|
|
Hemianthus Callitrichoides
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam. Chciałbym zwrócić się do Was doświadczonych akwarystów z prośbą o pomoc.Mam duży problem z obsadzeniem dna roślinkami popularnie zwanymi "małym Heńkiem". Roślinki które kupiłem są bardzo małe i takie też mają korzonki. Czy można w jakiś sposób spowodować [ nie umieszczając ich jeszcze w akwarium] żeby trochę podrosły, wyksztacając dłuższe korzenie i listki , i dopireo wtdy umieścić je w akwarium.Drugie pytanie dotyczy świetlówek , a mianowicie ostatnio przerobiłem swoją pokrywę do akwarium - dodałem drugą świetlówkę. Jaką świetlówkę powinienem dokupić. W grę wchodzą świetlówki firmy Hagen. Jako pierwszą mam POWER GLO. Akwarium w zamierzeniach ma być w stylu holenderskim. Przepraszam za tak długi post , ale może ktoś odpowie. Pozdrawiam.
-
LETNI
●
Heńka można hodować także emersyjnie ale przejście z jednej uprawy do drugiej henio zazwyczaj musi odchorować. Normalnie go zasadź w akwarium zadbaj o światło, co2 i resztę nawozów a będzie rósł. Niezbyt szybko ale za to bezproblemowo.
Co do światła, to czy nie szkoda wywalać pieniędzy na hagena? Ja już wyrosłem z tej cukierkowej firmy i przerzuciłem się na "day lighty" + aquarelle i jestem zadowolony. Hagen jest po prostu drogi, są tańsze i nie gorsze kombinacje.
-
Tommygun
●
Wielkie dzięki za pomocną dłoń i za wszelkie rady. Jeżeli chodzi o Heńka to zrobię tak jak mówisz [ przynajmniej jeszcze raz ] , natomiast jeżeli chodzi o oświetlenie to sprawa nie jest pilna , można na spokojnie się porozglądać. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.
-
LETNI
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Hagen, cukierkową firmą ? Interesujące stwierdzenie Tommy. Świetlówki Hagena, wbrew pozorom nie są tak tragicznie drogie, zwłaszcza w porównaniu do cen JBLa, tudzież Arcadii. Natomiast z własnego doświadczenia wiem, że często bardzo trudno jest dobrać z tzw. "daylightów", właściwe widmo i oddanie naturalnych barw roślin i ryb. Oferta Hagena, ułatwia ten proces.
Ps. Nie miałem zamiaru reklamować Hagena.
-

Robcio
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Nie wyjaśniłem, co miałem na myśli. Chodziło mi o to, że zestawiając świetlówki wg. zaleceń hagena np. "dla wybarwienia ryb" (np. power i aqua glo) otrzymujemy nienaturalne, mocno cukierkowe barwy. Miałem kiedyś taki zestaw u siebie i wszystko wyglądało jak z kreskówki, gościom się podobało ale mi już nie (dodatkowo dałem sporo ponad stówę za 2x18W). Gdy zmieniałem akwarium zrezygnowałem z hagena na rzecz day lightów zmieszanych z aquarelle (która tylko lekko przebija się przez 865) i jestem z tego zestawu zadowolony. Za znacznie większą ilość generowanego światła (3 świetlówki w sumie 98W, lumeny pomińmy, nie chce mi się szukać) zapłaciłem mniej, niż za 2 świetlówki hagena (2 świetlówki w sumie 36W). Trzeba mieć doświadczenie, żeby dobierać hagena, bo kierując się podpowiedziami producenta można mieć dziwne barwy w akwarium.
To tak ogólnie - ło to Panocku mi szło
pozdrawiam
-
Tommygun
●
Widziałem już akwarium oświetlone świetlówkami Hagena 20W ( Hagen nie produkuje 18W ), według zaleceń sprzedawcy.I rzeczywiście zbiornik wyglądał cholernie "cukierkowo". Zastanawiające jest, dlaczego tak wiele osób usiłuje umieszczać w zestawie Power-Glo. Jest to lampa, o paskudnej żółto ciepłej barwie. O wiele lepiej prezentuje się światełko emitowane przez Aqua-Glo. Co do cen Tommy, to jak zwykle okazuje się, że pomiędzy sklepami różnica wynosi nawet do 10 zł, na danym towarze. Po prostu trzeba poszukać tańszej oferty.
-

Robcio
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Fakt, to były 20-ki a nie 18-ki, już zapomniałem. Dla mnie hagen (tak ogólnie mówię o świetlówkach "specjalistycznych") może mieć sens ale gdy się zmiesza jakąś jego świetlówkę z day lightami i przewaga day lightów powinna być spora. Sugerowanie się zaleceniami łączenia świetlówek przez producenta może po prostu rozczarować, przynajmniej w odbiorze barw. Przy power i aqua glo (hagen to zaleca dla wybarwienia ryb) gloniska jakoś lubiły moje akwarium, po zmianie na same day lighty i pozostawieniu pozostałych parametrów bez zmian akwarium się stabilizowało.
-
Tommygun
●
Powiązane tematy
koledzy jak przycinac tą roślinkę? posdziłem ją w takich kępkach małych i bardziej rośnie do góry niż na boki.. ciąc ją od góry czy wyrywac pojedyncze listki i rozsadzac(choc ciężko mi to sobie wyobra...
Kilka dni temu posadziłem 10 koszyczków Hemianthus callitrichoides w akwarium po restarcie. Już następnego dnia roślina wyglądała kiepsko, zaczęła się rozpuszczać. Dzisiaj już tylko niektóre listki są...
Witam mam problem z roslinka Hemianthus callitrichoides niewiem co jest grane jak widze u innych na starcie baniaka roslina jest w bardzo dobrej kondycji umnie poprostu roslina ginie robi sie bardzo c...
Akwarium jest przewidziane dla mlodych krabikow CPO i jest to komplet Tetry 30l. Oswietlenie 11W. Zobaczymy czy w takich warunkach Hemianthus sie rozrosnie. W mojej 60-tce (48W T5, CO2 i nawozenie ADA...
Witam
Można nim korzeń obsadzić? Wydaje mi się że już kiedyś widziałem go w takiej roli ale nie jestem pewny.
Mam akwarium 112 litrów 80x40x40, 2x18W+firmowe odbłyśniki, czy mam szanse na trawniczek z heńka. Jeżeli nie to może jakaś inna roślina.Proszę o poradę :!:
|
|