marnieje blyxa i hydrocotyle [foto] - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

marnieje blyxa i hydrocotyle [foto]

Liczba wyświetleń: 1574·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
lukastrich
Witam, opisałem już jakiś czas temu o moich problemach z roślinami i dzięki waszym radom udało mi się moje akwarium wyprowadzić w miare na prostą. Masowe niedobory zniknęły, jednak obserwuję ciągle jakieś braki na pojedynczych gatunkach.
Może zacznę od istotnych parametrów zbiornika (240L):
oświetlenie: 2x36W; od tyłu: Sylvania Aquastar, Osram Lumilux Skywhite, Philips TLD 950 (swietlówki są niedawno wymieniane - jakieś 2 miechy temu)
temperatura: 27 stopni C
NO3: 10
TwW: 8 (po poprzednich problemach pilnuję żeby nie było za niskie)
TwO: 9 (wiem że nie najlepszy stosunek do weglanówki, ale w kranie mam 12, a do 9 spada w akwarium)
pH: 7,4 (hmm.. troche mnie to zdziwniło, a z drugiej strony weglanówka wysoka)
CO2: 1 babelek na 2-4 sek/bimbrownia/ podaję na głowicę filtra wewnętrznego
niestety nie mam testu na fosfor :(
akwarium ogólnie wygląda tak:
Obrazek
rośliny rosną juz niejagorzej, ale:
mam roblemy z Blyxa japonica i Hydrocotyle leucocephala. obie rośliny niedość że nie rosną (a kiedyś rosły pieknie) to jeszcze wyglądają coraz gorzej, zobaczcie sami:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
mam tez drobny problem z Heteranthera zesterifolia, Bacopa monieri i Hygrophila diformis. One przynajmniej nie marnieją i wyglądają znośnie, jednak ich tempo wzrostu jest niemal niezauważalne, zwłaszcza bakopy , looknijcie:
Obrazek Obrazek
(ta diformiska z tyłu jest przysłonięta liściem lotosa dlatego wykazuje niedobory światła)

Nawożę 2x w tygodniu Supraflora Complex po 15ml, oraz K2SO4 15ppm przy każdej podmianie wody.

Aktualnie posiadam jeszcze ale nie stosuję: PG Macro i KH2PO4

lukastrich

lukastrich

05 maja 2006, 23:12   (#2)  

dałem dzis 1ppm PO4

lukastrich

lukastrich

08 maja 2006, 19:17   (#3)  

po dodaniu PO4 widze że drgnęły te rośliny, których wzrost się zatrzymał. Nie powiem żeby ruszyły z kopyta, no ale nareszcie widać że żyją i rosną. Natomiast blyxa i hydrocotyle bez zmian. Hydrocotyle w zasadzie mnie nie martwi bo nie lubię tej rośliny ;) ale blyxy mi szkoda.
Odnosze wrażenie, ze sam zadaję sobie pytania i sam na nie odpowiadam. Czy ktos mógły chociaz powiedziec czy dobrze robię ?

Mam jeszcze pytania na temat dawkowania poszczególnych pierwiastków. Wim że potasu powinno byc ok 15-20ppm, a fosforu ok 1ppm, ale jak częst to podawać? Co dziennie? Co tydzień? Co miesiąc? Wtedy gdy zuważam braki? Przy podmianach? Nigdzie nie mogę znaleśc takich informacji :/

lukastrich

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Ludwigia Cuba marnieje

witek80 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4082
Witam, akwarium na ziemi z kulkami gt, co2 z butli 24h. Wyniki po testach: NO3 - 6 - podniosłem do 15 po testach PO4- 1 K-16 Gh- 6 Kh- 3 Ca-25 Mg-13 Mikro dodaję codziennie 4ml swój mix z chelatu 13% ...

Bacopa Crenata, bakopa karbowana marnieje

Amorath w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3182
Witam Posadziłem kilka dni temu 20 sadzonek tej roslinki w odstepach 2cm . Pod tymi sadzonami wczesniej włozylem sporo kulek GT. Posiadam swietlowke t5 24W 0.45 W na litr lecz niektóre sztuki gniją lu...

Hydrocotyle tripartita dostępna w formie in-vitro

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
Hydrocotyle tripartita dołączyła do oferty roślin w żelu. W przeciwieństwie do ofert innych firm - rośliny in-vitro tropica są oferowane w formie płynnego żelu dzięki czemu roślina rośnie w warunkach ...

Nurzaniec spiralny marnieje - dlaczego?

win75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7678
Kiedyś już miałem podobny przypadek, kiedy zaniknał mi nurzaniec - wtedy sądziłem, że to może poprzez żywice jonowymienną, bo inne roslinki też zmarniały nieco. Teraz już nie filtruję przez żywicę w c...

niedobory [foto] prośba o wskazówki

ArturI w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3165
Witam serdecznie, moje rośliny w baniaku wszystkie rosną. Nie jest jednak optymalnie - mam problemy zwlaszcza z glassostigma i pogostemonem [foto]. Rośliny nie są dobrze wybarwione, glasostigma łątwo ...

staurogyne mi marnieje

michal322 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 1850
liście staurogyne żółkną a następnie obumirają jest nawożenie co2,potas 1ml,easy-carbo 1ml pro fito 1ml dziennie oświetlenie 26w a akwarium 25l pomocy :shock:

Mech marnieje

Peterpl w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6431
Mam od jakiś 2 tygodni problem z mchem w akwarium. Akwarium zostało założone jakoś w połowie grudnia i wszytko było ok. mech rósł jak szalony (java, phoenix i jeszcze jakiś, ale nawet nie wiem co to z...

Blyxa Japonica - co to za niedobór?

Tomasz Adamczyk w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 755
Mianowicie młode listki Blyxy robią sie ciemnozielone po czym się powoli zaczynają rozpływać. Sadzonki przyjechały do mnie w okropnym stanie ale wsadziłem je żeby poczekać aż wypuszczą młode liście po...

Problem z blyxą. Wystrzępione liście itp....

szkodnik97 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1302
Witam Mam akwarium 72 litry oświetlenie 2x 15 w , jutro dokładam 24 wat czyli będzie 54 Nawożę : symfonią złota 1 w tygodni 7 ml oraz K2SO4 raz w tygodni 10 ml Testy wykazują( zoolek): NO3- 18 ...

Marnieje Micranthemum Umbrosum

on_30 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 3334
Posadziłem Micranthemum umbrosum jakiś miesiąc temu. Zbiornik ma 3 miesiące. Podaje nawozy w tym żelazo, co2 z butli, podaje potas, leje też węgiel w płynie. Wszystkie rośliny są w super stanie tylko ...

Statystyki

Ten temat przegląda 717 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 716 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.