NOWE AKWARIUM PROSZE O POMOC
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam. Jestem początkującym, wieć prosze o kilka cenych wskazówek.
Mam zamiar założyć akwa. ~240 litrowe panoramiczne i nie bardzo wiem jaki filtr zamontować czy filtr Tetra EX 700 wystarczy?Oraz jakie oświetlenie zastosować o jakiej mocy.Narazie mam akwarium 100l z którym mam troszke proglemów mianowice mecze się z gloami od pewnego czasu i niewiem gdzi ejest przyczyna.Niestosuje pomiarów ph i innych gdzie już wspomniałem jestem początkujacy.Prosiłbym opomoc żeby bezboleśnie założyć nowe akwarium.
-
tomrud
●
bez znajomosci parametrow wody ciezko w ciemno cos radzic. Sprawdz u twojego dostawcy wody co wam wpuszcza do wodociagow.
Byc moze masz za duzo azotynow?
IMHO odpusc sobie panorame na rzecz zwyklego prostokata. Jesli nie przerybisz akwarium, to maly filterek sobie poradzi. Zwroc uwage, ze w typowych holendrach czy nature stosuje sie stosunkowo niewielka liczbe ryb. Natomiast od razu sadzi sie duza liczbe roslin.
-
elfir
●
A jeżeli mam za dóżo tego azotynu w jaki sposób mogę go obniżyć?Jestem dość początkujący niewiem z jakich preparatów korzystać, żeby woda była krystaliczna i rośliki dobrze rosły.
-
tomrud
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tomrud z twoich wypowiedzi wynika że jesteś zielony całkowicie skoro nie wiesz co to te "azotyny"  Radzę Ci abyś najpierw poczytał artykuły na stronie głównej odnośnie zakładania akwarium, nawożenie itp. Poszerz swoją wiedzę, kup testy do wody i dopiero zabierz się za akwarium. Ciężko Ci poradzić gdyż z twojego pytania " nie wiem z jakich preparatów korzystać, żeby woda była krystaliczna i rośliki dobrze rosły" nic nie wynika. Na tak zadane pytanie może być milion odpowiedzi 
-

Maciejewski Maciek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gorzów Wlkp.
Mam 100l panoramę i na twoim miejscu kupiłbym zwykłego prostokąta. Panorama znieksztalca obraz jak sie patrzy z bliska. Prostokąt będzie tańszy, łatwiej w nim założyć oświetlenie.No możę nie będzie z daleka tak ładnie wyglądał ale ja stawiam na prostokąty. Mam też Tetre EX-700 i do tych 240l przy mniejszej obsadzie powinien starczyć.Oświetlenie będziesz musiał mieć minimum 0,6W/litr wody. Wszystko zależy od miejsca pod pokrywą.
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witam wszystkich, marka VIMI wypuściła nowy rodzaj mineralizatorów do wody RO. Są to dwa produkty Remin GH i Remin GH&KH. Oba mineralizatory w porównaniu do poprzedniego mineralizatora nie zawiera...
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
|