Mam 3 pytania odnośnie podłoży firmy Aqua Design Amano, proszę o pomoc w moich wątpliwościach.
-czy stosuje ktoś siatkę między Power Sand a Aqua Soil, jeśli tak to jaka siatka i jakie skutki?
-podobno Aqua Soil nie nadaje się do standardowego odmulania, więc jak to robić?
-czy "jedzie" ktoś na podłożach ADA i na innych nawozach niż ADA, jeśli tak to jak idzie, jaki nawóz i jak to robi?
Proszę odpowiedź gdyż nie długo sam kupuje podłoża ADA.
ad 1. Miedzy Power Sand i Aqua Soil raczej nie daje sie siatki, bo sie raczej nie wyrywa roslin tylko robi aranzacje z planem pierwotnym.
ad 2. A po co odmulac??? Zwlaszcza jek masz 100% dna zarosniete. jesli planujesz nie obsadzac calego dna, to w miejsce gdzie ma nie byc roslin wysypuje sie jekis zwir wedle upodobania (Aqua Soil sa bardzo lekkie- nieco tylko ciezsze od wody!).
ad 3. Ludzie probuja kojarzyc podloza ADA i nawozy nie-ADA, takie zbiorniki byly publikowane na tym forum (poszukaj dokladnie). Moje zdanie (ktore juz kiedys wywolalo burze) jest takie: podloza i nawozy sa czescia pewnego systemu, inaczej- sa kompatybilne, proby laczenia innych nawozow z podlozami ADA moga (choc nie musza) zakonczyc sie klapa (widzialem na wlasne oczy i slyszalem o takich przypadkach, choc oczywiscie jak wiadomo kazda nawet nalepsza rzecz mozna spieprzyc). Osobiscie mialem taki uklad: nawozy ADA i podloze nie ADA, ale na odwrotny nigdy bym sie nie odwazyl
Sporo napisane jest o podłożach ADA na forum APC. Z tego co mi wiadomo, są one nafaszerowane NH4. Przy "przewracaniu" takiego podłoża i dostaniu się do kolumny wody może spowodować katastrofę (również jest o tym na APC) w postaci inwazji glonów i zatrucia ryb.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
Musiałbyś to robić bardzo sotrożnie, żeby zbyt dużo substratu nie wydostało się. Takie podłoże wyjaławiają się po ok. 1..2 lat i trzeba stosować coraz silniejsze nawozy, do tego są one potwornie drogie. W każdym razie możesz mieć super akwarium bez żadnych "cudownych" podłoży ADA używając zwykłego, taniego żwiru i ew. jakieś dodatki pod korzenie bardziej wymagających roślin np. gliniasto-torfowe firmy Rataj .
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
kekon7 napisał(a):Sporo napisane jest o podłożach ADA na forum APC. Z tego co mi wiadomo, są one nafaszerowane NH4. Przy "przewracaniu" takiego podłoża i dostaniu się do kolumny wody może spowodować katastrofę (również jest o tym na APC) w postaci inwazji glonów i zatrucia ryb.
Możesz podać jakieś linki do tematów poruszających ten problem na APC ?
Kekon7 ciekawe rzeczy piszesz... taaa... Powiadasz potwornie drogie itd. prosze, nie rozkrecaj ponownie kwestii cen produktow ADA, bo paru ludzi sie juz osmieszylo w innym watku 1-2 lata- wszystko zalezy od zbiornika- poza tym podloza ADA dzialaja jak gleba. Nie wiem czy zwrociles uwage ze zwykly zwir zapycha sie po roku i tez trzeba robic rearanzacje, no moze nie wydasz tak potwornych pieniedzy, ale ... A swoja droga Amano w swoim zbiorniku domowym 9tys litrow obliczyl podloze na 10 lat.
Grzegorz Guzik napisał(a):Kekon7 ciekawe rzeczy piszesz... taaa... Powiadasz potwornie drogie itd. prosze, nie rozkrecaj ponownie kwestii cen produktow ADA, bo paru ludzi sie juz osmieszylo w innym watku
Wiesz, jeśli jesteś kasiasty to te zera przy cenach ( nie są urojone) nie robią na Tobie wrażenia, i możesz sypać takie komentarze. Może nie są potwornie drogie, ale drogie już na pewno. A niespotkałem się z tańszymi więc bez obawy mogę stwierdzic że są najdroższe. Możliwe że podłoże ADA starcza na 10 lat ale i tak cena na wejściu jest zaporowa dla wielu.
Bynajmniej nie pisze że ADA nie jest najlepsza, czy niewarta tej ceny.
Nie chodzi o to czy ja jestem kasiasty, bo nie jestem, czy ktos inny- chodzi o pewna filozofie, czy inaczej priorytety: rozumiem, ze wielu ludzi nie stac, bo nie maja za co chleba kupic, ale sa tacy, ktorych stac, a nigdy nie kupili nie wyprobowali itd. i tylko narzekaja- jest taki dowcip:
Pan Bog zagaduje swietego Piotra w niebie: - Sluchaj Pietrek, o co tu chodzi wszyscy sa tu zadowoleni, tylko Polacy ciagle narzekaja..
