112l Mateusz Rusiński - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

112l Mateusz Rusiński

Liczba wyświetleń: 3952·Odpowiedzi: 11
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Anonim 6297

17 kwi 2006, 12:56 112l Mateusz Rusiński  (#1)  

Witam
Przedstawiam moje 112 litrowe akwarium. Pracuje nad nim już od dłuższego czasu redukuje obsadę itd. zrobiłem przemeblowanie brakuje tylko zredukowanej obsady i długich roślin na tył

Oświetlenie

36W
Obudowa wyklejona taśmą odbijającą światło

Woda (parametry kranowy)

Ph 7,5
NO2 0,04
NO3 1,2

Filtracja

Filtr zewnętrzny kanistrowy firmy aquael typ FZK1
Wkłady ceramika, węgiel, gąbka

Ogrzewanie

Grzałka Weipro - heater with smooth temp. regulation 150W

Temperatura w akwarium 24 stopnie.

Obsada

2x Tęczanka trójbarwne
1x Tęczanka Parkinsona
3x Tęczanka Czerwone
2x Tęczanka Splendida
5x Tęczanka Boesemana
1x Gurami Mozaikowy
1x Mieczyk Weloniasty
4x Tetra
1x Węgorek
1x Opaczek
4x Kirys Pstry
2x Kosiarka
1x Glonojad Syjamski
3x Kirys Pstry
4x Zbrojnik Niebieski

Rośliny

Cryptocoryne crispatula var. balansae (Kryptokoryna Balansa)
Cryptocoryne x willisii lucens (Krypotkoryna Willisa błyszcząca)
Sagittaria subulata (var.subulata - Strzałka skrzydlasta)
Echinodorus rubin
Echinodorus martii (maior) (Żabienica wielka)
Elodea canadiensis (Moczarka kanadyjska )
Alternanthera Splendida

Nawożenie

Bimbrownia
Tetra Planta PlantaMin

Kwestie, które musze zmienić

:arrow: Przygotowuje się do zmiany oświetlenia dodaniu jeszcze jednej świetlówki z przodu i po jednej żarówce kompaktowej po bokach. Co o tym sadzicie ??

:arrow: Planuje zredukować obsadę do samych Tęczankek Boesemana i Tetr oraz czyścicieli

Proszę o rady i uwagi

:wink: :wink: :wink: :cry: :? :? :P :roll: :lol: :D :) :wink:[/b]
Ostatnio edytowano 19 kwi 2006, 21:26 przez Anonim 6297, łącznie edytowano 1 raz

Anonim 6297

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
koplek Pszczyna

17 kwi 2006, 13:13   (#2)  

Witam
Tego akwarium do roślinnych bym nie zaliczył :) Bardziej przypomina zwykłe towarzyskie, ogólne akwarium :wink:
Po pierwsze tragiczna obsada, szczególnie te tęczanki ....
Po drugie, to przez słąbą fotografie nie można stwierdzić co jest dobrze a co źle :wink:
Po trzecie, nie podoba mi się fototapeta
Po czwarte, to rosliny wysokie masz na drugim planie, pierwszego planu nie ma itd- popracuj nad tym :wink:
"idziemy dalej by być bliżej..."

koplek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Pszczyna

Anonim 6297

17 kwi 2006, 13:24   (#3)  

Piotr (koplek) napisał(a):Witam
Tego akwarium do roślinnych bym nie zaliczył :) Bardziej przypomina zwykłe towarzyskie, ogólne akwarium :wink:
Po pierwsze tragiczna obsada, szczególnie te tęczanki ....
Po drugie, to przez słąbą fotografie nie można stwierdzić co jest dobrze a co źle :wink:
Po trzecie, nie podoba mi się fototapeta
Po czwarte, to rosliny wysokie masz na drugim planie, pierwszego planu nie ma itd- popracuj nad tym :wink:

Co do obsady to co proponujesz ?? ( chcialbym zachowac teczanki Boesemana )
Ostatnio edytowano 17 kwi 2006, 13:43 przez Anonim 6297, łącznie edytowano 2 razy

Anonim 6297

Anonim 6297

17 kwi 2006, 13:29   (#4)  

Chwile pomyślałem i postanowiłem przesadzić żabienice i kryptokoryne do przody a moczarki do tylu. A w miejscu kryptokoryny i żabienicy jakieś średnie rośliny . Czy tak będzie już lepiej?
moze zaproponujecie mi cos ze srednich roslin cos ładnego i łatwo dostępnego
Ostatnio edytowano 17 kwi 2006, 13:36 przez Anonim 6297, łącznie edytowano 1 raz

Anonim 6297

koplek Pszczyna

17 kwi 2006, 13:32   (#5)  

Obawiam się że tęczanki boessmana są za duze na Twoje akwarium :(
A co do proponowanej obsady to ja preferuje ławice kąsaczowców jednego gatunku + ekpia sprzątająca ( otoski, krewetki).

