Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Największą z uprawianych w akwariach limnofil jest pochodząca z Indii i Cejlonu limnofila wodna (Limnophila aąuatica), nazywana przez akwarystów "lisim ogonem". Jej liście podwodne sięgają 5-6 cm długości, osadzone są na dość grubej łodydze, dochodzącej do około 80 cm długości, a czasem nawet dłuższej. Gatunek ten nadaje się do większych akwariów, w których pięknie wygląda, tworząc tło dla innych, niższych roślin o ciemnozielonej lub brązowej barwie i dużych liściach. Limnofila wodna jest rośliną światłolubną, wymagającą silnego oświetlenia przez co najmniej 12 godzin na dobę. W warunkach "krótkiego" dnia wyrasta ponad powierzchnię wody, gdzie tworzy liście o zupełnie innym kształcie. Nie należy do tego dopuścić i ewentualnie trzeba skracać pędy.
Witam.
Cytat, tóry zamieściłem powyżej znajduje się w Bazie Gatunków na stronie SRWiA.
Moje pytanie dotyczy zaznaczonego tłustym drukiem fragmentu.
Czy ktoś z Was wie dlaczego nie nalezy dopuszczać do wyrastania rośliny powyżej powierzchni wody?
Przecież inny kształt wyrośniętych nad powierzchnią liści też może być ładny
Pozdrawiam.
-
Lopezior
●
- Ranga: Początkujący
Nie miałem do czynienia z tą limnofilą,mogę jedynie zgadywać-może wówczas gubi liście podwodne?
-
Jurek
●
Ja też nie miałem doczynienia z tą roślinką ale mi się zdaje że to ma wpływ na oświetlenie dolnych liści, do tego może być nawiązana notka że liście na powieszchni są inne...
pozdrawiam wszystkich: Rafał
-

Rafał (bober)
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Goniądz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Liscie podwodne są drobne, cienkie i rozłozyste natomiast nadwodne zgrywają sie z łodygą i są nieco podobne do bacopy
-
Boogie
●
Hmmmmm.... mnie aquatica wylazła kiedyś na powierzchnię, i jej liście nadwodne przypominały raczej aromaticę (z kształtu bo barwa żywozielona...)
Śmiesznie to dość wyglądało, ale nie niosło innych szkód (nadwodne szczyty po wsadzeniu pod wodę wypuściły z powrotem normalne pierzaste liście w nowych okółkach)
-
Olo
●
- Miasto: Gdynia/Warszawa
Tymczasem moje limnofilie dorosły do powierzchni i zaczynają się płożyć na boki zamiast wyrastać ponad powierzchnię, i w związku z tym nie zaobserwowałem żadnych ciekawych "efektów".
Pozdrawiam.
-
Lopezior
●
no dobrze moje porównanie nie było zbyt trafnepostaram się zamieścic zdjęcie w najbliższym czasie
-
Boogie
●
Powiązane tematy
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
Witam serdecznie, w ostatnim czasie na eleocharis parvuli pojawia się coraz więcej wielokomórkowców, które wyglądają w zasadzie jak osad, co pozornie zmienia kolor. Może to wyższe stadium oedogonium...
Cześć!
Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci)
...
Witam szanowna akwa brać!
Powiem krótko, dwa lata nie miałem zbiornika i teraz przyszedł czas na założenie. Baniak 240L + Skylight L + Biomaster 600.
Wypadłem trochę z tematów i chciałbym się dowiedz...
Witam,
Mieszkam w Belgii i ostatnio kupiem okazyjnie uzywane akwarium 450L marki Aquatlantis z filtem biobox. Teraz okazyjnie kupuje nowego hypermaxa i mam pytanie jakie media do niego polecacie ??? ...
Witam.
Planuję zakup filtra RO.
Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced.
Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra.
Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu?
Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmies...
Ponieważ na wiosnę zamierzam kupić akwarium Aquael Glossy 100, czyli pojemność 215 l wcześniej chcę zakupić filtr kubełkowy Unimax 500.
Aktualnie mam Unimax 150, który filtruje akwarium 112 l, kolega ...
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...
|
|