Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Mam pytanie o pelię widoczną na zdjęciu. Mam ją od pół roku i pięknie się rozrosła, ale od pewnego czasu (3 tygodnie) pojawia się biały nalot w formie "krostek". Na początku roślina była w całości zielona bez takich 'atrakcji'.
Czy ktoś spotkał się z tym - jaka może być tego przyczyna
pozdrawiam
-

gremartom
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: 3miato
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Masz nawozenie CO? Bo to troche na odwapnienie biologiczne wyglada.
-
elfir
●
Aloo
Jeżeli nalot jest szorstki , to masz niedobór wolnego CO2
Pozdrawiam
Grzegorz
-

Grzegorz Geming
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
Dziękuję...
Nie było mnie trochę w domu i przez 2 miesiące były tylko 3 małe podmiany wody... to mogłoby się zgadzać, ale...
Zastanawia mnie dlaczego widać to tylko na Pelii, a inne rośliny są w idealnym stanie?
Poza tym, moje rośliny bardzo intensywnie bąblują (w tym również ta Pelia). Czy gdyby chodziło o brak CO2, to bąblowanie byłoby tak intensywne?
-

gremartom
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: 3miato
Powiązane tematy
Witam wszystkich.
Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin.
Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce.
A...
Witam, czy ktoś może zdiagnozować gdzie leży mój problem?
1 problem to czarne plamy na większości liści
2. Problem to Vallisneria robi się brązowo-czerwona
Moje parametry:
-baniak 180L
-światło led...
Mam akwarium 120 l, 15 małych rybek, trochę roślin, CO2 podawane 24 h/dobę, co tydzień wymiana 20 l wody RO mineralizowanej, dwie świetlówki palone 9 h dziennie. Jedna to GLASS LED POWER 18W, druga no...
Dzień dobry,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji i ocenie niezidentyfikowanego nalotu moim akwarium.
Posiadam zbiornik, kostkę, 30x30x30 z krewetkami, wystartowany 2 msc temu i kilka tygodni temu zacz...
Co jest powodem? JPEG_20230318_191324_8210573005559094361.jpg
Wysłane z SM-G965F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Cześć, mój eleocharis parvula (in-vitro) od posadzenia (ok 2 tyg temu) dostaje brązowego nalotu takiego jak na zdj. Palcem idzie się tego pozbyć w większej ilości.
Roślinka jak widać się ukorzenia i r...
Witam wszystkich.
Liście które są najbliżej światła pokrywają mi się takim nalotem .
Czy to od światła ?
Belka własnej roboty .
Witam.
Baniak ma 8 dni, wczoraj robiona podmiana wody 50%. Nawożenie metodą EI 50% zalecanych dawek.
Mam następujący problem.
W ciągu jednej nocy pojawił mi się dosłownie na wszystkich roślinach ...
Witam,
Mam problem . W moim akwarium na dnie, kamieniach i 80% roslin pojawiło się coś.
Wygląda to jak wata/pleśń otoczona śluzem nie mam pojęcia co to jest i jak to zwalczyć
rosliny zaczynają ch...
czy lampa Chihiros WRGB II SLIM 45 35W, 1800Lumen może być za silna , w aplikacji dałem ja na 100%
Akwarium o wymiarach 50x30x30 , na razie średnio obsadzone, wszystkie rośliny idą w gore i widać ze...
|
|