biały nalot na szybach i roślinach - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

biały nalot na szybach i roślinach

Liczba wyświetleń: 3332·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
wiema serdecznie
jestem początkującym akwarystom i mam duży problem :( z pewnym białym nalotem na szybach, nie wiem jak się go pozbyć, równierz bardzo często moje akwa jest atakowane przez Chyba okrzemki.
moje akwarium to 70x30x30 oświetlenie 2x18W włączane od 7 rane do 19 wieczorem, grzałka 100W tem 26st C,
filtr fan 1 firmy aquel.
wody używam z wodociągów odstała ok 5 dni.
roślinki to cryptokoryny 6szt, moczarka kanadyjska 5szt i kilka innych nie znam nazwy
co mam robić

wojraf

04 maja 2006, 17:25   (#2)  

Skarbie, troche na zle forum trafiles, jak szukasz porady dla poczatkujacych.

Bialy nalot na szybach moze byc wynikiem narastania okrzemek (ale raczej powinen byc brunatny), ale rowniez spowodowany osadzaniem sie weglanu wapnia na szybach. U mnie zdarzylo sie, ze byl to slad odwapnienia biologicznego ktore pojawilo sie na glonach porastajacych szyby.

Zasadniczo jak prosisz tu o pomoc powienes okreslic podstawowe parametry swojej wody: twardosc i pH. Bez tego bedzie to zawsze zgadywanie.

elfir

04 maja 2006, 19:00   (#3)  

witam
dziękuję za odpowiedz, mam ten biały nalot i brunatny też. tam gdzie rośliny zacieniają podłoże brak tego białego nalotu i brunatnego natomiast w pozostałych miejscach jest tego bardzo dużo. czy śą jakieś metody na zlikwidowanie tego. wiem tylko że mam twardą wodę z bardzo dużą ilością chloru.

wojraf

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jacek Petryszak

04 maja 2006, 21:55   (#4)  

Chlor w ciągu 5 dni spokojnie się ulotni. A co do okszemków skore często Cię odwiedzają to znaczy, że nie masz stobilnej równowagi biologicznej, poczytaj na ten temat i zmień to konieczie, to jedna z głównych podstaw dobrego akwarium roślinnego.

Jacek Petryszak

05 maja 2006, 07:44   (#5)  

dzięki za podpowiedź,
poszukam odpowiednich stron i zacznę jeszcze raz wszystko od nowa.

wojraf

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Zdjęcie WhatsApp 2025-11-22 o 16.16.06_1d08fd48.jpg

Osad na roślinach

Kuba47 w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2879
Dzień dobry. Mam od 3 tygodni nowy zbiornik. Od kilku dni pojawiły się u mnie glony nitkowe oraz dziwny nalot na roślinach. Osad jest koloru szarawego. Gównie osadza się na liściach roślin. Większe sk...
nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2067
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...
IMG_5665.jpeg

Glon na korzeniu i roslinach

szymek1399 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3002
Cześć, Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
IMG_7953.jpeg

Biały glon?

Mateo525 w Glony · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 10405
Cześć, czy ktoś podpowie co to za glon? Bo z tego co znalazłem poszukałem to jakieś glon nitkowy który już “umarł” wrzucam zdjęcie poglądowe które najbardziej oddaje to co jest. I jak się tego pozbyć?...
20240826_184202.jpg

Zielenice - pył na szybach

Qwasir w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10023
Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć. Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu akt...
466009645_842234617900880_7975423113078137804_n.jpg

Zielenice i glony zielone nitki na roślinach

densen w Glony · Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 36788
Witam Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
image.jpg

Czarny nalot na roślinach

Robert1984 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3994
Witam, czy ktoś może zdiagnozować gdzie leży mój problem? 1 problem to czarne plamy na większości liści 2. Problem to Vallisneria robi się brązowo-czerwona Moje parametry: -baniak 180L -światło led...
Zdjęcie WhatsApp 2025-02-20 o 18.08.50_86c6b56a.jpg

Glony na roślinach - co to za rodzaj i jak się ich pozbyć

sgruszkiewicz w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3122
Witam Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć? W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
20240511_181535.jpg

Co to za brąz na roślinach...?

Premek1983 w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2751
Witam. Mam takie akwarium 60l. Akwarium ma 1 rok. Wszytko ładnie pięknie jednak na roślinach pojawia się taki brązowy nalot. Ciężko go usunąć mechanicznie. Zdjęcia w załączniku Co to jest ? Jak si...

Naturalne metody walki ze szkodnikami na roślinach.

Rfck w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 11225
Każdy kto kiedyś uprawiał rośliny w formie emersyjnej lub wabi-kusa prawdopodobnie spotkał się z problemem szkodników żerujących na liściach. Zdecydowanie polecam przyjrzeć się spodniej części liści. ...

Statystyki

Ten temat przegląda 560 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570991
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 560 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.