Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wyczytałem w uwagach pod akwakalkulatorem ,że dodatek torfu do filtra powoduje fałszowanie wyników w testach na pH.
Ale moje potanie brzmi:
"kwasy humusowe powodują w testach dodatkowa alkaliczność .."
Czy to błąd czy tak jest faktycznie ? Dlaczego kwasy pododują alkaliczność w odczycie?
Jak wobec tego okreslić pH w takiej wodzie?
akwarysta amator
-
athlon
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ostrów Wielkopolski
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Alkaliczność to inaczej zasadowość, czyli coś odwrotnego do tego co piszesz
pH spada (zakwasza) wraz ze wzrostem zawartości CO2. Tak samo działają właśnie kwasy humusowe które zawyżają w ten sposób wynik.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
wiem co to jest alkalicznośc i dlatego postawiłm to pytanie
nielogiczne wydało mi sie ,że kwasy podnosza alkaliczność ale to nie moje zdanie a cytat z uwag do akwakalkulatora
akwarysta amator
-
athlon
●
- Miasto: Ostrów Wielkopolski
Czy niechodzi tu o fałszowanie obliczeń zawartości co2 za pomocą testów pH i Tww?.
-
**glonojad**
●
- Ranga: Początkujący
**glonojad** napisał(a):Czy niechodzi tu o fałszowanie obliczeń zawartości co2 za pomocą testów pH i Tww?.
Tak, niedokładnośc tych testów wpływa na zafaszłowanie wyniku... Ale to osobna sprawa.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Ja to rozumiałam w ten sposób: przez słowa dodatkową alkaliczność, dodatkowy bufor coś co mierzą nam testy na TwW czyli należało by brać poprawkę i z zmierzonej TwW coś odjąć. Tylko jak to przeliczyć ile?
-

ratafia
●
Powiązane tematy
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Witam, wyśle ktoś fotkę instrukcji testu Zoolek K na wysokie poziomy, bo nie pamiętam czy leje się 5ml wody z akwa i 5ml wody Ro, czy po 2,5ml. ulotka mi niestety zagineła
Witam.
Nadszedł czas na ocenę wiarygodności testu ZOOLEK Fe do oznaczania stężenia żelaza w wodzie.
Zasada testu polega na tworzeniu barwnych związków kompleksowych (prawdopodobnie z użyciem jakiegoś...
Cześć,
mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek.
Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny
Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Dzień dobry,
Tak jak już pisałem w innym poście dzisiaj mam problem głównie z Microsorum. Planowałem zakup mineralizatora RO. Przyjrzałem się jednak dokładniej liściom Anubiasa. Jest to jedyna obecni...
Witam
Jako że z chemii w podstawówce byłem noga więc mam pytanie. Którym testem, No2 czy No3 oznacza się poziom azotu w wodzie? A może czymś innym o którym nie wiem? Prosze o pomoc.
Jaki wybrać? Zooleka? JBL? Jakiś inny? Z drugiej strony z tego co czytam to ten JBL liczy tylko wartości potasu w wodzie słodkiej do 15mg/l :( Trochę za mało. Test zooleka właśnie mi się skończył i ni...
Hej,
Mam szybkie pytanie, robię test JBL na PO4 i wynik mam taki jasny żółty. I tu jest problem ponieważ skala idzie od takiego białego-szarego przez odcienie jasno-niebieskiego po ciemny niebieski. ...
Hej
Leje ten nawóz i leje a test kropelkowy JBL ciągle wskazuje zero NO3.
Pytanie, czy testy kropelkowe prawidłowo wskazują poziomy NO3 w tym nawozie?
|
|