Ludwigia peruensis rośnie to u kogoś?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!
Kiedys ja kupiłem (f. nadwodną) i pomimo starań i prób roślina nie rosła. Wypuściła u mnie kilka listów, a potem marniała, az w końcu ja wywaliłem. Światło HQI 0,7W/l, CO2, nawożenie podrabianym PMDD. Ma ktos jakieś doświadczenia z tą rośliną? Podoba mi się i nie wiem czy warto robić drugi podchód 
-

ArS
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Roślina ta rośnie w wodzie tylko przy bardzo silnym świetle i niskim poziomie wody (poziom wody ma tu duże znaczenie). Również w przypadku sinic zrzuca szybko liście. Jest to roślina bardzo wolno rosnąca i wymagająca.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Miasto: Wrocław
Waldek napisał(a):Roślina ta rośnie w wodzie tylko przy bardzo silnym świetle i niskim poziomie wody (poziom wody ma tu duże znaczenie). Również w przypadku sinic zrzuca szybko liście. Jest to roślina bardzo wolno rosnąca i wymagająca.
Rosła u mnie prawie tuż pod lampa HQI. Poziom wody 36-38cm. Wypuszczała nowe listki, ale dużo mniejsze. Co prawda miałem ja w zbiorniku jak startował i troche była pokryta zielenicami. Może to był powód niepowodzenia?! Chyba spróbuję raz jeszcze 
-

ArS
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Lubi żyzne podłoże. Glony mogły spowodować obumarcie starych liści, ale nie mniejszy rozmiar nowych liści.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Miasto: Wrocław
Waldek napisał(a):Lubi żyzne podłoże. Glony mogły spowodować obumarcie starych liści, ale nie mniejszy rozmiar nowych liści.
Dzięki. Właśnie po szperaniu w necie też to wyczytałem. A podłoże wtedy w akwa było swieże (wypłukany żwir  ) więc wiem gdzie tkwiło niepowodzenie.
-

ArS
●
Powiązane tematy
Cześć!
Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
035d-1.jpg
Fragment opisu:
Zielonolistna odmiana Ludwigia palustris 'Super Red' o małych wymaganiach, dzięki czem nadaje się nawet do akwariów ze słabszym oświetleniem. Jest idealna do tworzenia g...
Nie chce zawracać głowy, ale może ktoś znalazł by chwile, podrzucił mi jakiś pomysł co zrobić ze stożkami u rotali coloraty i rotali vietnam. Na Ludwigi sp. mini pojawiły się zółte kropki, być może ki...
Witam. Wszystkie rośliny mi ładnie rośnie Oświetlenie belka led 200w akwarium 450l podloze master soil
Po4 0.5
No3 10
K 20
Nie rośnie tylko alternathea jaka może być przyczyna
Roślina dość kapryśna u mnie w zbiorniku, na początku popalone stożki wzrostu, ale z biegiem czasu dostosowuje się do warunków. Jej barwa jest tym mocniejsza im dostanie więcej światła. Rośnie bardzo ...
Czołem.
Niby to niewielki „problem”, ale zastanawiam się, dlaczego Hygrophila corymbosa nie chce u mnie rosnąć? Nic się z nią złego nie dzieje, a w zasadzie NIC się nie dzieje. Nie rośnie, nie gnije, ...
Słuchajcie,
Widuje w sieci zdjęcia Ludwigi na korzeniu. Moje pytanie - czy da się np: klejem, przymocować Ludwigie do dragonów i będzie ona żyła?
Dzień dobry
W akwarium posiadam kilka roślin, które nie są ukorzenione w podłożu, jak Anubias Barterii, H Tripartita, mech Pilo, Microsorum Orange.
Rośliny, które posiadają korzenie w substracie ro...
Witam Wszystkich,
Jestem nowa osoba na forum, możliwe ze odgrzewam już temat itd. śle chciałbym uzyskać pare konkretnych odpowiedzi lub ewentualnie ktoś bardziej doświadczony i oczytany mógłby mnie n...
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
|