dwutlenek węgla tylko dzięki słomce! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

dwutlenek węgla tylko dzięki słomce!

Liczba wyświetleń: 4776·Odpowiedzi: 10
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów. Utwórz nowy wątek
Zaloguj się, aby zmienić widok
Krzysiu2

14 kwi 2006, 14:16 dwutlenek węgla tylko dzięki słomce!  (#1)  

Ostatnio wpadałem na pewien pomysł. Z racj, że wdychamy tlen, a wdychamy dwutlenek węgla, nalałem do garnka wody i zmierzyłem Ph. Wyszło 8. Wziąłem więc głęboki wdech, a wydech zrobiłem przez słomkę. Powtórzyłem to dwa razy i zmierzylem Ph. Wynosiło 7 Exclamation Nalałem więc do próbówki 5 ml wody akwariowej i zrobiłem test terty. Ph wyszło 8. Wypłukałem więc próbówkę, nalałem wody jeszcze raz, jednak przed zrobieniem testu zrobiłem przez słomkę do próbówki dwa glębokie wydechy. Zmierzyłem Ph i patrzę=6. Po 3 sekundach. Co o tym sądzicie. Przecież możemy dostarczać CO2 samemu przez, słomkę. Przecież działamy wtedy jak butla wypełniona gazem. Tylko nie wiem w jakich proporcjach wydmuchiwać powietrze przez słomkę i jak często :?:

Krzysiu2

14 kwi 2006, 14:28   (#2)  

Bardzo śmieszny pomysł.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
i jeszcze
:lol: :lol: :lol:
Zrób eksperyment - dmuchaj do akwarium przez godzinę i sprawdz o ile udało ci się zbić pH. :lol:
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

Krzysiu2

14 kwi 2006, 14:40   (#3)  

diki napisał(a):Bardzo śmieszny pomysł.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
i jeszcze
:lol: :lol: :lol:
Zrób eksperyment - dmuchaj do akwarium przez godzinę i sprawdz o ile udało ci się zbić pH. :lol:

Jeżeli do garnka 5l dmuchałem 5 sekund i Ph obniżyło mi się o 1 stopień, to do 60l będę dmuchał minutę, a to chyba nie jest dużo :twisted: dwa razy dziennie tak dmuchnąc. No chyba, że ktoś ma i woli wydawać pieniądze na ten cały sprzęt, to już jego wybór.

Krzysiu2

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

14 kwi 2006, 14:45   (#4)  

Witam
Zapraszam do mnie do dmuchania do 300 litrów,prosze tylko wdmuchiwac dwutlenek wegla.
A ponizej przeczytaj z czego składa sie powietrze i przestan takie głupoty wypisywać jakie napisałes powyżej.
Powietrze - mieszanina gazów stanowiąca atmosferę ziemską.

składniki stałe:

(skład niezmienny do wysokości 80 km, w stanie suchym czyli 0% pary wodnej)
78,09% azot
20,95% tlen
1% argon, neon, hel, metan, krypton, wodór i inne
składniki zmienne:

(różne, w zależności od położenia geograficznego lub też sytuacji, np. erupcji wulkanu)
para wodna (ok. 0-4%)
dwutlenek węgla (ok. 0,02-0,04%)
dwutlenek siarki
dwutlenek azotu
ozon
składniki mineralne: pył, sadza
składniki organiczne: drobnoustroje, zarodniki roślin
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

whisper Katowice

14 kwi 2006, 14:50   (#5)  

Gaz lepiej podawac przez słomke czy moze lepiej przez rure od odkurzacza? :lol: :lol:
Osobiście jestem za rurą od odkurzacza po nawożeniu aqwa 300L twoją metoda nie trzeba będzie podłączać Cie do respiratora :wink:

whisper
Ranga: Początkujący

Miasto: Katowice

enigma Wrocław

14 kwi 2006, 15:07   (#6)  

Pomysł prosty acz genialny :D Jak mi się butla skończy a bedzie weekend to możesz u mnie w 300 przetestowac ten pomysł :D Aha, mam Lajona więc wynik będziesz miał na bierząco, sam jestem ciekaw rezulatatów ale chyba muisałbym zrezygnował z wieczornego biegania jakbym chciał sprawdzić skuteczność Twojego sposobu :wink:

Jak wdmuchniesz do słomki 2/3 objętości lewego płuca uzyskasz stężenie CO2 równe ilorazowi Twojej wagi i objętości akwarium :lol:

Aha no i jak doszliśmy do wniosku z innymi akwarystami, ten sposób ma o wiele więcej zalet niż sądziliśmy. Jeżeli przy wdmuchiwaniu powietrza przez słomke, odbije Ci się no to mamy za jednym razem załatwiony temat CO2 a przy okazji azot i fosfor podskoczą :D Tylko musisz mięc dobrą filtracje :wink:
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

GP Krosno

14 kwi 2006, 19:23   (#7)  

enigma napisał(a): Jeżeli przy wdmuchiwaniu powietrza przez słomke, odbije Ci się no to mamy za jednym razem załatwiony temat CO2 a przy okazji azot i fosfor podskoczą :D Tylko musisz mięc dobrą filtracje :wink:

Jeśli się jeszcze bardziej odbije (i nie tylko) to trafi do akwa trochę kwasu solnego, a wtedy spadek pH murowany :idea: :lol: :lol: :lol:

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

falmax Radom

14 kwi 2006, 20:06   (#8)  

Ktos juz chyba rok temu pisal o takim pomysle :P Poodychaj sobie tym samym powietrzem z balonika gwarantuje ci ze kilka wdechow uda ci sie zrobic, wiec wychodzi nato ze w wydychanym powietrzu jest wiecej tlenu niz dwutlenku wegla.
Obrazek

falmax
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Radom

Baldini Sosnowiec

15 kwi 2006, 00:19   (#9)  

enigma napisał:
Jeżeli przy wdmuchiwaniu powietrza przez słomke, odbije Ci się no to mamy za jednym razem załatwiony temat CO2 a przy okazji azot i fosfor podskoczą Tylko musisz mięc dobrą filtracje

GP napisał:
Jeśli się jeszcze bardziej odbije (i nie tylko) to trafi do akwa trochę kwasu solnego, a wtedy spadek pH murowany

No nie wiem, czy chcielibyście mieć wodę koloru :oops: i ryby z oczkami :shock:

Ale ja mogę Cię zatrudnić u siebie. Zobaczymy ile wydmuchasz w mojej 200. Z 7,6 ph na 7,0, gdy butla daje 2 bable/ sek, zajmuje jej to godzinę. Jak ją wyłączę, to po godzinie wszystko wraca d 7,6. A Ty ile dajesz bąbli/sek?

Baldini
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Sosnowiec

Maciejewski Maciek Gorzów Wlkp.

15 kwi 2006, 16:18   (#10)  

Krzysiu2 zastanów się trochę zanim coś napiszesz. Jak dla mnie kretyński pomysł. Chyba że nie masz co robić i będziesz dmuchać w akwarium 24h na dobę. Ale przyznać muszę że jak czytałem tego posta i wypowiedzi innych kolegów odnośnie twojego pomysłu to się szczerze naśmiałem :D

Maciejewski Maciek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gorzów Wlkp.

Piotr Baszucki Nowa Ruda

17 kwi 2006, 12:13   (#11)  

Bardzo śmieszne :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.
Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

YouTube

O dwutlenku węgla dużo, albo jeszcze więcej...

FoCuS_PL w Technika CO2 · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7408
Wrzucam link do świeżutkiego filmu na YT. Wiem, że długie i po niemiecku, ale warto obejrzeć do końca. :-)

Rozpuszczanie dwutlenku węgla w wodzie

roslinyakwariowe.pl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 13429
https://roslinyakwariowe.pl/art/43/mayaca.jpg Wbrew rozpowszechnionemu mniemaniu jest to sprawa bardzo prosta, gaz ten rozpuszcza się doskonale w wodzie ( czego doskonałym przykładem są napoje gazow...

Ciekawostka o dwutlenku węgla

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4133
Zapraszam do poczytania: http://www.spidersweb.pl/2017/09/dwutlenek-wegla-na-dnie-oceanu.html?full=1

[Ankieta] CO2 tylko w dzień czy też w nocy???

gadula85 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5633
Witam, naczytałem się na forum o co2 w nocy jest wiele za i przeciw. Diana Walstad mówi, że można i bez problemu nic się nie dzieje więc postanowiłem przeprowadzić ankietę. Bo faktycznie jak tylko w d...

Awaria dozownika i wlanie węgla do akwa.

tuka w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3525
Witam, Mam akwarium (albo miałem :)) 100l. Od ponad miesiąca. Uzyskałem już równowagę i... zepsuł się dozownik i wlał jakieś 200-300ml węgla wpłynie i ileś nawozu mikro. Rybki (po godzinie) od raz...

Dwutlenek węgla do akwarium 300 litrów

Yrcztk w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1640
Witam! Chciałbym zasięgnąć porady doświadczonych akwarystów. Czy potrzebuję a może bardziej , czy jest sens zakupić i podawać CO2 do akwarium 120x50x50cm, które oświetlam 2x54W T5. W akwarium rośnie m...

Elektrozawórr Q pneumatic - czy tylko do butli?

wierch w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1228
Witam Mam w/w zawór i w sumie same problemy. Używam zaworku https://sklep.roslinyakwariowe.pl/technika-co2/zaworki/katowy-zaworek-nyplem-szybkozlaczka-reduktora-p-2220.html Musiałem uszczelnić orin...

No dobra, zestaw jest, tylko szczelności nie ma.. Pomożecie?

pits1988 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2150
Jak w temacie. Butla jest, reduktor jest, nypel1/8(by połączyć zaworek precyzyjny z reduktorem) jest, zaworek camozzi jest, tylko szczelności nie ma . . . Musiałem nieźle się nakombinować z recepturka...

Obnizane ph i kh dzieki co2

marcinzabki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2024
Czy mozliwe jest obnizenie ph z 7.5 do 6.5 dzieki butli co2

Kostka lipowa - tylko do CO2 ?

mkrol w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4386
Słyszałem że kostki lipowe rozprowadząją CO2 w postaci bardzo drobnych pęcherzyków tego gazu, ale nigdzie nie napisali czy kostka ta może słuzyć do napowietrzacza. Skoro ma takie drobne pęcherzyki to ...

Statystyki

Ten temat przegląda 221 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 221 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.