Larwy zjadające liście roślin...
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam. Wydaje mi się że w moim akwarium mam kolejny dosyć poważny problem. Mianowicie jakiś czas temu z wody wyjąłem coś co wyglądało na małą, wodną gąsiennicę. Nie mam najmniejszego pojęcia co to może być, myślałem że tamta była jedyną ale od tego czasu wyjąłem jeszcze ok. 10... Wiem na pewno że te robale zjadają mi rośliny (niszczejąca vallisneria, dziury w echinodorusie), a z resztek liści robią sobie "domki". Czy ktoś wie co to jest (jakaś larwa?) i jak się tego pozbyć? Pozdrawiam i liczę na pomoc
-
Superpatyk
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie pisałeś nic jak wyglądają szczegułowo rośliny, napisałeś tylko, że mają dziury i są zniszczone, może są to nitkowąsy, albo kozy.
-
adamo94
●
Rośliny po prostu mają dziury, wychodzone ścieżki, a vallisneria stała się krucha i łamliwa. Te robaki robią sobie domki z liści więc berdzo trudno je dojrzeć/ pozdrawiam
-
Superpatyk
●
Wszystko wskazuje że to larwa chruścika.
MIłe zwierzątko, buduje sobie domki z resztek materii organicznej, części roślin, patyki itp. Nie jest małe (1-2 cm), wiec nie będzie trudno znaleźć
-
Nuroslaw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Sieraków
Chruścik to nie jest na pewno, trochę wędkuję więc wiem jak wygląda larwa chruścika  czekam na dalsze propozycje...
-
Superpatyk
●
A te larwy przypadkiem na które Wędkujesz nie miały styczności z akwa?? albo mogłeś po prostu nie umyte ręce po wędkowaniu wsadzić do akwa i od tego są jakieś robale pozdrawiam....[/url]
pozdrawiam wszystkich: Rafał
-

Rafał (bober)
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Goniądz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To mogą być larwy Chironomus (krewny ochotki), niektóre gatunki są roślinożerne i m.in potrafią minować, z kolei nie pamiętam żeby tworzyły domki..., no i raczej nie powinny być tak wielką plagą...
-
Olo
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Gdynia/Warszawa
Powiązane tematy
Cześć!
Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci)
...
Macie jakiś sprawdzony sposób na dezynfekcję kupionych roślin pod kątem ślimaków? Same w sobie nie są trudne do usunięcia, ale problem leży w tym, że to zawsze są jednak jajka, których nie widać, a wi...
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-tasma-2-78b24326593a773a7c45b35505749d2c.jpg
Miło nam poinformować iż do oferty dołączyły taśmy i nici do mocowania roślin. Oferujemy kilkuk...
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-dostawa3-8feebf95a8b5a402de8f6f2090a3d247.jpg
Zapraszamy do skorzystania z weekendowego kodu rabatowego -10% na zakup roślin akwariowych w ...
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat113-promocja20072018b-e9f439b8b18beac26feec5ecac19a487.jpg
Zapraszamy do skorzystania z weekendowej promocji na rośliny akwariowe. Oferta ja...
Zapraszam do obejrzenia filmu Szopena.
Listę produktów znajdziecie tutaj:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tantora-m-237.html
Cześć mam problem z jednym otoskiem, któremu posmakowała Hygrophila Polysperma. Inne rośliny są całe, skoncentrował swoje działania tylko na tej jednej. Mam łącznie 5 otosków w akwarium 240l, ale tylk...
Często zdarza się, że otrzymujemy lub kupujemy rośliny od innego akwarysty. Niestety zawsze łączy się z tym ryzyko zawleczenia niechcianych domowników. Stąd sugeruję przeprowadzać każdorazowo tygodnio...
Witam
Planuje załozyć krewetkarium, taki baniaczek 60/40/45 sprzet do niego zkompletowalem czesciowo nowy a czesciowo uzywki z po moich innych baniakach ale nie w tym rzecz. Nie prowadzilem jeszcze k...
Cześć,
W Auchan jest promocja na duże liście bananowca. 200g za 9,99. Generalnie z tego będzie jakieś 80 liści albo więcej zatem zacny interes. Nabyłem i mam pytanie jak go spreparować. Sparzyć wrząt...
|
|