glon w moim akwa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

glon w moim akwa

Liczba wyświetleń: 2381·Odpowiedzi: 3
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 maja 2006, 20:41 glon w moim akwa  (#1)  

jestem tu nowy; mam następujący problem - w moim akqwarium ostatnimi czasy rzucił się na roślinach i elementach wyposażenia glon:patrz foto; wyglądało to bardzo szpetnie.. zbiornik musiałem zdemolować, wszystko oczyścić i urządzić od nowa... i tutaj moje pytanie: czy możecie doradzić jak w przyszłości prowadzić "hodowlę" aby nie dopuścić do takiego stanu rzeaczy?
troche o samym akwarium: zbiornik 75 litrów (na większy nie mam miejsca), pH ok 6,8; woda w zasadzie "kranówka" z dodatkiem aquasafe i plantamin, temp. ok 25 st.; filtr "turbinka" pracujący cały czas (czyszczony minimum raz w tygodniu - w zależności od zanieczyszczenia) odświeżanie wody raz na dwa tygodnie z dodatkiem ww środków i do 1/4 pojemności zbiornika; oswietlenie - świetlówka powerglo; rośliny: żabienice, wywłóczniki, czasem cabomba - ale szybko marnieje - kiryśniki się nią "raczą", nurzańce; ryby: 4 szt gurami , 4 kiryśniki, para glonojadów i kilka "niedobitków" - pozostałości po poprzednich zakupach (ok 5 niewielkich rybak jak tetra cesarska czy zwinnik nadobny).Obrazek

rafapa

03 maja 2006, 13:13   (#2)  

Ja mam ten sam problem, bardzo trudno te glony oderwać, najtrudniej z dekoracji, trzymają się jakby były przyczepione kropelką :x Z roślin łatwiej jest je czyścić, ale i tak wyrastają po pewnym czasie :evil:

adamo94

03 maja 2006, 13:39 wczoraj kupiłem 4 "kosiarki"  (#3)  

może one zapobiegną kolejnej inwazji glonów???

rafapa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

03 maja 2006, 16:55   (#4)  

Raczej nie, przywlokłem z skądź niedawno krasnorosty i one też mi rosną

adamo94

Powrót do Glony

Powiązane tematy

1. Przód.jpg

SPIROGYRA w akwa - sposoby zwalczenia

sigmar w Glony · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20162
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :) więc wg prawidła Akwa 200l światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin ) Filtracja - Eh...
IMG_5665.jpeg

Glon na korzeniu i roslinach

szymek1399 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2938
Cześć, Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
IMG_3419.jpeg

Bordowy glon na korzeniach i liściach

raficar rafi w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3476
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9056
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
IMG_7953.jpeg

Biały glon?

Mateo525 w Glony · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 10344
Cześć, czy ktoś podpowie co to za glon? Bo z tego co znalazłem poszukałem to jakieś glon nitkowy który już “umarł” wrzucam zdjęcie poglądowe które najbardziej oddaje to co jest. I jak się tego pozbyć?...
IMG_2394.JPG

Glon lub inny osad do zidentyfikowania.

Teria_ w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5485
Witam, jestem początkujący i niestety mam takie problemy: Na liściach Hygrophila corymbosa i na jednym Anubiasie pojawił się "kryształkowy lub piaskowy" nalot na liściach, oraz przeniósł się...
20241012_101614.jpg

Glon lub inny organizm do zidentyfikowania

wojto233 w Glony · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 14819
Witam forumowiczów, ostatnio na szybie i roślinach ( konkretnie na rogatku ) pojawił mi się taki oto "gość" co to może być ? Szukałem w necie po zdjęciu ale nic takiego samego znalazłem. Pro...
akwa1.png

Zielenice / krótkie nitki i parametry w akwa

pearman w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6650
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
IMG_0764.jpeg

Glon nie do pokonania

tomasz bracki w Glony · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 12838
Witam Tak jak w temacie nie mogę zwalczyć glona widocznego na zdjęciach mimo czyszczenia podczas podmian wody następnego dnia wraca parametry wody w normie , rośliny rosną jednak są bardzo nieestetyc...

Glon od kilku miesięcy

Binio w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3612
Cześć Od kilku miesięcy nie mogę się pozbyć dziadostwa. Czyszczę przy podmianach, wyciągam kamienie i szoruję, podmieniam co tydzień 50% wody, po kilku dniach to samo. Myślę żeby zrestartować akwa. C...

Statystyki

Ten temat przegląda 684 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 684 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.