Kabomba - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kabomba

Liczba wyświetleń: 2973·Odpowiedzi: 2
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
ruppert Poznań

10 kwi 2006, 12:56 Kabomba  (#1)  

Witam
Ostatnio kupiłem piękną kabombę karolina (ok 2 tyg. temu). Od początku zauważyłem, że część ryb - szczególnie skalary się nią zainteresowały i trochę ją poobgryzały. Czy to normalne? Po ok tygodniu zaczęła wypuszczać z międzywęźli boczne korzenie, szczególnie w miejscach gdzie została podgryziona. Poza tym rozrasta się dobrze - ma dużo bocznych nowych odrostów i bujnie się rozwija - tylko te boczne korzenie ją zaczynają szpecić. Co jest nie tak?
Inne rośliny nie wypuszczają bocznych korzeni, lub są one minimalne)

Teraz kilka informacji:
Baniak 300l (brutto)
oświetlenie ok 150W (wiem, że trochę za mało, jestem na etapie przeróbki pokrywy - docelowo ma być ok 180W)
parametry wody - sobotni pomiar przed podmianą wody:
NO3 ok 13,
twardość węglowa 5
twardość ogólna 12
pH 6,8
nawożenie:
CO2 bimbrownia
PGC, PG ferro+
Wymiana wody i czyszczenie dna systematycznie co sobotę ok 2/5 całkowitej ilości.

Czy po tych informacjach macie jakiś pomysł co z tym zrobić?

pozdrawiam
Ruppert

ruppert
Ranga: Początkujący

Miasto: Poznań

10 kwi 2006, 20:24   (#2)  

tą rośline rozmnaża się przez sadzonki górne czyli odcina się górną część rośliny i zasadza odrywając liście które rosną blisko odcięcia, inaczej roślina by wypuszczała korzenie, gdzie obok nich gniłyby liście. Jeśli chodzi o ryby to jest to ich naturalne zachowanie, a jeśli o rośliny to też jest całkiem normalne. Radziłbym ci, jeśli uważasz, że te korzenie brzydko wyglądają oderwać ją w miejscu ich rośnięcia i zasadzić :D

adamo94

ruppert Poznań

11 kwi 2006, 09:01   (#3)  

Z tego co czytałem na forum pojawianie się bocznych korzeni jest powodowane niedoborami lub zwiększoną ilością niektórych składników w wodzie. A więc, to normalne jest - ale tylko w tych przypadkach. Tak jak wcześniej pisałem zjawisko to pojawiło się tylko na tej roślince - i to mnie zaniepokoiło. Jezeli ktoś ma doświadczenia z tym problemen na kabombie to proszę o radę.
To , że ryby skubią rośliny to też naturalne ich zachowanie, ale to co ja zaobserwowałem w pierwszych dniach po wszadzeniu kabomby to wręcz pożeranie części liści przez skalary. Nigdy wcześniej tego nie robiły z żadną inną rośliną (w akwa są: Heteranthera zosterifolia, Lilaeopsis novae-zealandiae, Myriophyllum tuberculatum, Limnophila sessiliflora, Alternanthera reineckii roseafolia, Eusteralis stellata, hygrofilie, valisneria spiralis, anubisy).
Co o tym sądzicie?

pzdr
Ruppert

ruppert
Ranga: Początkujący

Miasto: Poznań

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

czerwona kabomba

dadu w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2052
dziś udało mi się kupić czerwoną kabombę :D mam pytanie czy ona wymaga jakiś specjalnych świetlówek ? czy starczą 2x840 i 2x865 w 180l. akwa.wychodzi jakieś 0.8 w/l. wode mam miękką nawozy też ,chodzi...

kabomba

dadu w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1277
witam mam problem z kabombą od jakiegoś czasu nie mogę dać sobie z nią rady nie rozwija mi się ,jak kupie nową to jest ok. wieczorem się składa i rano nie chce się rozłożyć i tak za każ dym razem ,wod...

pwłzająca kabomba

dudi w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1209
mam problem z kabombą nie wiem czy to jest wina złego oświetlenia czy coś innego nie wiem ,pełznie przy dnie nie chcę iść do góry świetlówki to aquastar 960 865 840 wychodzi jakieś 08 /litr dzięki za ...

Statystyki

Ten temat przegląda 201 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570938
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 201 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.