Pytanie o Limnofilie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pytanie o Limnofilie

Liczba wyświetleń: 4943·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

13 kwi 2006, 17:54 Pytanie o Limnofilie  (#1)  

Największą z uprawianych w akwariach limnofil jest pochodząca z Indii i Cejlonu limnofila wodna (Limnophila aąuatica), nazywana przez akwarystów "lisim ogonem". Jej liście podwodne sięgają 5-6 cm długości, osadzone są na dość grubej łodydze, dochodzącej do około 80 cm długości, a czasem nawet dłuższej. Gatunek ten nadaje się do większych akwariów, w których pięknie wygląda, tworząc tło dla innych, niższych roślin o ciemnozielonej lub brązowej barwie i dużych liściach. Limnofila wodna jest rośliną światłolubną, wymagającą silnego oświetlenia przez co najmniej 12 godzin na dobę. W warunkach "krótkiego" dnia wyrasta ponad powierzchnię wody, gdzie tworzy liście o zupełnie innym kształcie. Nie należy do tego dopuścić i ewentualnie trzeba skracać pędy.

Witam.

Cytat, tóry zamieściłem powyżej znajduje się w Bazie Gatunków na stronie SRWiA.
Moje pytanie dotyczy zaznaczonego tłustym drukiem fragmentu.
Czy ktoś z Was wie dlaczego nie nalezy dopuszczać do wyrastania rośliny powyżej powierzchni wody?
Przecież inny kształt wyrośniętych nad powierzchnią liści też może być ładny

Pozdrawiam.

Lopezior
Ranga: Początkujący

14 kwi 2006, 08:27   (#2)  

Nie miałem do czynienia z tą limnofilą,mogę jedynie zgadywać-może wówczas gubi liście podwodne?

Jurek

Rafał (bober) Goniądz

14 kwi 2006, 09:50   (#3)  

Ja też nie miałem doczynienia z tą roślinką ale mi się zdaje że to ma wpływ na oświetlenie dolnych liści, do tego może być nawiązana notka że liście na powieszchni są inne...
pozdrawiam wszystkich: Rafał

Rafał (bober)
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Goniądz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 kwi 2006, 16:10   (#4)  

Liscie podwodne są drobne, cienkie i rozłozyste natomiast nadwodne zgrywają sie z łodygą i są nieco podobne do bacopy

Boogie

Olo Gdynia/Warszawa

22 kwi 2006, 13:41   (#5)  

Hmmmmm.... mnie aquatica wylazła kiedyś na powierzchnię, i jej liście nadwodne przypominały raczej aromaticę (z kształtu bo barwa żywozielona...)
Śmiesznie to dość wyglądało, ale nie niosło innych szkód (nadwodne szczyty po wsadzeniu pod wodę wypuściły z powrotem normalne pierzaste liście w nowych okółkach)

Olo

Miasto: Gdynia/Warszawa

22 kwi 2006, 13:58   (#6)  

Tymczasem moje limnofilie dorosły do powierzchni i zaczynają się płożyć na boki zamiast wyrastać ponad powierzchnię, i w związku z tym nie zaobserwowałem żadnych ciekawych "efektów".

Pozdrawiam.

Lopezior

05 maja 2006, 21:20   (#7)  

no dobrze moje porównanie nie było zbyt trafnepostaram się zamieścic zdjęcie w najbliższym czasie

Boogie

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5534
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
IMG_20251026_200544.jpg

Eleocharis parvula pytanie

Diego228 w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1887
Witam serdecznie, w ostatnim czasie na eleocharis parvuli pojawia się coraz więcej wielokomórkowców, które wyglądają w zasadzie jak osad, co pozornie zmienia kolor. Może to wyższe stadium oedogonium...
unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2952
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
20211014_110203286_iOS.jpg

Matrix czy Qualdrop oto jest pytanie

DamianS w Filtracja · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 18375
Witam szanowna akwa brać! Powiem krótko, dwa lata nie miałem zbiornika i teraz przyszedł czas na założenie. Baniak 240L + Skylight L + Biomaster 600. Wypadłem trochę z tematów i chciałbym się dowiedz...

Pytanie odnosnie Hypermaxa

Essa1987 w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3815
Witam, Mieszkam w Belgii i ostatnio kupiem okazyjnie uzywane akwarium 450L marki Aquatlantis z filtem biobox. Teraz okazyjnie kupuje nowego hypermaxa i mam pytanie jakie media do niego polecacie ??? ...

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3075
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1534
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Bimbrownia CO2 pytanie

Robcio12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6459
Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu? Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmies...

Unimax 500 - pytanie do posiadaczy

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7394
Ponieważ na wiosnę zamierzam kupić akwarium Aquael Glossy 100, czyli pojemność 215 l wcześniej chcę zakupić filtr kubełkowy Unimax 500. Aktualnie mam Unimax 150, który filtruje akwarium 112 l, kolega ...

Pytanie o mineralizator

BATERIA w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2777
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...

Statystyki

Ten temat przegląda 331 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570945
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 330 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.