Szybkie skoki NO3 po podmianie
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam problem z NO3. Po podmianie (kranówa 5mg NO3) wody poziom NO3 wynosił 10mg. Chcąc go podnieść do 15mg dodałem 5ml roztworu KNO3 (5,4ml KNO3 rozpuszczone w 70ml wody na akwa 50l netto). Kiedy po kilku godzinach od podania ponownie dokonalem testu poziom NO3 wynosił już 40mg  Zastanawiam się teraz nad przyczyną. Biorę pod uwagę:
1. Źle obliczyłem proporcje nawozu.
2. Błąd w kalkulaorze (raczej odrzucam).
3. Naturalny wzrost NO3 (tez raczej odrzucam gdyż mam skromną obsadę i dużo roślin i NO3 nie osiągało wcześniej takich poziomów).
4. Wadliwy test (to również raczej niemożliwe, gdyż do tej pory był niezawodny(test SERA), sprawdzałem go w destylce, termin ważności długi)
5. Lewe KNO3 (zakupiłem od Asko2 na allegro)
Jak myślicie? A może przyczyna jest zupełnie inna? Macie na to odpowiedź?
-

apper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Może wzruszenie bogatego w NO3 podłoża przy podmianie powoduje taki wzrost?
Spróbuj również zmierzyć wodę przygotowaną do podmiany wzbogaconą w zakupiony KNO3. Oczywiście policz dokładnie co dodajesz.
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Zrobiłem jak radził GP. W 20 litrowym wiadrze, którego używam do podmian zmierzyłem poziom NO3 odstanej przez noc kranówy. Wynik wynosił 5mg czyli tyle ile zazwyczaj mam w kranovicie.
Następnie przy użyciu kalkulatora pana Sławińskiego sporządziłem roztwór KNO3 (1,5ml KNO3 rozpuszczone w 50ml wody destylowanej). Dodanie 1ml roztworu do 20 litrowego wiadra powinno podnieść NO3 o 1mg. Dodałem do wiadra 5ml roztworu aby uzyskać stężenie 10mg. Po około 3 godzinach (często mieszałem wodę aby roztwór dobrze się roprowadził) dokonałem ponownego pomiaru. I co się okazało? 20mg NO3
Wniosek z tego taki, że zachodzi 3-krotne przekłamanie. 1ml rozworu podnosi poziom NO3 o 3mg (wg kalkulatora powinien o 1mg).
Będę musiał brać teraz na to poprawkę.
Nadal nurtuje mnie jednak pytanie dlaczego tak się dzieje. Pozostają 3 możliwości:
1. Błąd w kalkulatorze (najmniej prawdopodobna)
2. Ja coś skopałem w wyliczeniach
3. Kupione na allegro (od Asko2) KNO3 jest lewe
Co Wy na to?
-

apper
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
IMHO problem tkwi w tym, że odmierzasz KNO3 w ml a nie w w gramach. 1 ml KNO3 może mieć różnne masy w zależności od tego, jak bardzo jest sproszkowane. Tak więc nie jest to wina Asko2 (nawet nie znam gościa) - po prostu jego KNO3 jest bardziej zmielone. Klakulator też działa poprawnie - dana objętość proszku ma po prostu większą masę.
DarekO
-

DarekO
●
3. Kupione na allegro (od Asko2) KNO3 jest lewe
A piszesz że za bardzo podniósł się poziom NO3... Czyżby asko sprzedawał jakiś koncentrat KNO3? LOL
Pewnie jest tak jak pisze Darek z granulacją, do tego mogłeś policzyć obętośc akwarium brutto, zamiast netto. Tu trzeba wziąść pod uwagę (najważniejsze): grubość szyb, poziom wody ( nigdy nie jest na full), podłoże.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Bartek G napisał(a): do tego mogłeś policzyć obętośc akwarium brutto, zamiast netto. Tu trzeba wziąść pod uwagę (najważniejsze): grubość szyb, poziom wody ( nigdy nie jest na full), podłoże.
Święte słowa. Ja mam 375 l. brutto. Jak zalewałem nowe, dokładnie mierzyłem ile wejdzie. Jest tylko 300 litrów. 
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Akwa ma 63l brutto. Netto przyjąłem 50l. Pewnie rzeczywiście szkopuł tkwi w granulacji KNO3. Niestety z braku odpowiedniej wagi odmierzałem KNO3 w ml (wg kalkulatora Sławińskiego).
-

apper
●
Wiesz już ile nasypałeś, i ile wyszło. Teraz możesz sam ustalić sobie dawkę.
Pamiętaj jednak że azot jest magazynowany przez rośliny, co przysparza problemy w ustaleniu dawki.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Witam, jakiś doświadczony hodowca roślin wodnych jest wstanie powiedzieć mi dlaczego wszyscy mówią, aby lać No3 i Po4 w stosunku 10:1? za każdym razem kiedy tak robię woda na koniec tygodnia (przed po...
Witam, jestem początkującym akwarystom i mam spory problem z brakiem azotu w akwarium. Mimo nawożenia azotem tygodniowo nawet 15mg/l, ten ciągle wynosi równe 0.
Pierwsze swoje akwarium założyłem 8 mi...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
Temat rzeka co akwarysta to inne zdanie .
Dla tego chciał bym poznać wasze zdanie jak to u was wygląda .
Kiedy robicie testy wody ?
Przed podmiana czy po podmianie ?
Witam,
Poproszę Was o pomoc. Baniaczek: 105l.
Rośliny, rosną brak glonów.
Zacząłem podawać sole fosforowe aby podnieść PO4 a zbić NO3. Co się udaje, celem jest współczynnik Retfilda.
Chemia wody:
K -...
|
|