Pseudo osmoza:-( - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pseudo osmoza:-(

Liczba wyświetleń: 3809·Odpowiedzi: 13
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Jacek Petryszak

16 kwi 2006, 15:25 Pseudo osmoza:-(  (#1)  

Tydzień temu wsadziłem cieńszy wężyk w wężyk z wodą RO, a ten cieńszy włożyłem w dziurkę w baniaku, rozmiarami było akurat. Osmoza zaczęła szybciej pracować 36l zrobiłem w 4dni (z powodu małego ciśnienia moja osmoza 50galonów pracuje bardzo wolno 30l nieraz robiło mi się w 8dni!!!). Wczoraj zrobiłem test twardości mojej RO, ponieważ wreszcie mam test JBL, wcześniej mierzyłem Zoolkiem i pokazywał mi 4 GH, nie wierzyłem ponieważ tyle samo pokazywał mi przy destylowanej wodzie ze szpitala. Gdy zrobiłem test JBL-em na tej wodzie ze szpitala pokazywało mi 0 GH ale gdy test przeprowadziłem na mojej RO pokazało mi 16 GH!!!Czyli tyle ile mam w kranie. Test przeprowadzałem dwukrotnie z tym samym skutkiem, filtr (membrana i wkłady) używam od pierwszego czy drugiego tygodnia tego roku, także wkłady odsłużył dopiero połowę swojej żywotności. Wszytki połączenia przy filtrze itp. są na miejscu. Więc co może być powodem wypływania wody nie zdemoralizowanej?
Proszę o pomoc, gdyż nie mam w tym momencie potrzebnej mi RO.

P.S. Przez dzisiejszą noc zrobiło mi się 25l wody z mojej pseudo osmozy.

Jacek Petryszak

Wojtek B. Bydgoszcz

17 kwi 2006, 12:50   (#2)  

Cześć. Idę o zakład ,że pomyliłeś wężyki .Gdybyś włożył ograniczenie w wężyk z wodą RO spowodowało by to jeszcze mniejszą wydajność i nie wpłynęło by na czystość wody.
Sprawdż przeznaczenie wężyków. Więcej informacji u producenta Aquafilter znajdziesz w Googlach.Powodzenia.

Wojtek B.
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bydgoszcz

Jacek Petryszak

17 kwi 2006, 20:37 Re: Pseudo osmoza:-(  (#3)  

Jacek Petryszak napisał(a):. Wszytki połączenia przy filtrze itp. są na miejscu.

Chodzi mi tu również o wężyki, są dobrze podłączone, więc z przykrością stwierdzam, że przegrałeś zakłąd :lol: :wink:

Jacek Petryszak

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wojtek B. Bydgoszcz

17 kwi 2006, 23:52   (#4)  

Cześć Jacku .Jakoś nie mogę uwierzyć ,że woda przepływa przez membranę i nie ma po tym śladu.Jeśli masz niskie ciśnienie (jak piszesz) to montując dodatkowy ogranicznik w wężyku dodatkowo ograniczył byś uzysk wody RO.Membrana w skutek zużycia straci przepływ a nie jakość wody RO z uwagi na bardzo drobne "sito",które z czasem zaklei się
związkami wapnia.Chyba ,że niedopilnowałeś wkładu z węglem i chlor z kranówki uszkodził twą membranę. A tak w ogóle jakie masz ciśnienie w sieci u mnie jest ok 2-3 atm.i 30litrów wody robię około 3 godzin.Powodzenia.

Wojtek B.

Jacek Petryszak

18 kwi 2006, 14:27   (#5)  

U mnie wszytsko jest na miejscu, prefiltry też. Także wybacz ale narazie żadna z twoich przyczyn nie jest prawdziwa. Ja też nie wiem jak to sie może dziać. Ci

Jacek Petryszak

Jacek Petryszak

18 kwi 2006, 14:28   (#6)  

U mnie wszytsko jest na miejscu, prefiltry też. Także wybacz ale narazie żadna z twoich przyczyn nie jest prawdziwa. Ja też nie wiem jak to sie może dziać. Ciśnienie nie wiem jakie mam ale jak jest z "robieniem" u mnie wody już napisałem.

Jacek Petryszak

Wojtek B. Bydgoszcz

18 kwi 2006, 15:51   (#7)  

Cześć Jacku.Dołącz jekieś fotki to będziemy mogli podyskutować. Bo teraz to o cudach rozmawiamy a w technice to w nie nie więrzę.I nie mów mi ,że u Ciebie wszystko jest w porządku bo gdyby tak było miałbyś Kh =0 .Postaram się pomóc .Powodzenia.

Wojtek B.

Jacek Petryszak

19 kwi 2006, 17:54   (#8)  

Mam gh 16 a kh nie mieżyłem. Wszystkie podłączenia są na miejscu. Ale jakie fotki proponujesz, czego?
P.S. Ogranicznik ścieku też mam dobże założony i dziękuję za chęć okazania pomocy.

Jacek Petryszak

20 kwi 2006, 09:34   (#9)  

Czy przepłukałeś prefiltry przed użyciem zgodnie z instrukcją? Jeżeli nie, to zniszczyłeś (zapchałeś) membranę i masz ją do wymiany.

