Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Nie mam zadnych testów na twardość i na ph dlatego nie mam jak sprawdzić tych parametrów dla wody destylowanej dlatego mam pytane : czy można z gory określić te parametry czyli ph i twardość dla wody destylowanej.
-
MWARS
●
TwW oraz TwO wynoszą 0
pH po dłuższym odstaniu odstaniu powinno spaść nawet do 5.5 ale ze względu na pojemniki w jakich się przechowuje aż tyle nie wynosi. Zreztą nawet wod destylowana jest tylko bliska zawartości wody 100%
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Witam
a ile kosztuje woda destylowana.Moze ktos kupował
-

jkkk3
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Sędziszów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja mam co prawda wode destylowana za darmo ale widziałem w kauflandzie wode demineralizowaną (to chyba prawie to samo) za 2,50 za 5 litrów.
-
MWARS
●
Ze w zględu na to ze mam twarda wode w kranie 20 postanowiłem mieszać lub całkowicie wymienic na inną.Poszłem do biedronki i kupilem wodę zrudlana niegazowana za 1.50 zł
Pisze na niej tak:
KATIONY(mg/l)
Wapniowy Ca 52,10 mg
Sodowy 2,50 mg
Magnezowy Mg 7,30 mg
Potasowy K 0,50
Aniony(mg/l)
Wodoroweglany HCO3 170,80 mg
siarczanowy SO 23,04 mg
Chlorkowy Cl 4.60 mg
Fluorowy F 0.10 mg
po zmierzeniu
two - 10
tww - 7
Czy będzie dobra do akwa + nawożenie TMG
-

jkkk3
●
- Miasto: Sędziszów
Co do wody destylowanej to można ją kupić w każdym punkcie samochodowym czyli : cpn, myjnia,stacja kontroli pojazdów to są chyba punkty w których najszybciej kupisz wodę destylowaną bo niema ona zastosowania tylko do akwa ale też np. myje nią się akumulatory więdz dla tego można ją łatwo dostaćw punktach przeznaczonych dla pojazdów pozdrawiam...[/list]
pozdrawiam wszystkich: Rafał
-

Rafał (bober)
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Goniądz
-
jeśli bedziesz dolewał wody destylowanej to nie bedziesz jej az tyle potrzebował aby osiągnąć ten sam efekt tak wiec może to się opłacać bardziej niż dolewanie wody źródlanej przy której możesz nie uzyskać oczekiwanego efektu.
-
MWARS
●
Woda destylowana to chyba jest bardzo podobna do źrudlanej bo i inna nazwa to dereminalizowana czy jakoś tak i efekt chyba jest podobny ale zawsze nie ten sam 
-

Rafał (bober)
●
-
Rafał (bober) napisał(a):do źrudlanej
Az zeby bola!

-
elfir
●
woda źródlana to na pewno nie jest niczym podobna do destylowanej ani do demineralizowanej no oczywiście poza tym że jest wodą. deminarelizowana jak również destylowana są o bardzo podobnim składzie tylko różnią się sposobami pozyskiwania ich. Destylowana powstaje na skutek odparowywania i skraplania a demineralizowana powstaje poprzez przepuszczanie wody przez filtr odwróconej osmozy(jeśli się myle to niech ktoś mnie poprawi).
-
MWARS
●
woda źródlana to na pewno nie jest niczym podobna do destylowanej ani do demineralizowanej no oczywiście poza tym że jest wodą. deminarelizowana jak również destylowana są o bardzo podobnim składzie tylko różnią się sposobami pozyskiwania ich. Destylowana powstaje na skutek odparowywania i skraplania a demineralizowana powstaje poprzez przepuszczanie wody przez filtr odwróconej osmozy(jeśli się myle to niech ktoś mnie poprawi).
Ja uzupełnię jeszcze: wodą demineralizowaną nazywamy także wodę po żywicach jonowymiennych (jeżeli ich układ zapewnia pełną demineralizację a nie tylko odsalanie).
Ponadto woda kupowana musi mieć oznaczenie że nadaje się do akwariów. Bywa że woda tzw "demineralizowana" zawiera jakieś szkodliwe domieszki (związane z sposobem rozlewania i dystrybucji) które nie wpływają na pracę żelazek, akumulatora itp. a mogę mieć znaczenia dla naszych podopiecznych.
-
Nuroslaw
●
- Miasto: Sieraków
Hehe sorki ale to lekka przesada bo ja wlałem do mieszanki mojej nawozów wodę dereminalizowaną i wszystko jest ok.Rośliny rosną jak na drożdżach i bombelkują 
-