Mati1dg1 napisał(a):Chwile pomyślałem i postanowiłem przesadzić żabienice i kryptokoryne do przody a moczarki do tylu. A w miejscu kryptokoryny i żabienicy jakieś średnie rośliny . Czy tak będzie już lepiej?

Na pierwszy plan coś niskiego wiec masz nadającą się do tego celu sagitarie, kryptokoryne i niższe żabienice na drugi plan, a rośliny najwyższe całkiem pod tylną szybę. Twoje rośliny powinny tworzyć zwartę kępy, więc proponuje też takie rośliny kupić ale to po modernizacji oświetlenia i zamontowaniem jakiegoś systemu CO2 8)

p.s
nie piszemy dwóch, jeden pod drugim :wink: Jak coś sobie przypomnisz to uzyj opcji "zmień" i dodaj lub zmien jakieś treści swojego postu.
Twoje akwarium trafi do działu "Akawria roślinne", gdzie prezentowane są akwaria nieskończone i nie spełniające wymogów zbiorników roslinnych ale o tym napisze Tobie któryś z moderatorów :D
Ostatnio edytowano 17 kwi 2006, 13:45 przez koplek, łącznie edytowano 4 razy

koplek

koplek Pszczyna

17 kwi 2006, 13:39   (#6)  

Proszę usunąć ten post- sam napisałem dwa posty, jeden pod drugim i nie mogęsam go usunąć :lol:

koplek

17 kwi 2006, 13:41   (#7)  

Tęczanki nadają się najlepiej do bardzo długiego i nie koniecznie szerokiego akwarium. W Toim na pewno nie będą się czuły najlepiej...

Proponowałbym Tobie zastanowić się nad zgrupowaniem roślin z jednej strony akwarium pozostawiając wolną przestrzeń z niskimi roślinami z drugiej.

Endii

Anonim 6297

17 kwi 2006, 18:42   (#8)  

Endii napisał(a):Tęczanki nadają się najlepiej do bardzo długiego i nie koniecznie szerokiego akwarium. W Toim na pewno nie będą się czuły najlepiej...

Proponowałbym Tobie zastanowić się nad zgrupowaniem roślin z jednej strony akwarium pozostawiając wolną przestrzeń z niskimi roślinami z drugiej.

Szkoda ze nie będę mógł hodować teczanek, co do roślin to nie pasuje mi takie rozwiązanie. Może chce ktoś kupić tęczanki na razie tylko trójbarwne i czerwone no i 1 perkinsona ( odbiór tylko osobisty miejscowość Tczew)

Anonim 6297

17 kwi 2006, 20:24   (#9)  

czy sam nie widzisz, ze akwarium wyglada jak puszka z sardynkami? Ze te teczanki sa po prostu za wielkie? Jesli ci sie podobaja, kup akwarium o dlugosci 120 cm.

elfir

18 kwi 2006, 11:31   (#10)  

elfir napisał(a):czy sam nie widzisz, ze akwarium wygląda jak puszka z sardynkami? Ze te teczanki są po prostu za wielkie? Jeśli ci sie podobają, kup akwarium o długości 120 cm.

A do tej ilości tęczanek jeszcze lepiej 150 cm.
Acha - biorąc pod uwagę zamieszanie w polskim nazewnictwie tęczanek to zdecydowanie lepiej posługiwać się nazewnictwem łacińskim (a w przypadku odmian barwnych zwyczajowymi nazwami anglojęzycznymi).
Polecam: http://members.optushome.com.au/chelmon ... taenia.htm
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

Anonim 6297

19 kwi 2006, 21:29   (#11)  

Witam jak widac (na zdjeciach o slabej jakosci ) dostosowalem sie do rad i zmieniłem, przesadziłem rośliny moczarki na tyłach zrobiłem pierwszy plan z żabienic i krypokoryn oraz zasadziłem Alternanthera Splendida na środek oraz zrobiłem bimbrownie

Anonim 6297

Anonim 6297

07 sie 2006, 17:28   (#12)  

troszkę sie zmieniło

Dane o zbiorniku:

Oświetlenie:

36W
Obudowa wyklejona taśmą odbijającą światło

Woda: (parametry kranówy)

Ph 7,5
NO2 0,04
NO3 1,2

Filtracja:

Filtr zewnętrzny kanistrowy firmy aquael typ FZK1
Aquashut TURBO 8W

Ogrzewanie:

Grzałka Weipro - heater with smooth temp. Regulation 150W

Temperatura w akwarium 24 stopnie.

