro i macro problem mnie już nie będzie dotyczył, ale tymczasem jestem zaniepokojony...
Zmierzę z ciekawości dzisiaj ale zawsze Kh oscylowało w okolicy 3-4 stopni. Mam pełen skład wody i tam też taka twardość jest. Jak widać w podpisie mieszkam 3 km od tego zbiornika
Coś w tym jest. Zmierzyłem kh i gh (test zooleka) i kh wyniosło 2 stopnie a gh bez zmian czyli 6 stopni. Badana woda to kranówa i woda z akwarium po dzisiejszej podmianie
test jest tetry (zestaw PH KH GH i NO2) i rzeczywiście jest przeterminowany 6 mcy ... ale miałem nadzieje że to 24mc to standard i dalej mierzą w miare dobrze... wcześniej pokazywał 5 i jakoś mi sie nie chce wierzyć że po 2 latach poprawnego działania nagle zwąchał że jego temin minął...
Prawda, prawda mieszkam w Tychach i z mojego kranu leci mięciutka woda TwO-7, TwW-4 Ph 7,5 mierzone drogą kropelową firmy zooletek gwarancja testera jest ważna do 2008 więc to nie pomyłka ,aż się serce raduje
Ostatno okazuje się że ważniejszy (lub conajmniej równie ważna) od TwO jest stosunek soli Ca do Mg. Piękne rośliny można trzymac również w twardej wodzie.
Piotr Baszucki w Akwaria· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2005
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum.
Bezpośredni link:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
przemogasior w Nawożenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4416
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Statystyki
Ten temat przegląda 465 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571011
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 465 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej