Hemianthus Callitrichoides - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Hemianthus Callitrichoides

Liczba wyświetleń: 2794·Odpowiedzi: 6
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

09 kwi 2006, 17:01 Hemianthus Callitrichoides  (#1)  

Witam. Chciałbym zwrócić się do Was doświadczonych akwarystów z prośbą o pomoc.Mam duży problem z obsadzeniem dna roślinkami popularnie zwanymi "małym Heńkiem". Roślinki które kupiłem są bardzo małe i takie też mają korzonki. Czy można w jakiś sposób spowodować [ nie umieszczając ich jeszcze w akwarium] żeby trochę podrosły, wyksztacając dłuższe korzenie i listki , i dopireo wtdy umieścić je w akwarium.Drugie pytanie dotyczy świetlówek , a mianowicie ostatnio przerobiłem swoją pokrywę do akwarium - dodałem drugą świetlówkę. Jaką świetlówkę powinienem dokupić. W grę wchodzą świetlówki firmy Hagen. Jako pierwszą mam POWER GLO. Akwarium w zamierzeniach ma być w stylu holenderskim. Przepraszam za tak długi post , ale może ktoś odpowie. Pozdrawiam.

LETNI

10 kwi 2006, 15:51   (#2)  

Heńka można hodować także emersyjnie ale przejście z jednej uprawy do drugiej henio zazwyczaj musi odchorować. Normalnie go zasadź w akwarium zadbaj o światło, co2 i resztę nawozów a będzie rósł. Niezbyt szybko ale za to bezproblemowo.
Co do światła, to czy nie szkoda wywalać pieniędzy na hagena? Ja już wyrosłem z tej cukierkowej firmy i przerzuciłem się na "day lighty" + aquarelle i jestem zadowolony. Hagen jest po prostu drogi, są tańsze i nie gorsze kombinacje.

Tommygun

10 kwi 2006, 16:57   (#3)  

Wielkie dzięki za pomocną dłoń i za wszelkie rady. Jeżeli chodzi o Heńka to zrobię tak jak mówisz [ przynajmniej jeszcze raz ] , natomiast jeżeli chodzi o oświetlenie to sprawa nie jest pilna , można na spokojnie się porozglądać. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.

LETNI

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Robcio Łódź

10 kwi 2006, 19:22   (#4)  

Hagen, cukierkową firmą ? Interesujące stwierdzenie Tommy. Świetlówki Hagena, wbrew pozorom nie są tak tragicznie drogie, zwłaszcza w porównaniu do cen JBLa, tudzież Arcadii. Natomiast z własnego doświadczenia wiem, że często bardzo trudno jest dobrać z tzw. "daylightów", właściwe widmo i oddanie naturalnych barw roślin i ryb. Oferta Hagena, ułatwia ten proces.
Ps. Nie miałem zamiaru reklamować Hagena.
Pokora wobec praw natury.
Robert Ruszczyk
Zapraszam do odwiedzenia bloga, małe formaty

Robcio
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Łódź

11 kwi 2006, 09:01   (#5)  

Nie wyjaśniłem, co miałem na myśli. Chodziło mi o to, że zestawiając świetlówki wg. zaleceń hagena np. "dla wybarwienia ryb" (np. power i aqua glo) otrzymujemy nienaturalne, mocno cukierkowe barwy. Miałem kiedyś taki zestaw u siebie i wszystko wyglądało jak z kreskówki, gościom się podobało ale mi już nie (dodatkowo dałem sporo ponad stówę za 2x18W). Gdy zmieniałem akwarium zrezygnowałem z hagena na rzecz day lightów zmieszanych z aquarelle (która tylko lekko przebija się przez 865) i jestem z tego zestawu zadowolony. Za znacznie większą ilość generowanego światła (3 świetlówki w sumie 98W, lumeny pomińmy, nie chce mi się szukać) zapłaciłem mniej, niż za 2 świetlówki hagena (2 świetlówki w sumie 36W). Trzeba mieć doświadczenie, żeby dobierać hagena, bo kierując się podpowiedziami producenta można mieć dziwne barwy w akwarium.
To tak ogólnie - ło to Panocku mi szło :wink:
pozdrawiam

Tommygun

Robcio Łódź

11 kwi 2006, 16:36   (#6)  

Widziałem już akwarium oświetlone świetlówkami Hagena 20W ( Hagen nie produkuje 18W ), według zaleceń sprzedawcy.I rzeczywiście zbiornik wyglądał cholernie "cukierkowo". Zastanawiające jest, dlaczego tak wiele osób usiłuje umieszczać w zestawie Power-Glo. Jest to lampa, o paskudnej żółto ciepłej barwie. O wiele lepiej prezentuje się światełko emitowane przez Aqua-Glo. Co do cen Tommy, to jak zwykle okazuje się, że pomiędzy sklepami różnica wynosi nawet do 10 zł, na danym towarze. Po prostu trzeba poszukać tańszej oferty.
Pokora wobec praw natury.
Robert Ruszczyk
Zapraszam do odwiedzenia bloga, małe formaty

Robcio
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Łódź

12 kwi 2006, 11:33   (#7)  

Fakt, to były 20-ki a nie 18-ki, już zapomniałem. Dla mnie hagen (tak ogólnie mówię o świetlówkach "specjalistycznych") może mieć sens ale gdy się zmiesza jakąś jego świetlówkę z day lightami i przewaga day lightów powinna być spora. Sugerowanie się zaleceniami łączenia świetlówek przez producenta może po prostu rozczarować, przynajmniej w odbiorze barw. Przy power i aqua glo (hagen to zaleca dla wybarwienia ryb) gloniska jakoś lubiły moje akwarium, po zmianie na same day lighty i pozostawieniu pozostałych parametrów bez zmian akwarium się stabilizowało.

Tommygun

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

hemiantus callitrichoides jak przycinac?

slawitogdy w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1402
koledzy jak przycinac tą roślinkę? posdziłem ją w takich kępkach małych i bardziej rośnie do góry niż na boki.. ciąc ją od góry czy wyrywac pojedyncze listki i rozsadzac(choc ciężko mi to sobie wyobra...

Hemianthus - jak sadzić i pielęgnować

jkozik w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5205
Kilka dni temu posadziłem 10 koszyczków Hemianthus callitrichoides w akwarium po restarcie. Już następnego dnia roślina wyglądała kiepsko, zaczęła się rozpuszczać. Dzisiaj już tylko niektóre listki są...

Hemianthus callitrichoides

Mario3018 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2412
Witam mam problem z roslinka Hemianthus callitrichoides niewiem co jest grane jak widze u innych na starcie baniaka roslina jest w bardzo dobrej kondycji umnie poprostu roslina ginie robi sie bardzo c...

Hemianthus callitrichoides - test przy oswietleniu 0,3W/l

stryjk w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 6146
Akwarium jest przewidziane dla mlodych krabikow CPO i jest to komplet Tetry 30l. Oswietlenie 11W. Zobaczymy czy w takich warunkach Hemianthus sie rozrosnie. W mojej 60-tce (48W T5, CO2 i nawozenie ADA...

Hemianthus callitrichoides jako epifit?

bartekkaszub w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1935
Witam Można nim korzeń obsadzić? Wydaje mi się że już kiedyś widziałem go w takiej roli ale nie jestem pewny.

Heminathus callitrichoides

Pietrek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2093
Mam akwarium 112 litrów 80x40x40, 2x18W+firmowe odbłyśniki, czy mam szanse na trawniczek z heńka. Jeżeli nie to może jakaś inna roślina.Proszę o poradę :!:

Statystyki

Ten temat przegląda 357 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570980
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 357 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.