Rosliny robia sie przezroczytste + brazowe glony - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rosliny robia sie przezroczytste + brazowe glony

Liczba wyświetleń: 6085·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Akwarium mam dosc swieze - niecale 2 miechy. Zaczelo sie od 2 amazonek. Wypuscily chyba z 5 nowych lisci i te mlode listki zaczely robic sie przezroczyste a pozniej marniec. Cryptokoryny wypuszczaja nowe liscie ale sa one blade a niektore stare liscie zaczynaja gnic. Od jakiegos czasu rosly mi tez glony na roslinkach (brazowe) i kiedy dodalem nawozu Nutrafin Plant Gro glony sie jeszcze bardziej rozlosly na roslinkach i pokryly cale dno. Nie wiem czy to wina oswietlenie - chodz na poczatku wszystko roslo naprawde ladnie. Sprobuje moze zrobic odblysnik z rury pcv i aluminium samoprzypelnego z papierniczaka :) Ewentualnie moze to brak Fe ?? Co radzicie ??

SnoozE

19 kwi 2006, 16:56   (#2)  

Brązowy nalot to raczej glony, ale powinieneś nie używać odrazu chemi, tylko w tedy kiedy środki naturalne nie podziałają :wink:

adamo94

19 kwi 2006, 16:59   (#3)  

adamo94 napisał(a):Brązowy nalot to raczej glony, ale powinieneś nie używać odrazu chemi, tylko w tedy kiedy środki naturalne nie podziałają :wink:
No dalem ten nawoz (mialem go za free razem z filtrem z allegro) gdyz widzialem ze cos jest nie tak z roslinami i dalej jest nie tak...dlatego zalozylem topik licze ze cos mi ktos doradzi.

SnoozE

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

20 kwi 2006, 10:42   (#4)  

mialem podobny problem kiedy zakladalem nowy zbiornik rok temu. bylo tak jak piszesz. oprocz dolozenia wiecej swiatla(bo mialem wtedy troche za malo) nie robilem praktycznie nic. po jakims czasie sie uspokoilo. na miejsce tego brazowego pojawily sie zielone glony ale jak podmienilem ponad 50 % wody to znikly i potem bylo juz w miare ok. moze poprostu musisz poczekac. wiecej ci nic nie doradze bo sam nie jestem zbyt dobry w te klocki :p , pisze tylko jak to u mnie bylo.
pozdro

vega

20 kwi 2006, 15:40   (#5)  

Dobry sposób na brunatnice to zwiększenie oświetlenia, można pozbyć się ich w tedy nawet na 100% :wink:

adamo94

23 kwi 2006, 01:56   (#6)  

a na zielone krzaczaste na brzegach lisci, zwirze i troche na tylniej scianie co pomoze?liscie od zabienicy robia sie blade, wrecz przezroczyste, lamia sie i odpadaja. Kupilam jakis nawoz w kulkach pare dni temu, zelazo bez azotu i fosforu, narazie nie widac roznicy. Oprocz tej zabienicy mam w akwa jeszcze cryptocoryne tropica, rozmnaza sie w zastraszajcym tempie. Slimaki ja podjadaja. Mysle nad restartem zbiornika, wygotowaniu zwiru i zmianie roslin. Co prawda na akwa 63litrowe mam 17watowa swietlowke sery-daylight brilliant, wiem ze to malo, ale pokrywa jest standardowa i nie moge dokupic juz innej swietlowki. Po restarcie chcialabym zostawic cryptocoryne tropica, dokupic zabienice blehera( chociaz wiem ze ich wyglad w moim akwa bedzie sie troche roznil od oryginalu, beda bardziej wydluzone liscie), zakupilam juz anubiasa nana, co jeszcze proponowalibyscie dokupic, jakie rosliny aby wystarczylo im to oswietlenie jakie mam, czy dobrym pomyslem jest restart?
Zbiornik zalozylam rowno rok temu, dodawalam do wody zelazo tropicala, rosliny rosly bardzo ladnie, nie zauwazylam zadnych glonow, az do niedawna kiedy przestawilam akwa. Glony bardzo szybko sie pojawily, wiec akwa wrocilo na swoje miejsce i od tego czasu glonow jest coraz wiecej, rosliny nie rosna :/

Beatrice

30 kwi 2006, 22:45   (#7)  

Teraz na dnie mam zielone glony zreszta na roslinkach tez. Najwiekszym problemem jest to ze niektore roslinki robia sie przezroczyste i zaczynaja gnic ... Dolozylem narazie 2 odlbysniki. Zastanawiam sie czy moze to od braku zelaza ?? Nie wiem jak im pomoc. http://allegro.pl/item99106045_chelat_z ... aniej.html co myslicie o takim zelazie ?? Jak to sie dawkuje ?

SnoozE

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 394
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3682
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 750632
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2063
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...
IMG20260103102018.jpg

Ciemnozielone glony na małym heńku - co to?

bpjl w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5519
Cześć, Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu. Parę danych z...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1823
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1777
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2437
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1376
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Rośliny poza akwarium

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2699
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?

Statystyki

Ten temat przegląda 325 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570983
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 325 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.