Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam!!!
Czym rozpieszczacie swoje maluchy? Słyszałam o marchewce, bananach, sałacie... Tylko jak to przygotować? Ugotować, sparzyć czy dawać surowe? I np co z sałatą? Przecież będzie pływać po powierzchni...
Pozdrawiam
-
andzia
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Płatkowany pokarm dla ryb. A z zileleniny to glony 
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
No co do glonów to się zgadzam  Ale np na wybarwienie wisienek--> marcheweczka- tylko w jakiej postaci?
I tak już przy okazji... czy można rozpoznać płeć Amano? Bo w zasadzie piszą tylko o rozmiarach i nie wymieniają innych różnic.
-
andzia
●
Na wybarwienie daje właśnie płatkowany wybarwiający pokarm dla ryb  Jakiś tetry.
Z domowych popularna jest marchewka. Można też stosować gotowanego czerwonego buraka, powinien być dobry dla wybawienia. Z papryką lepiej nie ryzykować.
A co do drugiego: http://www.roslinyakwariowe.pl/art.php?go=19
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Ooo!!! Dzięki za stronkę  teraz tylko trzeba przyjrzeć się plamkom 
-
andzia
●
Ja daję cieniutki plasterek papryki, który cieszy się dużym powodzeniem. Czasami sparzam wrzątkiem suchy liść dębu,który wrzucam do akwa i patrze jak po kilku dniach zostaje tylko użyłkowanie 
Pozdrawiam
-

Buc
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
Ale właśnie.... Chyba zawsze trzeba to sparzyć, prawda? Niezależnie czy to papryka, banan, marchewka.
-
andzia
●
A ja polecam Shrimp Sticks Tropicala , maja karoteny powodujące wybarwienie wiśienek , tak ogólnie to ja moich praktycznie karmic nie musze bo glony które mam w akwarium starcza im za caly pokarm , zjadaja nawet pleśń z korzenia ( świeży korzeń  )
-
kubotka
●
A jakie masz krewetki? W zasadzie jest kilka grup w zakresie żywności. Pewnie nie pytasz o wielkoramienne? Filtrujące trzeba dokarmiać czymś w płynie (ja różne rzeczy zamieniam na płynną konsystencję a potem karmię strzykawką z rurką na końcu). Amano jedzą kompletnie co innego niż Red Crystal, Hummele czy Red Nos’y.. Chyba niemal wszystki gatunki lubią tabletki ze spiruliną Tropicala 36% i ShrimpStick. Napisz o co chodzi dokładnie, to podam szczegóły jak będę umiała. Możesz dużo wyczytać w książeczce Pawła Szewczaka i Jackie Sawicki albo na prowadzonej przez nich stronie o krewetkach. Pozdrawiam!
-
Refrenik
●
Najbardziej chodzi mi teraz o red cherry . Amano niech wcinają glony 
-
andzia
●
andzia napisał(a):Najbardziej chodzi mi teraz o red cherry . Amano niech wcinają glony 
Nie wiem czy wiesz ale red Cherry zwalaczają więcej rodzajów glonów niż Amano jak ponoć wynika z ostatnich badań
U mnie kiedy wrzucam pokarm (jakikolwiek) to rzucają się na niego tylko Amano , redki kompletnie go ignorują , wolą glony 
-
kubotka
●
04 maja 2006, 15:06
(#13)
1. Z moich doświadczeń wynika, że model karmienia najpierw Cherry a potem Amano nie jest do zrealizowania ... Amano są większe i żarłoczne, więc pierwsze dobierają się do pożywienia (najczęściej wynosząc go w krzaki) a maluchy muszą zadowolić się resztkami. Ja rozdzieliłam więc Amano od innych krewetek.
2. Przy karmieniu owocami i warzywami trzeba uważać na chemię. Niestety nie ma tego jak sprawdzić przed podaniem .... Mi padły Cherry po marchewce „baby”. Ale na zdrowy rozum to od razu widać że taka marchewka nie jest zwyczajnie hodowana.
3. Z warzyw polecam mrożonki. Lekko obgotowane przed wrzuceniem, ja nie solę chociaż inni piszą o soli niejodowanej. Mrożonki gotuje się dużo krócej niż świeże. Warzywa - sama rzadko kupuje mieszanki, ale można czasem znaleźć coś fajnego. Np. sałatka wiosenna Hortexu. Wada mieszanek – nie ma idealnego zestawu dla krewetek, zaleta – zajmują mniej miejsca w zamrażarce niż pojedyncze warzywa.
4. Z moich obserwacji wynika, że Cherry oprócz gotowych rzeczy o których pisałam poprzednio, lubią obrane ze skórki ziarna kukurydzy, brokuły, kalafior. Liście dębu (sparzone) i migdałecznika.
Pozdrawiam !
-
Refrenik
●
04 maja 2006, 17:34
(#14)
Moje lubia banany. Daje im tez warzywa z mrozonek - "Danie na patelnie": brokuly, marchew, papryka - rozmrozone, bez gotowania. Z surowych warzyw dostawaly cukinie i baklazany. Do tego od czasu do czasu miazdzony czosnek.
Dodatkowo platki i mrozonki dla ryb.
-
elfir
●
Powiązane tematy
Witam,
Mam prośbę o identyfikację krewetki ze zdjęcia.
Długość około 25-30 mm. ImageUploadedByTapatalk1374599304.973753.jpg
&t=
Zapraszam do obejrzenia.
Witam, jestem nowy na tym forum. W krótkim czasie zdechło mi parę krewetek blue velvet. Akwarium nowo zakładane woda stała z 3 tygodnie puste. Wpuściłem krewety pożyły normalnie z 10 dni. Po tym czasi...
Witam,
Panowie (i Panie), jaka jest Wasza opinia na temat tych karmników, obecnych od jakiegoś czasu na allegro:
http://allegro.pl/automatyczny-karmnik-dla-ryb-do-akwarium-2x-24h-i1551281129.html
...
https://www.facebook.com/reel/1407357533706732
Witam wszystkich :)
Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...
Witam
Mam obecnie w akwarium 6 tęczanek neonowych, 4 kiryski i otoska. Jak na giełdzie kupowałem te tęczanki gościu mi powiedział że to ryby z wód słonawych więc należało by dodać troche soli niejodo...
Cześć.
Chciałbym prosić o pomoc w doborze odpowiednich pokarmów dla moich ryb. Na rynku pokarmów jest ogrom i można się zgubić. Mam w akwarium Otosy i Kirysy Pigmeje.
Chciałbym dla obu tych gatunków ...
Dzień dobry,
Czy pielęgniczka Kakadu sprawdzi się do kontroli populacji gupika Endlera bez naruszenia znaczącego populacji krewetek? Mam jak na razie mało mchu, gdzie krewetki mogą się chować, więc p...
Strasznie mi się mnożą krewetki Neocardina w akwarium, z 10 początkowych mam teraz pełno takich małych 1cm, chciałbym jakoś ograniczyć ich przyrost. Pomyślałem o dodaniu jakichś rybek, które by zjadał...
|
|