Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam.
Mam reduktor do butli taki jak na zdjęciu i nie mogę wyregulować dokładnie przepływu. Jego dokładność jest zbyt mała i po prostu jest to nie możliwe. Przekręcenie niebieskiego pokrętła o dosłownie 1mm powoduje zbyt mocne otwarcie i CO2 leci jak głupie.
Wiem, że reduktor można wyregulować tą małą śrubką (na płaski śrubokręt) znajdującą się pod zegarem ale niestety nie wiem jak.
Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
A może wystarczy zamontować taki zaworek po reduktorze? Czy ktoś może stosuje taki układ i czy się sprawdza?

-
Tomasz Zawół
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ja w swoim, a mam taki sam moge z latwoscia wyregulowac przeplyw nawet do 1 babla na 5-10 sekund nawet. nie radze krecic ta srubka bo mozna latwo rozregulowac reduktor. jest juz temat o tym na forum. tam jest dokladnie opisane co i jak.
Storczyki miniaturowe kupie.
-

artur czekajło
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: długołęka/wrocław
-
Też mam taki reduktor i zgadzam sie z tym co napisał Artur Czekajło. Ten reduktor można precyzyjnie nastawić. Potrzebna jest do tego garść cierpliwości  w moim wypadku trochę to trwało nim go opanowałem ale teraz nie mam z nim najmniejszych problemów. Zrób tak ustaw przepływ na najmniejszy możliwy, po jakimś czasie co2 zacznie ci lecieć z wiekszą intensywnością wiec ponownie lekko przykręć przepływ i powtarzaj to aż uda ci sie ustawić przepływ na zadawalajacym poziomie. Reduktor kupiłem w www.plexidas.com i gdy go kupowałem otrzymałem zapewnienie, ze zaworek precyzyjny nie jest potrzebny do tego reduktora  co zreszta jest zgodne z prawdą  więc życzę cierpliwości i napewno ci się uda
-

alfie
●
- Miasto: Ruda Śląska
Panowie. Ja go używam już od 10 miesięcy więc nie uczcie mnie jak kręcić pokrętłem, bo to już potrafię  Gdybym nie miał z tym problemu to bym nie zakładał tematu ale mam. Może trafił mi się lewy model a może źle jest wyregulowany na wyjściu.
Pytam bo czytałem (ale już nie wiem gdzie), że można coś pomajstrować w nim i ustawić go tak aby był bardziej czuły. Tylko właśnie jak??
-
Tomasz Zawół
●
Tomasz Zawół napisał(a):Panowie. Ja go używam już od 10 miesięcy więc nie uczcie mnie jak kręcić pokrętłem, bo to już potrafię  Gdybym nie miał z tym problemu to bym nie zakładał tematu ale mam. Może trafił mi się lewy model a może źle jest wyregulowany na wyjściu
Możesz mieć rację.Mój typ też to ma i nawet regulacja śrubką nic nie dała.Zamontowałem zaworek, chociaż tańszy, ale taki sam ,kupiony w sklepie z pneumatyką.Aha kilka lat pracowałem jako spawacz i mogę śmiało powiedzieć, że wiele reduktorów w życiu widziałem i testowałem. A to że nowy, to nie znaczy, że idealny.
-

kier
●
- Miasto: Toruń
Witam
Wkręcając lub wykręcajac tę śrubkę - niestety nie pamiętam tego dokładnie ,ale ja robiłem tak: ustawiałem niebieskie pokretło na jak najmniejszy przepływ,a regulowałem tą śrubką.Co jakiś czas się to wszystko rozregulowywało(przy spadku ciśnienia w butli) dlatego kupiłem inny reduktor Co2 i jak narazie jestem zadowolony !
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomasz Zawół napisał(a):Panowie. Ja go używam już od 10 miesięcy więc nie uczcie mnie jak kręcić pokrętłem, bo to już potrafię  Gdybym nie miał z tym problemu to bym nie zakładał tematu ale mam. Może trafił mi się lewy model a może źle jest wyregulowany na wyjściu. Pytam bo czytałem (ale już nie wiem gdzie), że można coś pomajstrować w nim i ustawić go tak aby był bardziej czuły. Tylko właśnie jak??
tomek spokojnie, nikt cie nie chce uczyc. nie pisales nic ze masz go od 10 miesiecy. po prostu chcielismy ci pomoc. 
Storczyki miniaturowe kupie.
-

artur czekajło
●
- Miasto: długołęka/wrocław
-
Tomasz Zawół napisał(a):Panowie. Ja go używam już od 10 miesięcy więc nie uczcie mnie jak kręcić pokrętłem, bo to już potrafię  Gdybym nie miał z tym problemu to bym nie zakładał tematu ale mam. Może trafił mi się lewy model a może źle jest wyregulowany na wyjściu. Pytam bo czytałem (ale już nie wiem gdzie), że można coś pomajstrować w nim i ustawić go tak aby był bardziej czuły. Tylko właśnie jak??
Mam ten sam zestaw i ten sam problem:) Tym dużym wkrętem na reduktorze ustawiasz ciśnienie wyjściowe czyli zredukowane z ciśnienia z butli. Standardowo jest ustawiony na 3bary. W DTR-ce napisane jest, że manometr mierzy ciśnienie wyjściowe a to jest nieprawdą, mierzy on ciśnienie w butli! Radzę Ci tym nie kręcić, nie ma to najmniejszego sensu a może dojść do tragedii. Nie pytaj skąd to wiem, po prostu wiem:)
Kupiłem dodatkowy zaworek, niby precyzyjny, "Premy" i nadal kicha. To musi być zaworek b. precyzyjny niż ten co w zestawie bo inaczej klapa. Nie podam Ci typu bo nie znam ale sądzę, że kosztowo Ci wyjdzie 300zł lub więcej (Herion).
Układ przy tak małych przepływach ma bardzo dużą stałą bezwładności. Próbuj ustawiać minimalnym ruchem i odczekaj nawet z 15min. nim podejmiesz decyzję co dalej.
Powodzenia w kręceniu:)
Michał
-
Gość
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Witam.
Nie wiem czy Wy też tak macie że co dwa trzy dni musicie ustawiać na nowo zaworem precyzyjnym ilość bąbelków. Co kilka dni muszę regulować, odkręcać owy zawór bo coraz mniej leci co2. Mam elek...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|