Tommygun

Wojtek B. Bydgoszcz

20 kwi 2006, 12:02   (#10)  

Cześć.Choćby całego urządzenia z opisem co i gdzie przyłączasz.Pomyślimy co dalej robić.Powodzenia.

Wojtek B.

Jacek Petryszak

20 kwi 2006, 19:31   (#11)  

Tak przepłukiwałem prefiltry przed założeniem membrany, woda leciała czarna prez jakiś czas.

Jacek Petryszak

Ernest Poznań

20 kwi 2006, 19:56   (#12)  

U dwójki znajomych spotkałem się ze zwaloną membraną, gdzie woda "po RO" miała takie samo KH jak kranówka. Jeśli więc wszystko masz podłączone OK, stawiałbym na to. Tamte były bodaj żółte i jak wieść niesie, skręcane są gdzieś w Lesznie.

--
E

Ernest
Ranga: Początkujący

Miasto: Poznań

Wojtek B. Bydgoszcz

23 kwi 2006, 20:39   (#13)  

Cześć.Znalazłem dzisiaj trochę czasu i z czystej ciekawośći sprawdziłem testami Zooleka mój filtr RO.Po tygodniowym postoju włożyłem wężyk do słoiczka i utoczyłem może 100cm3 wody mierzę i o zgrozo Gh 16st. Kh 13st.Co jest grane ?Przyniosłem bańkę
do ,której robię wodę RO zrobiłem jeszcze ze 3l wody mierzę Gh 0st. Kh 0st.Jeszcze raz wkładam wężyk do słoiczka odkręcam zawór robię setkę wody - pomiar Gh 16 st Kh 13st.
Po prostu po każdym załączeniu filtra gdy wyrównują się w nim ciśnienia, gdziś na uszczelkach "brudna woda " przedostaje się na wylot czystej.Nie będę sobie zaprzątał tym głowy skoro po ustaleniu się ciśnienia twardości wracają do zera.A jak szanowni koledzy dokonali pomiarów?Powodzenia.

Wojtek B.

Jacek Petryszak

27 kwi 2006, 13:09   (#14)  

Hymm, Wojtku chyba masz rację, ja też jak robiłem test to nalewałem do próbówki, muszę zrobić test z baniaka do, którego leję wodę z RO.

Jacek Petryszak

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

(Film) Osmoza myAqua 3800 Arka

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2740
Hej Film jak zainstalować tę osmozę. Film po niemiecku 😁. ?si=z0A6SqVDAL0sYsTN
IMG_20220908_095404.jpg

Filtr zmiękczający wodę (nie osmoza)

Piotrek w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2995
Witam. Ostatnio natknąłem się na taki filtr narurowy. Macie jakieś doświadczenie z czymś takim? Można by go używać zamiast filtra RO? IMG_20220908_095404.jpg Wysłane z Mi 9T Pro przy użyciu aplikac...

Osmoza - podłączenie na "wtyk"

Totik w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3119
Zakupiłem ostatnio filtr węglowy do osmozy, taki: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/odwrocona-osmoza-ro/wklady-weglowe/ustm-liniowy-filtr-weglowy-wtyk-p-13658.html i nie bardzo wiem jak mam go podłącz...

Dennerle Osmoza 190 pare pytan

klasyk211 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2563
Witam, chcem kupic filtr RO firmy dennerle. Czy te filtry sa ok? Jak jest z wkladami? czy pozniej musza byc stosowane orginlne wklady. Co ile litrow jest zalecane wymiana wkladu? Jak jest filtr nie uz...

Osmoza RO3 ,czy warto?

IronBody14 w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4206
Witam. Czy warto zainwestować w osmoze akwarystyczną RO3 do akwarium roślinnego? Mam dwa zbiorniki 30 i 20L. Zależy mi na mieszaniu wody kranowej z RO z powodu wysokiej twardości kranówy.Rośliny dobr...

Filtr ro5 osmoza

tede99 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 876
Witam . Chciałbym się dowiedzieć ostatnio widziałem na internecie jak ktoś sprzedawał ro5 z przebiegiem 300 litrów . Czy to jest dużo czy mało ? i filtr leżał ponoć rok. Jak leżą wkłady nieużywane dłu...

Osmoza

123patryk w Filtracja · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4266
Witam Interesuje mnie co powiecie o tej osmozie. http://allegro.pl/mini-filtr-ro-do-akwarium-osmoza-do-akwarium-i2478339040.html Pozdrawiam i licze na pomoc .

Osmoza

vieri w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2136
C ześć,czy przed pierwszym użyciem filtra ro należy wymoczyć membranę w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godz.

osmoza

slawek12 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2548
Mam akwarium 200l gh 17 ,kh 13 ph 7 przy podawaniu co2 .,ze wzgledu na twardosc wody chce kupic osmoze.Mam swoja wode lylko ze hydrofor podaje cisnienie 1,2-3,2 i wode twarda okolo 30gh .Jesst tez pod...

Osmoza nie daje zerowej twardości. W czym problem?

maslo_82 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2612
Witajcie, mam taki problem, otóż moja osmoza nie daje wody o zerowej twardości. Dziś mierzyłem i wyszło mi że KH i GH wychodzi ok 5 stopni.O ile jest mi wiadomo, zużyta membrana po prostu przestaje pr...

Statystyki

Ten temat przegląda 219 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 219 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.