Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Na liściach większości roślin (z wyjątkiem cryptocoryn i valisnerii) od jakiegoś czasu pojawiaja się się malutkie dziurki. W konsekwencji liść staje się po jakimś czasie jak sito i gnije. Na spodzie zaatakowanych liści daje się zauważyć dużo mikroskopijnych żółto-przeźroczystych kropeczek. Oglądane pod mikroskopem mają kształt przypominający bumerang i obracają sie w koło. Czy to larwy ślimaków?
-
hib1
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Atak ślimaków objawia się jako przezroczyste plamki i żółte lub zielone włókna liściach
-
adamo94
●
adamo94 napisał(a):Atak ślimaków objawia się jako przezroczyste plamki i żółte lub zielone włókna liściach
W moim akwa lzaatakowane iście mają malutkie dziurki, ale mnóstwo. Po jakimś czasie liść zaczyna gnić i klapa. Braki w nawożeniu wykluczam. Winę za katastrofę ponoszą na pewno te malutkie larwy lub cokolwiek to jest. Właśnie - co to jest?
-
hib1
●
Witam,
Czy udało Ci się rozwiązać ten problem?
W moim akwarium mam dokładnie to samo. Nie zaglądałem na spód liścia ale z góry wygląda to jak sito.
Mam sporo ślimaków i nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim problemem. Dziury na liściach pojawiły się jakieś trzy tygodnie temu
-

dkielas
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Gliwice
Usunięto użytkownika 6124
Poczytaj to:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/lo ... 2&start=30
Również borykam się z tym problemem zdecydowałem się na walke chemią stosuje ZMF LIMNACID od 23marca zgodnie z zaleceniami, na opakowaniu nie jest napisany czas stosowania, na stronie producenta przeczytałem iż trwa on 1 tydzień, następnie należ dokonać zmiany wody ewentualnie powturzyć eksterminacje, oto link:
http://www.tetra.de/tetra/go/9672D6FC7E ... 86B2A97FE1
Preparat kosztował mnie 18zł narazie ślimaków widuje mniej(ale są), żadnych negatywnych skutków ubocznych u ryba a wszczególności u roślinek niespostrzegłem.
Po zakończeniu leczenia ponowie kuracje z 1/2 dawki, tak dla pewności.
O rezultatach dam znać później.
-
●
Witam,
W moim akwarium ślimaki żyją od zawsze i jeszcze się nie zdażyło żeby cierpiała przez nie roślinka. Wręcz przeciwnie. Ślimaki wyjadają jedynie nadgnite części roślin.
Słowem, nie wiem w czym problem ale w ślimakach raczej nie.
No chyba że to jakieś zmutowane ślimaki
pozdrawiam
Marcin R
-
nicramkabor
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
nicramkabor napisał(a):Słowem, nie wiem w czym problem ale w ślimakach raczej nie. No chyba że to jakieś zmutowane ślimaki 
Witam.
W moim przypadku to tylko i wylacznie ze względów estetycznych chciałem pozbyć się paskudstwa.
Z zadowoleniem musze przyznać iż preparat który zastosowałem (ZMF LIMNACID) sprawdził sie w 100% lecz dopiero za 2 razem przy dawce zalecanej przez producenta jedyny minus to większość roślin przez jakiś czas przestały rosnąć soądze iż to przez ten preparat ponieważ nic innego niezmieniałem a Hemianthus callitrichoides, Hemianthus micranthemoides zastygł podobnie rzecz sie miała co do Rotala rotundifolia no ale po jakimś czasie wszystko wróciło do normy i ponownie wszystko dobrze rośnie. Za wyjątkiem Hemianthus callitrichoides z którym mam mały problem.
-
●
Mnie już szlag trafia z ślimakami! Robię statystyki i od około 5 tygodni zabiłem ich około 650 i nadal są ;/ I to takie nie małe... A najgorsze to jest że siedzą mi w pelii i wgłębce przy podłożu i się nie da ich ruszyć a szczegulnie te małe. Co radzicie?
1. Bocja odpada: 54l
2.Wybieranie ręczne brak efektów
3.Jak wkładam ziemniaka lub marchewkę przegootowaną to przez noc mój rekord to 1 ślimak a tak to jakieś czarne małe robaczki siedzą tylko.
POMÓŻCIE 
-
artur1993
●
Powiązane tematy
Hej,
Obserwuje u skalarów takie dziwne odchody i zastanawiam się czy to może być spowodowane jakimiś pasożytami np. wyciowcami? Normalnie to bym na 100% stawiał na wiciowce ale karmię praktycznie w 8...
Hej
Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
Cześć,
Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
slimaki.jpg
Na zdjęciach:
Clea helena (Anentome helena)
Apple snail (Pomacea diffuse)
Brotia (Brotia pagodula)
Blue turbo snail (Celetaia persculpta)
Nerite snails (Neritina natalensis sp.)
Dusky N...
Cześć!
Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci)
...
Witam,
Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....
Witam,
Byłem pewny, że takiego postu nie napisze ale... Dziewczyna i syn twierdzą, że głodzę rybki... Ja mówię, że przekarmiac nie wolno bo będą chorować... I piekło zamarzło... Czytałem jak należy k...
Witam
Mam problem z roślinami i podejrzewam wine tutaj kosiarek. Mam świeży zbiornik ,świeżo zasadzone rośliny które są pocięte!!! Mam lotosa, kryptokoryny których liscie są pocięte. Mam w baniaku 2 ...
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry.
Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio.
Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...
Zapraszam do udziału w ankiecie.
|
|