pytanie o potas - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pytanie o potas

Liczba wyświetleń: 895·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
tomasz kielak

14 kwi 2006, 20:02 pytanie o potas  (#1)  

witam.
ciałbym zapytac szannownych kolegów czy lepiej używac KH2PO4 czy K2SO4 a może obydwa razem.Czy przy użyciu KH2PO4 nie będę miał za dużo fosforu.
pozdrawiam.

tomasz kielak

15 kwi 2006, 08:25   (#2)  

Przy użyciu samego KH2PO4 stosunek PO4/K wynosi ok. 2,43. Tak więc KH2PO4 nadaje się do podniesienia PO4. Aby uzyskać odpowiednie porporcje musisz użyć K2SO4.
DarekO

DarekO
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5487
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3044
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Wysoki potas

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3601
Witam założyłem akwarium 2 tygodnie temu na podłożu rotala intens. Zauważyłem że mam wysoki potas ok 30ppm . Dodam że przechodzę z wody kranowej na ro i mineralizację produktami qualdrop czy dodawać d...

POTAS BEZ PODNOSZENIA KH

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1949
WITAM . JAK W TEMACIE JAKIEJ FIRMY POTAS NIE PODNOSI KH ?

Zagadkowo wysoki potas

mk77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2482
Witam na początku opiszę troszkę swój zbiornik. Akwarium wielkości 325 litrów o wymiarach 130x50x50. Grzałka 150 wat filtr EHEIM professionel 3 1200XL 2080. Butla co2 sterowana komputerem.Oświetlenie ...

Potas i magnez raz w tygodniu?

ToPiLoPiX w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1290
Witam serdecznie. Od niedawna zabrałem się za nawożenie solami w celu uzupełnienia pierwiastków, których brakuje mi w wodzie kranowej i fosforanów w akwarium bo mam 0. Woda jaką mam z kranu zmieszan...

Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Ciechan w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2041
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

Pytanie o mineralizator

BATERIA w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2768
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...

Potas Easy life a twardość wody

git66 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1512
Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html podnosi twardości wody (KH i G...

Potas bez podnoszenia ph

AquaMolitor w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4326
Panowie, czy możecie wskazać mi sól potasową, która nie podnosi ph? Ewentualnie wskazać nawóz potasowy zawierający taki związek potasu? Qualdrop (mój ulubiony) niestety ph dźwiga. Wiem że jest ADA neu...

Statystyki

Ten temat przegląda 424 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 424 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.