Wiesz wielu ludzi bez mrugniecia okiem wydaje np 200-300 PLN miesiecznie na papierosy, a nie moga sobie raz na pol roku kupic butelki porzadnego nawozu. To wlasnie jest dla mnie zalosne.
Co do zbiornika w domu Amano, to jest w nim to co zawsze u niego: Aqua Soil (z przodu zwir), na spodzie Power Sand oraz Bacter 100, Clear Super, Tourmaline BC, Penac P i Penac W. Jest za to filtr o pojemnosci bodaj 1,5 tys litrow wypeniony biokulami.
Grzegorz Guzik napisał(a):Nie wiem czy zwrociles uwage ze zwykly zwir zapycha sie po roku i tez trzeba robic rearanzacje, ...
Co rozumiesz Grzegorzu przez rearanżację?
Według mnie po trzech czy 4 miesiącach podłoże ze zwykłego żwiru dopiero można uznać za dojrzałe. Podłoże w naturalny sposób zaczyna się zakwaszać i dostarczać mikroelementów w wystarczającym zakresie (dla low, czy też mid tech). W moim akwarium podłoże ma dobrze ponad rok i nie widzę żadnego powodu żeby w nim grzebać.
ps. Grzegorzu - mniej nerwów - przez jakiś czas będziesz musiał tłumaczyć wszystko po dziesięć razy . Więc tylko spokój może nas uratować . Zanim odpiszesz na kolejny post o drogich produktach ADA obejrzyj sobie ulubioną aranżację Amano - one tak uspakajają .
Dobrze, dobrze diki jestem spokojny Tak podloze ze zwiru dojrzewa dlugo, ale po roku jest juz "stare" i pewne gatunki przestaja rosnac: np Ammania, Heteranthera itd.. Oczywiscie wszystko zalezy od wielkosci akwarium- im mniejsze tym krocej hula
Grzegorz Guzik napisał(a):Tak podloze ze zwiru dojrzewa dlugo, ale po roku jest juz "stare" i pewne gatunki przestaja rosnac: np Ammania, Heteranthera itd..
Ammania gracilis (jeśli o tej piszesz) rośnie sobie ładnie - mam trochę za mało światła, ale nie widzę na niej żadnych niedoborów. Heteranthera wyrosła w piękny duży krzak. Co do itd.. to mam również ładnie wybarwione Eusteralis stellata, nieźle rośnie Mayaca Fluviatilis, Myriophyllum tuberculatum (red) - czy spełnia to warunki itd. ?
Grzegorz Guzik napisał(a):Oczywiscie wszystko zalezy od wielkosci akwarium- im mniejsze tym krocej hula
Hmm.. miewalem dlugi czas podloza zwirowe w roznego formatu akwariach zwykle o grubosci 5-8 cm (w zasadzie niewielkie roznice w grubosci we wszystkich akwariach) i obserwowalem takie zaleznosci jak pisalem. No, ale racja- moje doswiadczenie to doswiadczenie jednostki (mimo, ze aranzacji zrobilem w swoim zywocie kilkadziesiat). Byc moze zagraly tu jeszcze inne czynniki (np dopuszczenie do dominacji pewnych gatunkow... nie wiem)
Bardzo wielu akwarystów stosuje najzwyklejszy żwir bez żadnych dodatków i mają wsopaniałe akwaria. ADA - (Astronomicznie Drogi Asortyment) nie jest wcale żadną gwarancją dobrych efektów w hodowli roslin. W Japonii podejście do hobby jest zupełnie inne niż w Europie i nnnych częściach świata. Japończyk potrafi wydać fortunę tylko po to aby na przedmiocie który kupi był napis znanej firmy. Ale czy to, że kupimy wędkę najlepszej firmy gwarantuje że będziemy łowić najlepsze ryby ? Absolutnie nie. Podobnie i w akwarystyce. Poza tym, zupełnie nie zauważyłem efektu zapychania się żwiru po roku. Jeśli już to prędzej zapcha się ono właśnie w przypadku gliny i torfu. A jeśli się zapycha, to świadczy o braku czyszczenia podłoża co jakiś czas. Poza tym - nawozy ADA (nie twierdze że są złe) są tak enigmatycznie opisane, że nie wiadomo właściwie co lejemy do akwa. W przypadku wystąpienia problemów (niedobory, nadmiary itp.) nie wodomo do czego się przyczepić.
Tu jest coś o ADA:
Kekon, prosze Cie przestan jak chcesz to sobie tlumacz wszystkie inne nazwy jako skroty Denerle, Tropica, Aqua Art, .. Prosze bardzo: np. OSRAM- Ogolnoswiatowy Spisek Robakow Aktywizujacych Maszyny. Moge wiecej tylko po co.........
Ponadto jak lejesz dowolny nawoz to zwykle nie wiesz co, chyba, ze lejesz roztwory czystych zwiazkow. Zreszta juz o tym pisalem A dozowanie ADA nie jest wcale skomplikowane- nie probowales, to nie wypowiadaj sie. Wielu sobie swietnie radzi, nie stwarzajmy sztucznych problemow.
