|
|
Dawkowanie KH2PO4 i KNO3 ?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Kupiłem na Allegro KH2PO4 i KNO3 i mam pytanie:
-jak rozpuszczę 50g KH2PO4 w 500ml wody destylowanej to ile dać ml ,aby podnieść stężenie o 0,1mg/l ?
-jak rozpuszczę 50g KNO3 w 500mł wody to ile dać ml ,aby podnieść stężenie o 1mg/l ?
Za odp.z góry dziękuję.
-
Paweł G.
●
-

Rumcajs
●
- Ranga: Poznaje temat
Tylko,że ja nie wiem ile % czystego azotu i fosforu zawierają te proszki kupione od asco.
Dodam że mam akwa 100l netto.
-
Paweł G.
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Problem mam ten sam ale nie mogę skorzystac z kalkulatora gdyż:
Sorry but you are not authorized to view or download this Attachment

-
kubotka
●
Napisz adres na PW to wyślę Ci ten kalkulator. Jest banalny więc bez problemu policzysz sobie to co chcesz.
A tak na marginesie to nie ma sensu robić roztworów po 500 ml. Przy zbiorniku 100l wystarczy ci to na długie miesiące stosowania więc lepiej zrobić np. połowę z tego i mieć je na krócej ale za to nie zapleśnieją Ci czy coś tam innego się z nimi nie stanie.
-
Tomasz Zawół
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Witam
Podaję do swojego akwa 2 ml KH2PO4 + 1 ml KNO3 dziennie + 5 ml TMG (co Tydzień)Chelaty rozpuszczone według kalkulatora sławinskego
Czy niezadużo w tym w szyskim podaje potasu? co doprowadza do objawów niedoboru innych pierwiastków
Najczęściej wymienianym skutkiem nadmiaru potasu jest niedobór magnezu lub wapnia. Według innych źródeł także manganu, azotu, cynku i żelaza
-

jkkk3
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Sędziszów
Mam ten kalkulator,tylko nie wiem jakie jest stężenie fosforu w KH2PO4 i azotu w KNO3 ?
-
Paweł G.
●
W KH2PO4 jest 22,8% fosforu oraz 28,5% potasu
W KNO3 jest 13,8% azotu oraz 38,5% potasu
Wyliczone z mas atomowych
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Hmm,ja dostałem taką odpowiedż:
W KNO3 jest 61,3% NO3 i 38,67% K. Jak np. dajesz do akwarium tyle KNO3 aby było np. 10 ppm NO3 to jednocześnie dasz ok. 6,3 ppm K.
W KH2PO4 jest ok. 69,8% PO4 i 28,7% K. Jeśli np. dajemy do akwarium tyle KH2PO4 aby podnieść w nim poziom PO4 o 0,1 ppm to jednocześnie podnosimy K o 0,04 ppm
-
Paweł G.
●
Paweł G. napisał(a):Hmm,ja dostałem taką odpowiedż: W KNO3 jest 61,3% NO3 i 38,67% K. Jak np. dajesz do akwarium tyle KNO3 aby było np. 10 ppm NO3 to jednocześnie dasz ok. 6,3 ppm K.
W KH2PO4 jest ok. 69,8% PO4 i 28,7% K. Jeśli np. dajemy do akwarium tyle KH2PO4 aby podnieść w nim poziom PO4 o 0,1 ppm to jednocześnie podnosimy K o 0,04 ppm
Na pw pytałes się mnie ile jest azotu i fosforu a nie ile jest azotanów i fosforanu, więc dałem taką odp  Jeśli chodziło Ci o to drugie to już otrzymałeś odp.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Aha,czyli aby podnieść poziom azotanów o 1ppm należy rozpuścić 24 gramm KNO3 w 250 ml wody i dawkujemy 1,7 ml na 100l wody,natomiast aby podnieść poziom fosforanów o 0.1ppm należy rozpuścić 7.2 gramm KH2PO4 w 250ml wody i dawkujemy 0,5 ml na 100l wody.
-
Paweł G.
●
Powiązane tematy
Witam!
Chciałbym was zapytać czy takie proporcje i wartości soli jakie wpisałem i obliczyłem są w porządku?
W dodatku chciałbym upewnić się o dawkowanie mikro+, jeśli po lewej wpisałem że 1ml mikro+,...
Witam
Pytanie do stosujących AZOO NATURE GRO Plant Premium
Jak dawkujecie,wg zaleceń producenta co 4-7dni, czy w dawkach dziennych podzielonych??
Jakie macie opinie na temat tego nawozu??
Witam, czy może ktoś pomoc jak rozgryźć dawkowanie mineralizatora growsie?
Mam akwarium 50L, i nie wiem ile go podać do tego akwarium, chciałbym uzyskać około ten stosunek 4:1 i gh koło 7, ale czy da...
Witam
Mam pytanie do tych co używają Mineralizatora Vimi do swojej wody RO. Ile używacie gramów na ile litrów do podmian? Jakie otrzymujecie potem gH i Kh w wodzie do podmiany i/lub w akwarium po pod...
Hej! Zauważam niedobór potasu na liściach lodygowców, co za tym idzie chciałbym uzupełnić te niedobory.
Na n moment używam tylko Aquaflora N z zooleka opartego na KNO3 ale potasu to on niewiele uzup...
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...
Witam.
Tydzien temu zrobilem restart i przyszedl czas na testy. Tutaj pojawil sie jednak problem.
Test kropelkowy JBL pokazuje prawie 0. Po dodaniu soli z Kno3 jakies 15ppm dalej pokazuje prawie zero....
Ze wzgledu na wysoki potas postanowilem nawozic czesciowo Ca(No2)2.
Tylko jak to rozrobic.
Mam kalkulatory takie jak ten http://www.holenderskie.pl/?m=12/a/kalkulator_pmdd_p
Mam rowniez kalkulator w k...
Jak rozpuścić i dawkować 6% Fe-EDDHAt bez ryzyka wytrącania do wody? Będę też stosował VIMI Reminamin do RO. Mam rownież K2SO4, ale przy tym mineralizatorze raczej stosowanie go nie bedzie potrzebne, ...
Cześć,
Na podstawie załączonego zdjęcia.... czy wg. Was, ilość roślin w akwarium jest duża, czy mała ?
Pytanie wynika z ilość dawkowanego nawozu COMPLETE dla roślin. Obecnie co tydzień podczas podm...
|
|