Czy taki siarczan potasu sie nadaje ?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam !
Zakupilem w ogrodniczym worek 2kg Siarczanu Potasu...
W białym worku
Producent: Kali und Salz Gmbh
Importer : AMPOL-MEROL
Sklad ze strony producenta:
• Potassium Sulphate (K2SO4) 92 %
• Other Sulphates (MgSO4, CaSO4) 4 %
• Chlorides (KCl, NaCl) 1.4 %
• Others, mainly Water of Crystallization 2.6 %
Czy taki siarczan nadaje sie po rozpuszczeniu do akwarium ?
moge wstawic fotke opakowania jesli pomoze 
-
chester_83
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dobrze że podali skład.
Nadaje 
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
a wlasciwie to pytam dlatego ze na opakowaniu producent chwali sie niska zawartoscia chlorkow (< 1%) i to mnie zastanowilo czy to jest niska dla akwarium
to chyba te : Chlorides (KCl, NaCl) 1.4 %
ale ponizej 1% to nie jest 
-
chester_83
●
chester_83 napisał(a):to chyba te : Chlorides (KCl, NaCl) 1.4 % ale ponizej 1% to nie jest 
Jest poniżej  Te 1.4 % odnosi się również doK i Na.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Miałem kiedyś identyczny i nawoziłem nim, nie było problemów, tylko nie chciał się do końca rozpuszczać, co świadczy o jego marnej czystości.
Teraz używam K2SO4 kupiony na Allegro i rozpuszcza się całkowicie i to bardzo szybko. Nie wiem kto jest producentem.
Myślę, że możesz go jednak śmiało używać  [/list]
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Bartek G napisał(a):chester_83 napisał(a):to chyba te : Chlorides (KCl, NaCl) 1.4 % ale ponizej 1% to nie jest 
Jest poniżej  Te 1.4 % odnosi się również doK i Na.
fakt  GP napisał(a):Teraz używam K2SO4 kupiony na Allegro i rozpuszcza się całkowicie i to bardzo szybko.
tez sie wlasnie nad tym zastanawiam zeby kupic zestawik porzadnych odczynnikow
ten kosztowal raptem 6,69zl / 2 kg to mowie co mi tam
dzieki Wam za odpowiedzi
-
chester_83
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak dozować siarczan potasu?
-

Radek
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
-
Radek napisał(a):Jak dozować siarczan potasu?
to zalezy ile go w akwarium potrzebujesz... glownie zalezy to od ilosci (dostarczanego swiadomie badz nie) azotu i fosforu
-
chester_83
●
Mam niedobory potasu w akwarium 400l
Nie wiem jak się go podaje.
Czy wsypuje się siarczan bezpośrednio do akwarium, czy może się go jakoś wstępnie rozrabia, a jeśli tak to w jakich proporcjach.
Znasz może szczegóły?
-

Radek
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
-
Radek napisał(a):Czy wsypuje się siarczan bezpośrednio do akwarium, czy może się go jakoś wstępnie rozrabia, a jeśli tak to w jakich proporcjach. Znasz może szczegóły?
preparuje się wstępnie
tu masz kalkulator do obliczenia ile wody ile siarczanu aby uzyskać żądany roztwór : http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/do ... php?id=471
-
chester_83
●
a jakie jest zapotrzebowanie przy gesto obsadzonym akw. i 0,8W/L swiatla?
szkoda ze w kalk. tego nie ma 
Pozdrawiam,
Bazyli
----------------------------------------------
Głupi mówi co wie, mądry wie co mówi! 
-

bazyli
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Hej
Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni.
Poniżej opis ...
Hej,
Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...
|
|