Fauna:

7x Tęczanka Boesemana
3x Tetra
1x Węgorek
1x Opaczek
2x Kosiarka
2x Glonojad Syjamski
5x Kirys Pstry,Albinos,spiżowy
3x Zbrojnik Niebieski

Flora:

Cryptocoryne crispatula var. balansae (Kryptokoryna Balansa)
Cryptocoryne x willisii lucens (Krypotkoryna Willisa błyszcząca)
Sagittaria subulata (var.subulata - Strzałka skrzydlasta)
Echinodorus martii (maior) (Żabienica wielka)
Moczarka kanadyjska (Elodea canadiensis)
Anubias niski (Anubias barteri var. nana (Engler) Crusio)
Anubias Bartera (Anubias Barteri Schott)

Nawożenie
Tetra Planta PlantaMin

CO2:
Bimbrownia

Akwarium w całości:

Obrazek

Jego mieszkańcy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety nie udało mi się sfotografować wszystkich

Zdjęcie zostało zrobione natychmiast po przycięciu roślin, dlatego tak pustawo

Długo zastanawiałem się o oświetleniu i jednak dodam jeszcze jedna świetlówkę tylko, jaką jak i gdzie? Czy powinienem najpierw wymienić standardowe Philips LF 18W/54 1000ml ?? A i żeby kolejnego tematu nie robić chętnie przyjmę, kupie tą kryptokorynę, co mam z przodu akwarium

Anonim 6297

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

1464883050068.jpg

Wystrój baniaczka 112l

mieciu12 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 405 · Wyświetlenia: 83883
Witam bardzo serdecznie !! :) Chciałbym was prosić o poradę odnośnie wystroju akwarium(przeglądałem zdjęcia innych prac,ale jakoś nie mam weny,pomysłu na wystrój). Świecę 54w 2x T8 po 18w i 1x 24w t...

054l - numer 11 - Mateusz Salawa

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/12592/mati1.jpg Zapraszamy do obejrzeniaa kolejnej aranżacji Mateusza Salawy z grupy Aquascaping Team Poland. Tym razem prezentuje on a...
IMAG0549.jpg

Akwarium 112l szklo guardian na bezbarwnym silikonie

lotnik911 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 84 · Wyświetlenia: 17543
Witam, nie dawno zlikwidowalem akwarium 80litrow z powodu przeprowadzki i teraz mam zamiar wystartowac z nowym baniakiem ze szkła guardian na bezbarwnym silikonie o wymiarach 80x35x40h. ( akwarium juz...
01.jpg

112L - Drugie podejście

S3b4 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 12379
Witam, Moje szkło to 112l - 80x35x40 Opti White 8mm Filtr: JBL CristalProfi e901 greenline Woda: 100% kran Podłoże: ADA PowerSand S + ADA Amazonia + ADA Amazonia Powder CO2: butla – 24h Nawożenie: VIM...

112l - Kero79 - Seiryu stone

Kero79 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 15364
Witam Po kilku latach zajmowania się akwarystyką w końcu się doczekałem i zostałem właścicielem zestawu kamieni seiryu stone. To świetna okazja do postawienia zbiornika w stylu Iwagumi co zresztą zami...

112l pomoc w aranżacji

lewaldi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1423
Witam jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem młodym akwarystą z niewielkim doświadczeniem. moje akwarium wygląda tak: IMG_20161002_194328_HDR.jpg IMG_20...

Pomoc przy doborze roślin akwarium 112l

WolfuxD w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2786
Witam zakładam 2 akwarium i chciałbym prosić o poradę w doborze roślin, to ma być akwarium całkowicie złożone z roślin 1 planowych tzn nisko rosnących. Myślałem nad takimi roślinami jak : Hemianthus ...

112l Nauki ciąg dalszy

Kmieciol w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1828
Witam, dopiero od nieco ponad pół roku interesuję się akwarystyką roślinną i ciągle zgłębiam swoją wiedzę na ten temat. Z początkiem roku wystartowałem z akwarium typowo roślinnym (pomimo małej ilości...

025l - Podwodny świat - Mateusz Cedro

_Mateusz_ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1676
Witam, przedstawię wam moje akwarium, ale nie do końca bo jestem początkującym akwarystą. Pojemność akwarium:25l Żwir: -biały -czarny Preparaty które używam do akwarium: -Tropical Antychlor (żadko) -...

Akwarium 112l dzień po starcie

Dariuszte w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5958
Witam, w dniu wczorajszym odpaliłem moje pierwsze po wielu latach przerwy akwarium. 1. Zbiornik 112l (80x35x40) 2. Filtr wewnętrzny 3. Grzałka Jest to gotowy zestaw diversa startup 80 W środku kor...

Statystyki

Ten temat przegląda 287 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 287 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.