|
|
obudowa na filtr samorobke - co sadzicie
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
witam
robie filtr kubelkowy ale nie moge dostac odpowiednio duzej rury z ktorej zrobilbym obudowe dlatego zastanawiam sie nad jakims zastepstwem:
1) moglbym zamowic odpowiedni pojemnik z pleksy
plusy:
+ ksztalt dopasowany do szafki w ktorej bedzie filtr (lepsze wykorzystanie powierzchni)
+ przezroczyste scianki dzieki czemu widac w jakim stopniu zabrudzony jest wklad filtracyjny
minusy:
- pewnie duze koszty takiego pojemnika
- ze wzgledu na mala sztywnosc pleksy scianki musialy by byc dosc grube (minimum 1cm)
2) moglbym zrobic szkielet z cienkiej plytki metalowej ktory potem pokryl bym zywica epoksydowa
+ tansze rozwiazanie
+ zywice juz mam
- nieprzezroczyste scianki
co sadzicie o tych pomyslach?
a moze uzyc jakiegos innego materialu?
pozdrawiam Grzesiek
-
Grzechoo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Derby
Rura PCV.
Mozesz dokupic zaslepke na gwint...kleic...doklejac....nie ma chyba lepszego materialu do prob.
Odpowiednia srednica moze byc droga ze wzledu na dlugosc minimalna kupna,ALE mozesz sie tu umowic,duzo ludzi blokuje w konstrukcji wlasnie cena/dlugosc.
Dogadajcie sie w paru.
-
Horus
●
Jeszcze mozna zrobic z beczki 30L,dostepne z allegro.
-
Bambo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ostatnio bedac w castoramie znalazlem cos takiego
jest to kineta do studzienki sciekowej. ma idealne wymiary jak dla mnie 30x30x30. dorobil bym tylko pokrywe i mam obudowe do filtra.
co o tym sadzicie??
pozdrawiam Grzesiek
-
Grzechoo
●
- Miasto: Derby
Jak pojemnik ten jest sztywny i jest zrobiony z PCV to napewno się nada. Możesz zrobić pokrywe z 1cm plexi i będzie super.
-
Gość
●
Jestem zainteresowany budową takiego filtra ale nie wiem od czego zacząć. Mógłby ktoś podać jakąś instrukcję z ilustracjami 
-
kermit88
●
Mam akwarium 112L. Swój filtr chcę zrobić z plastikowego wiaderka 11L z pokrywą. Moje pytanie jest takie, czy do takiego filtra wystarczy głowica Aqua Szut Turbo 8W 500L/h
-
kermit88
●
Raczej powinna dać radę. Ale przepływ nie będzie duży. Czy to twoje wiaderko jest dostatecznie sztywne i pokrywa jest na tyle szczelna że nadaje się na filtr. Nie chcesz chyba zalać mieszkania.
-
Gość
●
Wiaderko jest w miarę solidne, trochę elastyczne, ale to dobrze bo nie pęknie tak łatwo. Jak zrobić filtr z wiaderka znalazłem w Internecie, i to jest nawet dobre rozwiązanie.
-
kermit88
●
a mozesz podac link bo mi filtr pada w akwa 112l i moze to bendzie tansze rozwiazanie niz kupic nowy kubelek...
-
kamilstach
●
- Miasto: Jastrzębie Zdrój
Witam!
Odnośnie wydajności głowicy:
Zrobiłem filtr 5l z rury PCV. Umieściłem głowice ze starego filtra wewn. Euro2000 5W. Sama pompa podnosiła wode na 10 cm ale w obiegu zamkniętym przelewa wodę lepiej niż jak była w oryginalnym filtrze (a ma sporo ponad pół metra do pokonania). Jedno spostrzeżenie: przepływ wody wzrasta tym bardziej im niżej będzie rurka zasysająca a wyżej wylot do akwa.
150l, 1x30W (zwykła) + 1x18W Sylvania + odbłyśniki z lustra
1x mieczyk, 5x molinezja, 10x gupik, 3x zbrojnik, 3x gurami dwuplamiste, 2x kosiarka, 1x welon uratowany ze słoika 1l
-

janosh
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Choszczno
-
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Witam,
Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50?
Pozdrawiam,
Robert
Zastanawiam się nad zmianą filtra ro. Budżet do 1500 zł może trochę więcej,jaki filtr ro według was najlepszy i dlaczego.
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
|
|