Rafał (bober)
●
-
Podczepię się do tego tematu i spóbuję znowu skorzystać z pomocy. Może stosował ktoś wodę demineralizowaną ORGANIKI (stronka www.organika.com.pl choć nic na tej stronie o tej wodzie nie ma napisanego, może poza przeznaczeniem /w przeznaczeniu tej wody nie ma mowy a akwarium  , a w związku z tym, iż akwarystyką i to z marszu na głębokiej wodzie zajmuję się od 1,5 miesiąca jestem trochę roztrzęsiony i nie chciałbym spowodować spustoszeniae w swoim baniaku/). O moim baniaku może jeszcze napiszę narazie nie ma powodów do zadowolenia, tzn. są - że wogóle jest  .
Moim podstawowym źródłem informacji jest to forum i za to wieelkie dzięki
No i wracając po delikatnej wazelinie do wody: to zmierzyłem podstawowe parametry :
ph - 4.5 (dokładność testu w tym zakresie co 0.5)
kH -0 (chyba bo nie było zabarwienia niebieskiego tylko po 3 kroplach lekko żółtawo się zrobiło)
GH-0 (analogicznie jak powyżej)
moja kranówka;
ph - 7.4
kH - 14 *d
GH - 15 *d
Zaskoczyło mnie pH wody demineralizowanej, więc zmieszałem 5ml kranówki 5 dniówki i 5ml demineralizowanej bo do tego testu o dokładności 0.5 potrzeba było 10ml i wyszło ph - 7.0. Więc zastosowanie tej wody /biorąc pod uwagę efekt jaki chcę uzyskać czyli zbicie kH i GH oraz to że moja bimbrownia zbije mi pH i podniesie mi twardości/ byłoby uzasadnione. Ale tu znowu łapie mnie trzęsiawka czytając na forum o przechowywaniu wód do zastosowań motoryzacyjnych w miedzianych baniakach, a co za tym idzie wystąpienie dużego prawdopodobieństwa, że woda będzie zawierała duże ilśoci miedzi. Więc to już ostatnie zdanie  czy ktoś tą wodę stosował i może mnie uspokoić?
-
blade
●
Witam! Wode destylowana mam ze szpitala i jest ok, a poza tym jest za darmo  Kiedys stosowalem wode z hipermarketu 5l za 2,50. Co do wody firmy organika to raz kupilem do sporzadzenia nawozu. Nawoz jest ok bo roslinki rosna calkiem ladnie. Nie wiem jak by sie sprawdzila do mieszania wody w akwa. Jesli obawiasz sie duzej zawartosci miedzi to moze zrob test.
Pozdrawiam
-

Kaczy
●
- Miasto: Płock
Korzystając z okazji mam pytanie. Posiadam zbiornik 120l. PH 7,5, Gh300, KH 7,0(120)<-?
Woda ktora dolewam ma PH 7,2.
Pytanie brzmi: Ile wody destylowanej mam dodać, jeżeli chce dolać do akwa 20litrów wody.
Prosze o odpowiedź 
-D4ni3l-
-
D4ni3l
●
- Miasto: Gdańsk
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
D4ni3l napisał(a):Gh300, KH 7,0(120)<-?
Czy może mi to ktoś rozszyfrować  Woda chyba nie moze mieć 300GH, a drugiego parametru nie mogę w ogóle rozczytać.
-

Zobek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gliwice
OK teraz mam parametry NO3 - 0, NO2 - 0, GH - 8,0, KH - 7,0, PH - 6,8 :]
A ta wysoka skala to jakas inna jest nie wiem 
-D4ni3l-
-
D4ni3l
●
- Miasto: Gdańsk
Mam dostęp do wody demirelazowanej. pH wyniosi u mnie 6,6 ale chciałbym aby doszło do 6,3. Mam 63L i cotygodniowo podmianiam 12L wody. Pytanie brzmi ile mam dodać tej wody aby zakwaszać wodę?I czy mam ją dolewać zawsze co tydzień? proszę o odpowiedz ponieważ moje poszukiwania odpowiedzi na tym forum skończyły się bez odpowiedzi na ten temat.
-

Maxxxo
●
- Miasto: Bydgoszcz
To jest równanie bez rozwiązania, zbyt dużo niewiadomych.
Nie wiemy co u ciebie w akwarium powoduje że odczyn wody ustala się na 6.6, czy jest to kwas węglowy, azotowy czy inny. Nie wiemy który z węglanów czy fosforanów jest buforem stabilizującym pH.
Przyjmując że woda demineralizowana ma właściwości buforujące zbliżone do zera a niskie pH najpewniej pochodzi z pochłoniętego z powietrza dwutlenku węgla to właściwości zakwaszające możesz pominąć, a wodę mieszać w proporcjach zapewniających odpowiedni bufor. Jeśli chcesz uzyskać pH=6.3 to najlepiej będzie sporządzić wodę o twardości węglanowej mniejszej niż 2 KHd przy większych wartościach bez przedawkowania dwutlenku nie osiągniesz tak niskiego pH.
-

ratafia
●
Powiązane tematy
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Witam serdecznie,
Akwarium bardzo amatorskie, założone 22.07.2024.
Zestaw gotowy AQUAEL LEDDY 60XL - 60 x 30 x 40 cm (zmieniony wyłącznie filtr)
Filtracja AQUAEL Turbo Filter 500 filtr wewnętrzny - t...
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
Cześć
Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Czy woda może znaleźć się w czaszy (dzwonie?) dyfozora (w sensie dostać się do niej przez spiek ceramiczny), czy takie coś nie powinno się stać?
|
|