a na zielone krzaczaste na brzegach lisci, zwirze i troche na tylniej scianie co pomoze?liscie od zabienicy robia sie blade, wrecz przezroczyste, lamia sie i odpadaja. Kupilam jakis nawoz w kulkach pare dni temu, zelazo bez azotu i fosforu, narazie nie widac roznicy. Oprocz tej zabienicy mam w akwa jeszcze
cryptocoryne tropica, rozmnaza sie w zastraszajcym tempie. Slimaki ja podjadaja. Mysle nad restartem zbiornika, wygotowaniu zwiru i zmianie roslin. Co prawda na akwa 63litrowe mam 17watowa swietlowke sery-daylight brilliant, wiem ze to malo, ale pokrywa jest standardowa i nie moge dokupic juz innej swietlowki. Po restarcie chcialabym zostawic cryptocoryne tropica, dokupic zabienice blehera( chociaz wiem ze ich wyglad w moim akwa bedzie sie troche roznil od oryginalu, beda bardziej wydluzone liscie), zakupilam juz
anubiasa nana, co jeszcze proponowalibyscie dokupic, jakie rosliny aby wystarczylo im to oswietlenie jakie mam, czy dobrym pomyslem jest restart?
Zbiornik zalozylam rowno rok temu, dodawalam do wody zelazo tropicala, rosliny rosly bardzo ladnie, nie zauwazylam zadnych glonow, az do niedawna kiedy przestawilam akwa. Glony bardzo szybko sie pojawily, wiec akwa wrocilo na swoje miejsce i od tego czasu glonow jest coraz wiecej, rosliny nie rosna :/