Czy to ślimaki? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy to ślimaki?

Liczba wyświetleń: 3834·Odpowiedzi: 7
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

23 kwi 2006, 18:38 Czy to ślimaki?  (#1)  

Na liściach większości roślin (z wyjątkiem cryptocoryn i valisnerii) od jakiegoś czasu pojawiaja się się malutkie dziurki. W konsekwencji liść staje się po jakimś czasie jak sito i gnije. Na spodzie zaatakowanych liści daje się zauważyć dużo mikroskopijnych żółto-przeźroczystych kropeczek. Oglądane pod mikroskopem mają kształt przypominający bumerang i obracają sie w koło. Czy to larwy ślimaków?

hib1

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 kwi 2006, 18:44   (#2)  

Atak ślimaków objawia się jako przezroczyste plamki i żółte lub zielone włókna liściach

adamo94

25 kwi 2006, 15:19   (#3)  

adamo94 napisał(a):Atak ślimaków objawia się jako przezroczyste plamki i żółte lub zielone włókna liściach

W moim akwa lzaatakowane iście mają malutkie dziurki, ale mnóstwo. Po jakimś czasie liść zaczyna gnić i klapa. Braki w nawożeniu wykluczam. Winę za katastrofę ponoszą na pewno te malutkie larwy lub cokolwiek to jest. Właśnie - co to jest?

hib1

dkielas Gliwice

14 lut 2007, 14:05   (#4)  

Witam,

Czy udało Ci się rozwiązać ten problem?
W moim akwarium mam dokładnie to samo. Nie zaglądałem na spód liścia ale z góry wygląda to jak sito.
Mam sporo ślimaków i nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim problemem. Dziury na liściach pojawiły się jakieś trzy tygodnie temu

dkielas
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Gliwice

Usunięto użytkownika 6124

25 mar 2007, 14:39   (#5)  

Poczytaj to:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/lo ... 2&start=30
Również borykam się z tym problemem zdecydowałem się na walke chemią stosuje ZMF LIMNACID od 23marca zgodnie z zaleceniami, na opakowaniu nie jest napisany czas stosowania, na stronie producenta przeczytałem iż trwa on 1 tydzień, następnie należ dokonać zmiany wody ewentualnie powturzyć eksterminacje, oto link:
http://www.tetra.de/tetra/go/9672D6FC7E ... 86B2A97FE1
Preparat kosztował mnie 18zł narazie ślimaków widuje mniej(ale są), żadnych negatywnych skutków ubocznych u ryba a wszczególności u roślinek niespostrzegłem.
Po zakończeniu leczenia ponowie kuracje z 1/2 dawki, tak dla pewności.
O rezultatach dam znać później.

05 kwi 2007, 08:47   (#6)  

Witam,

W moim akwarium ślimaki żyją od zawsze i jeszcze się nie zdażyło żeby cierpiała przez nie roślinka. Wręcz przeciwnie. Ślimaki wyjadają jedynie nadgnite części roślin.

Słowem, nie wiem w czym problem ale w ślimakach raczej nie.
No chyba że to jakieś zmutowane ślimaki :)

pozdrawiam
Marcin R

nicramkabor
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

14 kwi 2007, 09:36   (#7)  

nicramkabor napisał(a):Słowem, nie wiem w czym problem ale w ślimakach raczej nie.
No chyba że to jakieś zmutowane ślimaki :)

Witam.
W moim przypadku to tylko i wylacznie ze względów estetycznych chciałem pozbyć się paskudstwa.
Z zadowoleniem musze przyznać iż preparat który zastosowałem (ZMF LIMNACID) sprawdził sie w 100% lecz dopiero za 2 razem przy dawce zalecanej przez producenta jedyny minus to większość roślin przez jakiś czas przestały rosnąć soądze iż to przez ten preparat ponieważ nic innego niezmieniałem a Hemianthus callitrichoides, Hemianthus micranthemoides zastygł podobnie rzecz sie miała co do Rotala rotundifolia no ale po jakimś czasie wszystko wróciło do normy i ponownie wszystko dobrze rośnie. Za wyjątkiem Hemianthus callitrichoides z którym mam mały problem.

21 kwi 2007, 15:12   (#8)  

Mnie już szlag trafia z ślimakami! Robię statystyki i od około 5 tygodni zabiłem ich około 650 i nadal są ;/ I to takie nie małe... A najgorsze to jest że siedzą mi w pelii i wgłębce przy podłożu i się nie da ich ruszyć a szczegulnie te małe. Co radzicie?

1. Bocja odpada: 54l
2.Wybieranie ręczne brak efektów
3.Jak wkładam ziemniaka lub marchewkę przegootowaną to przez noc mój rekord to 1 ślimak a tak to jakieś czarne małe robaczki siedzą tylko.

POMÓŻCIE :cry:

artur1993

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_3092.jpg

Czy to są wiciowce?

DamianKr w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2413
Hej, Obserwuje u skalarów takie dziwne odchody i zastanawiam się czy to może być spowodowane jakimiś pasożytami np. wyciowcami? Normalnie to bym na 100% stawiał na wiciowce ale karmię praktycznie w 8...
IMG_20251205_192533.jpg

Czy to jakaś choroba ryby?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2276
Hej Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
IMG_20251122_092949.jpg

Zbrojniki, efekt walki czy choroba?

paka747 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1993
Cześć, Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
20250410_203113.jpg

Identyfikacja: ślimaki w akwarium

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 70294
slimaki.jpg Na zdjęciach: Clea helena (Anentome helena) Apple snail (Pomacea diffuse) Brotia (Brotia pagodula) Blue turbo snail (Celetaia persculpta) Nerite snails (Neritina natalensis sp.) Dusky N...
unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2911
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
YouTube

Czy Szczupieńczyk złoty może być z guppikami?

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5319
Witam, Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....
20231228_100203.jpg

Czy to odpowiednią ilość karmy?

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4506
Witam, Byłem pewny, że takiego postu nie napisze ale... Dziewczyna i syn twierdzą, że głodzę rybki... Ja mówię, że przekarmiac nie wolno bo będą chorować... I piekło zamarzło... Czytałem jak należy k...
kosiarka.JPG

Czy duże kosiarki mogą niszczyć rośliny?

Anonim 59529 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4986
Witam Mam problem z roślinami i podejrzewam wine tutaj kosiarek. Mam świeży zbiornik ,świeżo zasadzone rośliny które są pocięte!!! Mam lotosa, kryptokoryny których liscie są pocięte. Mam w baniaku 2 ...

Czy krewetki red cherry mogą żyć z rybkami danio

rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10150
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry. Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio. Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...

Ankieta: czy korzystasz z pokarmów wakacyjnych/weekendowych

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2201
Zapraszam do udziału w ankiecie.

Statystyki

Ten temat przegląda 501 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 501 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.