Hehe, jakoś nawozy TMG, Flourish są chętniej stosowane niż ADA nawet przez takich akwarystów jak Olivier Knott czy Tom Barr Dlaczego ? Ano dlatego, że są bardziej sprawdzone i TAŃSZE i właśnie to, że ich skład jest jawny i podane są nawet związki chemiczne z których pochodzą poszczególne pierwiastki. A rozgryzanie różnych nazw i skrótów to również moje hobby Poza tym - na forum o wiele bardziej brakuje wiedzy o różnych bardzo ważnych szczegółach; o zależnościach między poszczególnymi składnikami w wodzie; ogólnie mówiąc - o chemii wody. Mnóstwo informacjii można wyczytac na ten temat właśnie chociażby na forum APC i tu też powinno tak być zamiast uprawiać natrętną reklamę ADA.
kekon7 napisał(a):Hehe, jakoś nawozy TMG, Flourish są chętniej stosowane niż ADA nawet przez takich akwarystów jak Olivier Knott czy Tom Barr Dlaczego ? Ano dlatego, że są bardziej sprawdzone i TAŃSZE i właśnie to, że ich skład jest jawny i podane są nawet związki chemiczne z których pochodzą poszczególne pierwiastki. A rozgryzanie różnych nazw i skrótów to również moje hobby Poza tym - na forum o wiele bardziej brakuje wiedzy o różnych bardzo ważnych szczegółach; o zależnościach między poszczególnymi składnikami w wodzie; ogólnie mówiąc - o chemii wody. Mnóstwo informacjii można wyczytac na ten temat właśnie chociażby na forum APC i tu też powinno tak być zamiast uprawiać natrętną reklamę ADA.
Witam
Na wstępie - nie chcę bynajmniej bronić ADA czy jakiejkolwiek firmy (szczerze mówiąc bawi mnie ta mini-wojna "firma A vs. reszta świata" - czytam to jako przerywniki w pracy )
W poprzednim poście napisałeś że produkty firmy A są enigmatycznie opisane....a które nie są? Jedynie Tropica i Seachem (raczej niedostępny w Polsce) podaje skład procentowy nawozu. Nie robi tego ani Sera, ani Hagen, ani Aqua-Art, ani Tropical, ani.... Jak widzisz właściwie tylko robiąc własne mieszanki lub stosując wcześniej wspomniany TMG wiemy dokładnie co podajemy a mimo to większość używa nawozów bez znanego składu i świetnie sobie radzi. Ta droga jest IMO tylko dla pasjonatów chemi - nie mam bynajmniej nic przeciwko takiemu podejściu ale można sobie świetnie bez tego poradzić.
Po drugie to, że Oliver Knott używa TMG o niczym nie świadczy . Nie zapominaj, że to właśnie Tropica (producent tego nawozu) sponsoruje Knottowi nawóz, rośliny, serwis plantella i pewnie wiele innych rzeczy więc raczej nie powinien dziwić fakt, że będzie używał ich nawozu. Seachem z kolei jest firmą amerykańską i jest właściwie głównym przedstawicielem biznesu akwarystycznego w US - firmy takie jak Tetra czy Hagen są o wiele mniej znane niż u Nas w Europie. Nie wiem czy przypadkiem Barr nie wspomógł swoją wiedzą/testami produktów Seachema. Nie zapominaj również (a napewno czytałeś o tym na APC), że po wkroczeniu ADA na rynek US podobnie jak u nas nastąpił bum i wiele chce te produkty wypróbować - Tom Barr również je testował i pisał o dobrych rezultatach - twierdził, że Amazonia soil to jeden z produktów z asortymentu ADA w który warto zainwestować - z innymi to już różnie (kwestia indywidualnego podejścia). Oczywiście pisal również o tym, że można osiągnąć porównywalne rezultaty tańszym kosztem .
Oczywiście pisal również o tym, że można osiągnąć porównywalne rezultaty tańszym kosztem . Moje 0.02$
I właśnie o to chodzi Jednak w jednym z Twoich postów napisałeś, że liczy się głównie to co wlewa się do kolumny wody i że nawozy w płynie załatwiają wszystko
kekon7 napisał(a):I właśnie o to chodzi Jednak w jednym z Twoich postów napisałeś, że liczy się głównie to co wlewa się do kolumny wody i że nawozy w płynie załatwiają wszystko
Dlaczego zakładasz, że jest tylko jedna metoda funkcjonowania akwarium?
Można trzymać rośliny lejąc nawozy do słupa wody, można wzorem Dr. Kamińskiego dać grubą warstwę bardzo bogatego i odpowiednio skomponowanego podłoża (i utrzymywać zerowe poziomy mikro i makro w wodzie - i glony widywać na cudzych zdjęciach), można stosować metody pośrednie (czyli wzorem Amano - bogate podłoże plus nawozy). Każda z tych metod jest dobra, każda przynosi rezultaty. Nie rozumiem zupełnie z jakiego powodu mamy ograniczać się do jednego rozwiązania.
lukaszmut w Oświetlenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7236
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Tytus w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3908
Cześć,
proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 789 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej