Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam. Mam zamiar zacząć w moim akwarium dozowanie CO2 i chciałem się dowiedzieć jaki jest koszt początkowy zakupu wszystkich niezbędnych materiałów. Akwa ma 112 litrów i nie jest to typowo zbiornik roślinny (ale jest ich dużo), może w takim wypadku wystarczy CO2 z bimbrowni?? Proszę o jakieś rady i propozycje. Pozdrawiam
-
Superpatyk
●
Witam
Myśle że bimbrownia wystarczy ale nie jest to dobre rozwiązanie dla leniwych i wymagających  Proponuje butle 1,5kg+reduktor+ dyfuzor. W przypadku bimbrowni wadą jest:
- niestabilna praca (zależna od temp.)
- zacier jest akywny ok. 2 tygodnie
- występują problemy ze szczelnością
- często zacier tworzy zbyt małe ciśnienie żeby np. przecisnąć CO2 przez korek z drewna lipowego ( ja miałem takie problemy  )
A koszta układu na bimbrowni:
- dwie butelki (najczęsciej 1,5 l i 0,5 l PET z zakrętkami)- 3 zł
- Wężyk akwarystyczny (najlepiej taki plastykowy do wysokich ciśnień)- ok. 3 zł
- jakieś zaworki + zwór przeciwzwrotny- 10 zł
- dyfuzor np. kostka lipowa- w wykonaniu DIY to koszt strzykawki a np. AquaMedic'a to jakieś 3 zł
- na zacier potrzeba 0,5 kg cukru, troche drożdży i woda- niecałe 2 zł
W przypadku butli (proponuje taki zestaw http://allegro.pl/item96980779_butla_co ... ncja_.html ) :
- butla z reduktorem- koszt jak w podanym linku
- napełnienie butli- zależne od dostawcy wiec od 5zł do 20 zł za butle ( starcza na niecałe 6 mies.)
reszta to tak jak w przypadku bimbrowni czyli wężyki, dyfuzor, zaworki sa zbędne ale zawór przeciwzwrotny się przyda. Przyda się również zestaw kroplówkowy (2,5zł) który służy jako licznik bąbelków 
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pszczyna
Dzięki za szybką odpowiedź, też myślałem o tym zestawie tylko nie wiedziałem czy do mojego akwa będzie odpowiedni. A jak wygląda sprawa z bezpieczeństwem posiadania czegoś takiego w domu??
-
Superpatyk
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pozwolę sobie jeszcze nie zamykać tematu i zadać ostatnie pytanie. Czy jest w ogóle sens instalować butlę CO2 w moim akwarium w którym oświetlenie wynosi 0,5 W/litr, mam sporą obsadę ryb i nie jest to typowy zbiornik roślinny. Zależało by mi na stabilizacji pH w granicach 7 - 7,2 (teraz mam ok 7,5), czy przy twardości ogólnej 16 jest to w ogóle możliwe?
-
Superpatyk
●
Wg. literatury sens jest jeśli sie ma powyżej 0,5W/dm3 i Ty masz tyle. Może niech wypowiedzą sie ludzie którzy mają blisko 0,5W i podają CO2. A co do obniżenia PH to myśle, że nie bedzie problemu ale potrzebny bedzie dobry dyfuzor. Duża obsada to jaka i jaką masz twardość węglanową 
-

koplek
●
TwW = 8
Obsada:
16 x neon innesa
8 x zwinnik czerwononosy
4 x kirysek panda
4 x pielęgniczka ramireza
3 x ancistrus (młody)
-
Superpatyk
●
No to nie będzie problemów  To teraz załóż dodatkową świetlówe i za miesiąc, dwa proszę o fotki 
-

koplek
●
Sugerujesz kłopot z glonami??:>
-
Superpatyk
●
Ja mam akwa 200l. Na początku też bawiłem się z bimbrownią, ale mnie wkurzało brak stabilizacji pH. W końcu kupiłem butlę i dokładnie przy takich samych parametrach wody jak Twoje (pH: 7,6, Two: 16, Tww:7) udało mi się przy 2 bąblach/sek zejść nawet z pH do 6,8. Zacząłem trochę dolewać destylki, obniżyłem sobie Tww do 5 i mam stałe pH na poziomie 6,9 - 7,0. Oświetlenie mam 3x30W: aquarelke, Aqua-glo, Power-glo. Tak więc jak widać, tych lumenów to za dużo nie mam, a ilość roślinek moge określić na ok. 50% akwa.
-
Baldini
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Sosnowiec
Superpatyk napisał(a):Sugerujesz kłopot z glonami??:>
Spodziewałem sie obsady w stylu początkujących akwarystów czyli
3 zebry,
20 gupików,
1 kirysek,
1 bojownik,
5 plecostomusów itd
A wtedy z akwarium roślinnego nici
A problemy z glonami zawsze będą jeśli nie będzie sie z nimi walczyć...
-

koplek
●
Nieee no aż tak ciemny to nie jestem;) to akwarium o którym piszę i pytam założyłem u mojej dziewczyny (u mnie brak warunków), a następne typowo roślinne założe jak będę miał swój dom, czyli nigdy  chyba zdecyduję się na tą butlę i myślę że wyjdzie to na dobre nie tylko roślinom ale też rybom (obniżenie pH). Twardość stopniowo obniżam robiąc podmianki wodą destylowaną zmieszaną z kranówką. Jeśli już osiągnę wymagane parametry i rośliny podrosną zamierzam trochę "podkolorować" wodę wrzucając parę szyszek olchy. Pozdrawiam
-
Superpatyk
●
Piotr (koplek) napisał(a):- napełnienie butli- zależne od dostawcy wiec od 5zł do 20 zł za butle ( starcza na niecałe 6 mies.):
Nie masz tu chyb ana mysli butli 1,5kg? Ja mam butlę 4,4 kg gazu i zuzywam ~1,1kg CO2/m-c w akwarium 100l? Czyżbym marnotrawił gaz?
-

ArS
●
- Miasto: Szczecin
ArS napisał(a):Piotr (koplek) napisał(a):- napełnienie butli- zależne od dostawcy wiec od 5zł do 20 zł za butle ( starcza na niecałe 6 mies.):
Nie masz tu chyb ana mysli butli 1,5kg? Ja mam butlę 4,4 kg gazu i zuzywam ~1,1kg CO2/m-c w akwarium 100l? Czyżbym marnotrawił gaz?
Tak, właśnie taką  U mnie przy 1,5-2 bąb/sek 1,5 kilogramowa butla starcza na jakieś 4 miesiące. Temat wydajności butli był nie raz poruszany i ludzie pisali że taka butla starcza do 6 miesięcy  Może w butli albo reduktorze śa jakieś nieszczelności
p.s
do mojej 1,5 kg butli wchodzi 1,32 kg CO2 
-

koplek
●
Tak, właśnie taką U mnie przy 1,5-2 bąb/sek 1,5 kilogramowa butla starcza na jakieś 4 miesiące.
A jaki stosujesz dyfuzor? Też mam butlę 1,5 kg i chciałbym, żeby dłużej pracowała niz 1 miesiąc.
-
Baldini
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Baldini napisał(a):Tak, właśnie taką U mnie przy 1,5-2 bąb/sek 1,5 kilogramowa butla starcza na jakieś 4 miesiące.
A jaki stosujesz dyfuzor? Też mam butlę 1,5 kg i chciałbym, żeby dłużej pracowała niz 1 miesiąc.
Kostke z drewna lipowego w wykonaniu DIY  Miesiąc to zdecydowanie za krótko  Ile podajesz bąb/sek jaki masz dyfuzor, zbiornik i jak tam z PH 
-

koplek
●
Wszystko jest napisane parę postów wyżej:
akwa 200l, pH 7,0, Two 16, Tww 5, 2 bąble/sek
Dodam tylko, że też rozpuszczam przez kostkę lipową. Jest to tylko kostka, bez żadnych modyfikacji.
-
Baldini
●
Baldini napisał(a):Wszystko jest napisane parę postów wyżej: akwa 200l, pH 7,0, Two 16, Tww 5, 2 bąble/sek
Dodam tylko, że też rozpuszczam przez kostkę lipową. Jest to tylko kostka, bez żadnych modyfikacji.
 Sory, zapomniałem że już pisałeś wyzej  No to widzę jedno wyjście- coś jest nieszczelne bo tak jak pisałem "U mnie przy 1,5-2 bąb/sek 1,5 kilogramowa butla starcza na jakieś 4 miesiące.", to nie istotne ale ja mam akwarium 63 litrowe.
Proponuje sprawdzić szczelność butli i reduktora a raczej połączeń tych rzeczy 
-

koplek
●
Na razie zaczynam przygodę z butlą. 1 wytrzymała 8 dni, może to dlatego, że dużo gazu straciłem przy regulacji. Teraz mam już drugą (wymieniłem na nabitą) i mam już ją 16 dni, więc zobaczymy jak długo pociągnie.
-
Baldini
●
No to mnie Panowie wystraszyliście. Nie chcę kupować butli za 150 zł żeby starczyła mi na 8 dni... Mam jeszcze parę dni na zastanowienie... pozdrawiam
-
Superpatyk
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Witam, do tej pory używałem reaktora z filtra narurowego, ale chciał bym spróbować dyfuzora przepływowego, może ktoś używa, albo mogli byście coś polecić ? Dyfuzor na wąż 16/22.
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|