Pomocy osmoza!!! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomocy osmoza!!!

Liczba wyświetleń: 1955·Odpowiedzi: 4
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Paweł Czujkiewicz

06 kwi 2006, 18:23 Pomocy osmoza!!!  (#1)  

Niedawno dostałem od żony filtr RO .Dziś podłączyłem go i tu pojawia się problem , filtr niby działa natomiast parametry wody nie uległy zmianie proszę o pomoc

Paweł Czujkiewicz

06 kwi 2006, 18:26   (#2)  

Nie podajesz zadnych danych...wiec jak mozna coklwiek ocenic i doradzic...?

Horus

Paweł Czujkiewicz

06 kwi 2006, 19:29   (#3)  

Filtr Puricom Water membrana 50Gpd podłączyłem go wg instrukcji przelałem 10 l wody przed założeniem membrany , woda była czysta ,założyłem membrane przelałem 20 l inic parametry:Gh-12 Kh-11 nie wiem o co chodzi może coś żle zrobiłem?

Paweł Czujkiewicz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

06 kwi 2006, 23:19   (#4)  

Witam.
Moim zdaniem, jedyne co mogleś zrobić źle, to źle wycentrowaleś otwór, którym "zła woda" ucieka do ścieku. Po prostu jest tam za mala przepustowość i dużo wody idzie do filtra, zamiast w ściek. Jeżeli to nie jest ta przyczyna, to chyba zostaje to co najgorsze... Jest uszkodzona membrana, albo źle cos podlaczyłeś.
Pozdrawiam

RobertElk

Wojtek B. Bydgoszcz

07 kwi 2006, 00:08   (#5)  

Cześć.Przede wszystkim mam pytanie czy woda z filtra płynie z obu wężyków z jednego wolno a drugiego szybciej .Mierzyć musisz wodę z tego wolniej płynącego tu uzyskujemy czystą wodę.W uszkodzenie membrany raczej nie wierzę (jak sugeruje mój przedmówca).
Jeśli już to masz jakieś nieszczelności w filtrze u mnie też trochę sikało .Sprawdż go dokładnie a myślę ,że będzie OK.
Powodzenia.

Wojtek B.
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bydgoszcz

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

(Film) Osmoza myAqua 3800 Arka

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2721
Hej Film jak zainstalować tę osmozę. Film po niemiecku 😁. ?si=z0A6SqVDAL0sYsTN
IMG_20220908_095404.jpg

Filtr zmiękczający wodę (nie osmoza)

Piotrek w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2989
Witam. Ostatnio natknąłem się na taki filtr narurowy. Macie jakieś doświadczenie z czymś takim? Można by go używać zamiast filtra RO? IMG_20220908_095404.jpg Wysłane z Mi 9T Pro przy użyciu aplikac...
20220121_185746_HDR.jpg

Pomocy sump nie zaciaga wody

_wolverine_ w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5412
Mam problem. Myslalem ze wiemcos na temat naczyn polaczonych ale widac nie. Akwarium 30l. Sump za nim 30x30x9cm Trzy komory. Lewa mechaniczna, woda idzie dolem do biologicznej i w koncu gora do komor...
DSC_0655.JPG

Pomocy! Problem z pływającym syfem..

Moniuszko w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7928
Witam. Zwracam się do Was z problemem, który dotyczy pływającego syfu, pyłu w całym akwarium. Akwarium 130l Podłoże FLOURITE BLAC + kulki gliniano torfowe przykryte czarnym żwirkiem. Filtr zewnetrzny...

Osmoza - podłączenie na "wtyk"

Totik w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3101
Zakupiłem ostatnio filtr węglowy do osmozy, taki: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/odwrocona-osmoza-ro/wklady-weglowe/ustm-liniowy-filtr-weglowy-wtyk-p-13658.html i nie bardzo wiem jak mam go podłącz...

Oase FiltoSmart Thermo 100 VS 200 - POMOCY

Letys w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4861
Dobry wieczór. Przymierzam się do kupna któregoś z tych dwóch filtrów do filtracji w 30C. Cena jest właściwie taka sama, co jest IMHO dziwne, ale w takiej sytuacji wydaje się oczywistym wybranie mode...

Dennerle Osmoza 190 pare pytan

klasyk211 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2559
Witam, chcem kupic filtr RO firmy dennerle. Czy te filtry sa ok? Jak jest z wkladami? czy pozniej musza byc stosowane orginlne wklady. Co ile litrow jest zalecane wymiana wkladu? Jak jest filtr nie uz...

Filtr RO podłączenie - pomocy

DamianS w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1271
Koledzy powiedzcie mi gdzie podłączyć dopływ wody na dole ? A na górze obok czerwonego wężyka będę miał już wodę RO? 20181014_120022.jpeg

Fluval 204 cieknie - pomocy

peyotl w Filtracja · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 7352
Cieknie mocno - około 10 l na 2 h. Woda sączy się w okolicach zapinek głowicy. Jak sprawdzić czy to kwestia uszczelki czy już głowica jest nieszczelna ? Naprawia ktoś takie filtry, jakby okazało się ż...

Brązowy nalot po wyczyszczeniu filtra. Pomocy!!

wiewiorka w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5028
Witam, tydzień temu wyczyściłam dokładnie filtr JBL e901 (gąbki w wodzie z akwarium, węże pod prysznicem i dodatkowo przepchałam je czyścikiem do węży) no i się zaczęło. Na roślinach mam brązowy, łatw...

Statystyki

Ten temat przegląda 672 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570930
 •  Liczba wątków: 48792
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 672 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.