Jaki nawóz? Proszę o pomoc. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaki nawóz? Proszę o pomoc.

Liczba wyświetleń: 1164·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

18 kwi 2006, 13:46 Jaki nawóz? Proszę o pomoc.  (#1)  

Ok , uzyłem opcji szukaj żeby nie było że zostane zbesztany na samym początku ;)
ale po przeczytaniu całej dłuuuuuuuuuuuugiej iliści postów jestem mniej mądry niz przedtem....

więc baniaczek 200L brutto

Podłoże : około 2,5 cm Floran Filtusa , reszta tak do 6-6,5 cm żwirek kwarcowy 1-3 mm

Oswietlenie 2x 30w(w planach dołożenie narazie 1x39w T5) 1x Philips Aquarelle, 1x Osram Sky Light + odbłyśniki.

Filtracja : Tetra EX 700

Flora :
Bacopa caroliniana
Cabomba caroliniana
Eleocharis acicularis
Hemianthus callitrichoides
Hemianthus micranthemoides
Myriophyllum aquaticum
Myriophyllum tuberculatum
Egeria densa

Fauna :
10 x Red Cherry

Nie stosowałem jeszcze żadnych testów... :oops:

akwarium ma jakiś miesiąc od jakiegoś 1,5 tygodnia ,Egeria ,Cabomba , bacopa i Myriophyllum tuberculatum puszczają mnóstwo korzeni , reszta rosnie doskonale szczególnie sitowie i wywłócznik zielony oraz mały heniek..

poza paroma nitkami które wybrałem ręcznie , i zaczątkami krasnorostów przy deszczonicy na przyssawkach , ma całe mnóstwo glonów które są koloru białego , wyglądają jak małe parasolki i strasznie porosły bacopę nie mam większych problemów z glonami , zresztą moje krewetki bardzo je lubia ;)

i teraz pytanie jaki nawóz polecacie , czytałem , czytałem i czytałem o nawozach i jestem bardziej wygłópiony niz mądry wiem że mam niedobory ale naprawdę nie wiem co lać , wiem też że to kwestia indywidualna w każdym baniaku , ale może macie jakieś sprawdzone nawozy ( oprócz TMG ;) ) które byście polecili na początek...

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

kubotka

18 kwi 2006, 15:36   (#2)  

Witam!
Przy tak niewielkim oświetleniu dobry powinnien być np. Planta Gainer Classic, TMG podrabian i nie, PMDD i wiele podobnych. Jeżeli będziesz miała niedobory Makroelementów zaczniesz dawać Macro. Ogólnie przydało by się mieć test NO3 i PO4 wtedy będziesz wiedziała czy któregoś brakuje.
Jeżlei znasz angielski przeczytaj to:
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/science-of-fertilizing/4241-pps-perpetual-preservation-system-new-tables.html

Gość

Rafał (bober) Goniądz

18 kwi 2006, 17:34   (#3)  

Ja polecam wszystkim i wszędzie nawóz k2so4+symfonia złota+pojemnijk ferro active poprostu super,roślinki daja w górę jak na drożdżach bombelkują i jest naprawde tani i dobry super!!
pozdrawiam wszystkich: Rafał

Rafał (bober)
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Goniądz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

18 kwi 2006, 19:09   (#4)  

Angielski znam , bardzo dziękuję za link !!
Własnie siedzę i studjuję mam nadzieję że pomoże ;-)

Testy kupuje natychmiast po wypłacie , wiem że są bardzo ważne :-)

kubotka

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20229
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4128
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3198
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
GEN-X-1.jpg

Nowość Yokuchi GEN X - nawóz all in one

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3221
GEN-X-1.jpg Informacja od producenta: Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
17372184425522464533106344702769.jpg

Proszę o pomoc

Asykom15 w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 51542
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7963
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Rich-Solution-1200x630-px.jpg

Qualdrop Rich Solution - nowy nawóz ze stajni QualDrop

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1535
Rich-Solution-1200x630-px.jpg Do gamy nawozów QualDrop trafił preparat Rich Solution: ich Solution to preparat makroelementowy zawierający łatwo przyswajalne formy azotu i fosforu. Jest przeznaczo...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 15041
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...

Jaki mineralizator?

_norbert_2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2886
Witam jaki mineralizator byście polecili do akwarium 54l na wodzie ro, na podłożu jałowym bez podawania co2 z niewielką ilością niewymagających roślin ,żeby GH było w okolicach 8. I też żeby ph było w...

Jak dozować nawóz

wojtalkow w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7865
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie. W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...

Statystyki

Ten temat przegląda 312 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570996
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 311 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.