Larwy zjadające liście roślin... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Larwy zjadające liście roślin...

Liczba wyświetleń: 5209·Odpowiedzi: 6
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Superpatyk
Witam. Wydaje mi się że w moim akwarium mam kolejny dosyć poważny problem. Mianowicie jakiś czas temu z wody wyjąłem coś co wyglądało na małą, wodną gąsiennicę. Nie mam najmniejszego pojęcia co to może być, myślałem że tamta była jedyną ale od tego czasu wyjąłem jeszcze ok. 10... Wiem na pewno że te robale zjadają mi rośliny (niszczejąca vallisneria, dziury w echinodorusie), a z resztek liści robią sobie "domki". Czy ktoś wie co to jest (jakaś larwa?) i jak się tego pozbyć? Pozdrawiam i liczę na pomoc

Superpatyk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 kwi 2006, 19:35   (#2)  

Nie pisałeś nic jak wyglądają szczegułowo rośliny, napisałeś tylko, że mają dziury i są zniszczone, może są to nitkowąsy, albo kozy.

adamo94

Superpatyk

13 kwi 2006, 09:38   (#3)  

Rośliny po prostu mają dziury, wychodzone ścieżki, a vallisneria stała się krucha i łamliwa. Te robaki robią sobie domki z liści więc berdzo trudno je dojrzeć/ pozdrawiam

Superpatyk

Nuroslaw Sieraków

13 kwi 2006, 11:01   (#4)  

Wszystko wskazuje że to larwa chruścika.
MIłe zwierzątko, buduje sobie domki z resztek materii organicznej, części roślin, patyki itp. Nie jest małe (1-2 cm), wiec nie będzie trudno znaleźć

Nuroslaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Sieraków

Superpatyk

13 kwi 2006, 15:55   (#5)  

Chruścik to nie jest na pewno, trochę wędkuję więc wiem jak wygląda larwa chruścika ;) czekam na dalsze propozycje...

Superpatyk

Rafał (bober) Goniądz

15 kwi 2006, 07:48   (#6)  

A te larwy przypadkiem na które Wędkujesz nie miały styczności z akwa?? albo mogłeś po prostu nie umyte ręce po wędkowaniu wsadzić do akwa i od tego są jakieś robale pozdrawiam....[/url]
pozdrawiam wszystkich: Rafał

Rafał (bober)
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Goniądz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Olo Gdynia/Warszawa

22 kwi 2006, 14:49   (#7)  

To mogą być larwy Chironomus (krewny ochotki), niektóre gatunki są roślinożerne i m.in potrafią minować, z kolei nie pamiętam żeby tworzyły domki..., no i raczej nie powinny być tak wielką plagą...

Olo
Ranga: Początkujący

Miasto: Gdynia/Warszawa

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2924
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
chyba ślimaki (3).jpg

Jaki sposób na oczyszczanie nowych roślin?

Victhe w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 8176
Macie jakiś sprawdzony sposób na dezynfekcję kupionych roślin pod kątem ślimaków? Same w sobie nie są trudne do usunięcia, ale problem leży w tym, że to zawsze są jednak jajka, których nie widać, a wi...

Taśma do mocowania roślin

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-tasma-2-78b24326593a773a7c45b35505749d2c.jpg Miło nam poinformować iż do oferty dołączyły taśmy i nici do mocowania roślin. Oferujemy kilkuk...

Weekendowa promocja roślin akwariowych

https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-dostawa3-8feebf95a8b5a402de8f6f2090a3d247.jpg Zapraszamy do skorzystania z weekendowego kodu rabatowego -10%  na zakup roślin akwariowych w ...

Weekendowa promocja roślin akwariowych

https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat113-promocja20072018b-e9f439b8b18beac26feec5ecac19a487.jpg Zapraszamy do skorzystania z weekendowej promocji na rośliny akwariowe. Oferta ja...
YouTube

Tantora - liście dla krewetek

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4481
Zapraszam do obejrzenia filmu Szopena. Listę produktów znajdziecie tutaj: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tantora-m-237.html
IMG_20150227_192521.jpg

Otosek zjada liście roślinie

michals1 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4637
Cześć mam problem z jednym otoskiem, któremu posmakowała Hygrophila Polysperma. Inne rośliny są całe, skoncentrował swoje działania tylko na tej jednej. Mam łącznie 5 otosków w akwarium 240l, ale tylk...

Kwarantanna roślin akwariowych - ślimaki i pasożyty

Amelka7 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 18984
Często zdarza się, że otrzymujemy lub kupujemy rośliny od innego akwarysty. Niestety zawsze łączy się z tym ryzyko zawleczenia niechcianych domowników. Stąd sugeruję przeprowadzać każdorazowo tygodnio...

Prowadzenie roślin na podłozach "krewetkowych" Benibachi Bla

ArturTraffic w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1968
Witam Planuje załozyć krewetkarium, taki baniaczek 60/40/45 sprzet do niego zkompletowalem czesciowo nowy a czesciowo uzywki z po moich innych baniakach ale nie w tym rzecz. Nie prowadzilem jeszcze k...

Jak spreparować liście bananowca.

Anonim 44512 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1251
Cześć, W Auchan jest promocja na duże liście bananowca. 200g za 9,99. Generalnie z tego będzie jakieś 80 liści albo więcej zatem zacny interes. Nabyłem i mam pytanie jak go spreparować. Sparzyć wrząt...

Statystyki

Ten temat przegląda 251 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 251 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.