240 litrów - Dziki ogród - Romuald Kurjańczyk
Wymiary: 120 cm x 50 cm x 40 cm
Oświetlenie: 3 świetlówki firmy Hagen, SUN-GLO 30W, POWER-GLO 30W, AQUA-GLO 40W
Nawożenie
Brak
Zabiegi w akwarium raz na tydzień:
- częściowa wymiana wody 100 litrów
CO2 - jednorazowo 2 litry wody gazowanej codziennie
Pogłoże żwirek 2 - 4 mm
Ogrzewanie - brak
Parametry wody: odczyn PH 6,5 temperatura 23 - 25 stopni, pozostałe parametry nieznane.
Filtracja ? Filtr kubełkowy Tetratec ex 1200
Fauna - kardynałki 5 szt, neony Innesa 40 szt,
krewetki Amano 6 szt, krewetki Atyopsis moluccensis 2 szt., krewetki red cherry: dziesiątki sztuk.
Flora ?
Echinodorus tenellus (Żabienica delikatna), monosolenium tenerum pellia,
Cryptocoryne wendtii 'Tropica', Cryptocoryne crispatula var. balansae (Kryptokoryna Balansa),
Hygrophila polysperma (Hygrofila wielonasienna),Rotala sp. 'Nanjenshan' (Mayaca sellowiana) (Majaka różowa).
Akwarium założyłem w sierpniu 2005 r. Nie był to mój pierwszy start z akwarium roślinnym a wszystkie poprzednie kończyły się niepowodzeniami. Informacji o akwariach roślinnych szukałem w internecie i te istotne, decydujące znalazłem w SRWiA. Po 6 miesięcznym eksperymentowaniu, w lutym 2006 r nastąpił sukces.[/img]
Wystąpiła eksplozja wzrostu roślin, eksplozja która ciągle trwa.
Obecne akwarium jest konsekwencją eksperymentów prowadzonych w poprzednim prezentowanym akwarium a nazwanym "Dziki ogród".
W nowym akwarium oświetlenie jest relatywnie mniejsze, niż w poprzednim i wynosi 0,4 W na litr.
Obecnie eksperymentalnie zrezygnowałem z nawozów do wody. Jestem bliski przekonania iż przy systematyczej częściowej wymianie wody / 50 % na tydzień / stosowanie dodatkowych nawozów jest niepotrzebne. Natomiast w chodowli roślin akwariowych bardzo istotne jest uzyskanie w
podłożu próchnicy, która jest efektem przemiany produktów organicznych na nieorganiczne. Zawartość próchnicy w podłożu swiadczy o żyzności gleby.