Ludwigia peruensis rośnie to u kogoś? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ludwigia peruensis rośnie to u kogoś?

Liczba wyświetleń: 4385·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
ArS Szczecin
Witam!
Kiedys ja kupiłem (f. nadwodną) i pomimo starań i prób roślina nie rosła. Wypuściła u mnie kilka listów, a potem marniała, az w końcu ja wywaliłem. Światło HQI 0,7W/l, CO2, nawożenie podrabianym PMDD. Ma ktos jakieś doświadczenia z tą rośliną? Podoba mi się i nie wiem czy warto robić drugi podchód ;-)
"Nie ważne ile masz, ważne ile Ci brakuje..."
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl

ArS
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

Waldek Wrocław

05 kwi 2006, 08:44   (#2)  

Roślina ta rośnie w wodzie tylko przy bardzo silnym świetle i niskim poziomie wody (poziom wody ma tu duże znaczenie). Również w przypadku sinic zrzuca szybko liście. Jest to roślina bardzo wolno rosnąca i wymagająca.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek

Miasto: Wrocław

ArS Szczecin

05 kwi 2006, 14:01   (#3)  

Waldek napisał(a):Roślina ta rośnie w wodzie tylko przy bardzo silnym świetle i niskim poziomie wody (poziom wody ma tu duże znaczenie). Również w przypadku sinic zrzuca szybko liście. Jest to roślina bardzo wolno rosnąca i wymagająca.

Rosła u mnie prawie tuż pod lampa HQI. Poziom wody 36-38cm. Wypuszczała nowe listki, ale dużo mniejsze. Co prawda miałem ja w zbiorniku jak startował i troche była pokryta zielenicami. Może to był powód niepowodzenia?! Chyba spróbuję raz jeszcze ;-)
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl

ArS

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Waldek Wrocław

09 kwi 2006, 16:39   (#4)  

Lubi żyzne podłoże. Glony mogły spowodować obumarcie starych liści, ale nie mniejszy rozmiar nowych liści.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek

Miasto: Wrocław

ArS Szczecin

10 kwi 2006, 13:15   (#5)  

Waldek napisał(a):Lubi żyzne podłoże. Glony mogły spowodować obumarcie starych liści, ale nie mniejszy rozmiar nowych liści.

Dzięki. Właśnie po szperaniu w necie też to wyczytałem. A podłoże wtedy w akwa było swieże (wypłukany żwir ;-) ) więc wiem gdzie tkwiło niepowodzenie.
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl

ArS

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20240916_120442569_HDR.jpg

Ludwigia Repens Rubin - przycinanie

VooDoo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5432
Cześć! Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
035d-1.jpg

Ludwigia palustris Green (Ludwigia błotna zielona)

Piotr Baszucki w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2333
035d-1.jpg Fragment opisu: Zielonolistna odmiana Ludwigia palustris 'Super Red' o małych wymaganiach, dzięki czem nadaje się nawet do akwariów ze słabszym oświetleniem. Jest idealna do tworzenia g...
Zrzut ekranu 2023-08-10 213524.png

Rotala colorata i Ludwigia sp. mini

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5386
Nie chce zawracać głowy, ale może ktoś znalazł by chwile, podrzucił mi jakiś pomysł co zrobić ze stożkami u rotali coloraty i rotali vietnam. Na Ludwigi sp. mini pojawiły się zółte kropki, być może ki...
20211130_220545.jpg

Alternathera nie rośnie - jaka przyczyna?

paweł bojan w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5748
Witam. Wszystkie rośliny mi ładnie rośnie Oświetlenie belka led 200w akwarium 450l podloze master soil Po4 0.5 No3 10 K 20 Nie rośnie tylko alternathea jaka może być przyczyna
ludwigia pantanal.JPG

Ludwigia Pantanal

cob_ra w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2708
Roślina dość kapryśna u mnie w zbiorniku, na początku popalone stożki wzrostu, ale z biegiem czasu dostosowuje się do warunków. Jej barwa jest tym mocniejsza im dostanie więcej światła. Rośnie bardzo ...

Hygrophila Corymbosa - nie rośnie

Arturrro w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2380
Czołem. Niby to niewielki „problem”, ale zastanawiam się, dlaczego Hygrophila corymbosa nie chce u mnie rosnąć? Nic się z nią złego nie dzieje, a w zasadzie NIC się nie dzieje. Nie rośnie, nie gnije, ...

Ludwigia mini super red na dragonie

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1611
Słuchajcie, Widuje w sieci zdjęcia Ludwigi na korzeniu. Moje pytanie - czy da się np: klejem, przymocować Ludwigie do dragonów i będzie ona żyła?

Microsorum nie rośnie

szkot w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2316
Dzień dobry W akwarium posiadam kilka roślin, które nie są ukorzenione w podłożu, jak Anubias Barterii, H Tripartita, mech Pilo, Microsorum Orange. Rośliny, które posiadają korzenie w substracie ro...

Mech- nie rośnie

zabkinss w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5885
Witam Wszystkich, Jestem nowa osoba na forum, możliwe ze odgrzewam już temat itd. śle chciałbym uzyskać pare konkretnych odpowiedzi lub ewentualnie ktoś bardziej doświadczony i oczytany mógłby mnie n...

Ludwigia sp. Mini Red - liście odpadają od łodygi

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9619
Witam, borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...

Statystyki

Ten temat przegląda 251 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 251 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.