co to jest? na korzeniu...
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygotowywałam korzen przez ponad 2 tyg...co prawda jest zbyt duzy by gotowac go np w garku ale codziennie zalewalam go wrzatkiem i tak przelezal przez ponad 2 tyg!
Tydzien temu wsadzilam go do zbiornika w ktorym nie ma jeszcze obsady!dzis zauwazylam na nim cos dziwnego...przeźroczyste...jakby jakas pleśń...co to moze być i skad sie wzielo i dlaczego??
-
iiwo
●
Jeden z gatunków pleśni, powód to złe przygotowanie korzenia.
-
Tommygun
●
Czyli co teraz mam zrobic? korezń powtornie wygotowac...uslyszalam tez opinie ze to nic groznego...ze rybom sie nic nie stanie!
-
iiwo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
01 maja 2006, 16:07
hmm
(#4)
Wyciągnąć korzen i jezeli nie mozesz go gotowac to zalac posolona woda i niech postoi w tej wodzie z 1 dzien,potem wypłukać
-
jaca76
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polewanie gorącom wodą niczego nie da, musisz go gotować co najmniej 1godzine. Korzeń musi nasiąknąć wrzącom wodom od wewnątrz, jak będziesz go tylko polewał to odkazisz tylko jego zewnętrznom warstwe. Żeby całkiem go wygotować możesz gotować jego pierwszą część, a potem drugą ja tak robiłem i było wszystko ok. Pleśń też mi się pojawiała, ale w tedy wyciągałem korzeń i szorowałem. Robiłem tak kilka razy, aż przestał gnić 
-
adamo94
●
Powiązane tematy
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Cześć,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
Cześć!
Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci)
...
Witam, nie chciałam odkopywać starych wątków, więc postanowiłam założyć nowy z nadzieją, że może ktoś mi coś podpowie.
Jakiś czas temu zdecydowałam się na kubełek, wybór padł na Aquael Ultramax 1500,...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam
Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...
Witam, zastanawiałem się jak mogę usunąć stare pozostałości po kleju na korzeniu który nadal jest w akwarium. Czy ma ktoś sposób by usunąć te plamy bez konieczności zasłaniania ich roślinami lub wycią...
Witajcie, od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem kubełka, co prowokuje rozważania na temat sensem nadfiltracji.
Póki co w moim akwarium 200l działa wewnętrzny Aquael Turbo 1000 z gąbką i watą ...
|
|