Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
file
Rokietnica k. Poznania
Mógłby ktoś napisać jak się przycina rośliny oraz kiedy to sie robi. ? Bardzo prosze o pomoc.
-

file
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rokietnica k. Poznania
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
„jak” to zależy od konkretnej rośliny, czy wogóle można ją przyciąć, najlepiej ostrą żyletką, żeby niepotrzebnie nie uszkadzać łodyg. „kiedy” - no pewnie jak uznasz za stosowne, tzn. kiedy rośliny jest za dużo i zasłania światło innym, albo kiedy robisz sianokosy, albo kiedy chcesz rozmnożyć roślinkę... jest wiele możliwości  może powiedz o jaki gatunek dokładnie ci chodzi. r.
-
remiczor
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Ząbki /k W-Wy
file
Rokietnica k. Poznania
Echinodorus tenellus (Żabienica delikatna)^
Rotala Indica, rotunfulla?
Bacopy, Hemianthus,^
Ceratopteris thalictroides,
Hygrophola difformis,
Hygrophila polisperma,
H.angustifolia,
Vallisneria
Salvinia
Saggitaria,
+++++
Anubiasy mech jawajski
Cabomba caroliana - Kabomba karolińska.
Kupiłem je ale większośc jest za duża do mojego akwa. mogę tak po prostu ciach w połowie i włozyć do gleby(żwirku)?? ;]
Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać ze zdjeciami. Co zmienilibyscie na 100% bo wiem, ze nie jest chociaż w 1% fajne ale dopiero cos chcę z tym zrobić.

-

file
●
-
Część z Twoich roślin można przycinać, a część nie. To wszystko zależy od tego w jaki sposób się rozmnażają. Ale o tym przeczytasz w bazie roślin...[/url]
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Po pierwsze to powyjmuj rosliny z koszyczków i powsadzaj do podłoża.
Po drugie zwieksz oświetlenie bo wydaje mi się,że jest za słabe.
Po trzecie to przycina sie tylko rosliny łodygowe(rotala,bacopa,hemianthus,hygrophila,cabomba),a także i mech 
-

RAFIK
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: BIAŁYSTOK
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
file
Rokietnica k. Poznania
Oświetlenie:
żarówka energooszczędna 11W ->60W
Z tyłu (za akwa brak miejsca) dodałem 20W świetlówkę.
Akwa mam 25 l więc chyba strarczy.
Interesują mnie te doniczki, dlaczego nie można trzymać roślinek w nich? Dzisiaj robiłem przebudowe ( przed przeczytaniem tego postu) i wszystko w nie pozasadzałem.
Co powinienem stosować jako filtr biologiczny bo węgiel chyba nie;]?
-

file
●
-
file napisał(a):Oświetlenie: żarówka energooszczędna 11W ->60W Z tyłu (za akwa brak miejsca) dodałem 20W świetlówkę. Akwa mam 25 l więc chyba strarczy.
Interesują mnie te doniczki, dlaczego nie można trzymać roślinek w nich? Dzisiaj robiłem przebudowe ( przed przeczytaniem tego postu) i wszystko w nie pozasadzałem.
Co powinienem stosować jako filtr biologiczny bo węgiel chyba nie;]?
Ja bym ci polecił zmienic oświetlenie na 2x8W- T5 jażniówki(AQUARELLE i DAYLIGHT).Ja właśnie posiadam takie oświetlenie w moim małym baniaczku 25L i jest extra.
A co do wkładów filtracyjnych to polecam albo ceramikę lub karemzyt 
-

RAFIK
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: BIAŁYSTOK
file
Rokietnica k. Poznania
Dzięki za rady, a co z doniczkami? :>
Myślałem o świetlówkach, ale szkoda mi kasy na statecziki itp.
-

file
●
-
10 maja 2006, 00:38
(#10)
roślinki koniecznie trzeba wyciągnąć z doniczek i z tej waty w której sobie siedzą i wsadzić w podłoże.doniczki są dobre w sklepach ponieważ roslinka ma sie gdzie ukorzenić i można ją transportować, u nas w baniakach się je z nich wyciąga. pozdrawiam
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
file
Rokietnica k. Poznania
10 maja 2006, 14:25
(#11)
Czyli jeśli chcę rozsadzić to do doniczek, a jeśli ma wykształcony korzeń to w kamyki?
-

file
●
-
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Hej
Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Amerykański startup UbiQD opracował i przetestował szkło laminowane polimerem zawierającym kropki kwantowe dzięki czemu pasywnie przekształca fotony UV oraz niebieskie w fotony czerwono-pomarańczowe. ...
Hej
Film po niemiecku.
Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
porownanie-podlozy-akwariowych.jpg
Opinie w internecie często pisane są na zamówienie, postanowiliśmy zatem stworzyć rzetelną bazę recenzji podłoży akwarystycznych opartych wyłącznie na ankietach pr...
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
Chciałbym zacząć sprzedawać rośliny z przycinki tylko pytanie czy zapakowanie ich w woreczki strunowe i odrobiną wody po prostu żeby było wilgotno wystarczy? Czy trzeba np heatpack?
Witam wszystkich, jakie rośliny szybko-rosnące dadzą radę przy GH= 15,4 on, Ca 85 mg/l, Mg 15 mg/l? Czy przy tak ....banej wodzie trzeba już się bawić w RO?
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...
|
|