Kuchnia dla krewetek - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kuchnia dla krewetek

Liczba wyświetleń: 6979·Odpowiedzi: 13
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

01 kwi 2006, 19:16 Kuchnia dla krewetek  (#1)  

Witam!!!
Czym rozpieszczacie swoje maluchy? Słyszałam o marchewce, bananach, sałacie... Tylko jak to przygotować? Ugotować, sparzyć czy dawać surowe? I np co z sałatą? Przecież będzie pływać po powierzchni...
Pozdrawiam

andzia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bartek Oleśnica

01 kwi 2006, 19:29   (#2)  

Płatkowany pokarm dla ryb. A z zileleniny to glony ;)

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

01 kwi 2006, 19:56   (#3)  

No co do glonów to się zgadzam :) Ale np na wybarwienie wisienek--> marcheweczka- tylko w jakiej postaci?

I tak już przy okazji... czy można rozpoznać płeć Amano? Bo w zasadzie piszą tylko o rozmiarach i nie wymieniają innych różnic.

andzia

Bartek Oleśnica

01 kwi 2006, 20:51   (#4)  

Na wybarwienie daje właśnie płatkowany wybarwiający pokarm dla ryb ;) Jakiś tetry.
Z domowych popularna jest marchewka. Można też stosować gotowanego czerwonego buraka, powinien być dobry dla wybawienia. Z papryką lepiej nie ryzykować.
A co do drugiego: http://www.roslinyakwariowe.pl/art.php?go=19

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

02 kwi 2006, 12:38   (#5)  

Ooo!!! Dzięki za stronkę :) teraz tylko trzeba przyjrzeć się plamkom :D

andzia

Buc Warszawa

21 kwi 2006, 23:46   (#6)  

Ja daję cieniutki plasterek papryki, który cieszy się dużym powodzeniem. Czasami sparzam wrzątkiem suchy liść dębu,który wrzucam do akwa i patrze jak po kilku dniach zostaje tylko użyłkowanie :D
Pozdrawiam

Buc
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

22 kwi 2006, 11:31   (#7)  

Ale właśnie.... Chyba zawsze trzeba to sparzyć, prawda? Niezależnie czy to papryka, banan, marchewka.

andzia

22 kwi 2006, 18:59   (#8)  

Marchewke trzeba: obrać ze skurki wypłukać i pokrojić. Warzywo trzeba gotować aż będzie miękkie. Obiat gotowy :D :wink:
Z papryki trzeba usunąć pestki i gniazdo nasienne i pokroić na kawałki(dość duże, bo po zjedzeniu trzeba usunąć skurkE papryki). Największym powodzeniem cieszy się czerwona papryka :D :wink:

adamo94

27 kwi 2006, 09:33   (#9)  

A ja polecam Shrimp Sticks Tropicala , maja karoteny powodujące wybarwienie wiśienek , tak ogólnie to ja moich praktycznie karmic nie musze bo glony które mam w akwarium starcza im za caly pokarm , zjadaja nawet pleśń z korzenia ( świeży korzeń :) )

kubotka

28 kwi 2006, 16:08   (#10)  

A jakie masz krewetki? W zasadzie jest kilka grup w zakresie żywności. Pewnie nie pytasz o wielkoramienne? Filtrujące trzeba dokarmiać czymś w płynie (ja różne rzeczy zamieniam na płynną konsystencję a potem karmię strzykawką z rurką na końcu). Amano jedzą kompletnie co innego niż Red Crystal, Hummele czy Red Nos’y.. Chyba niemal wszystki gatunki lubią tabletki ze spiruliną Tropicala 36% i ShrimpStick. Napisz o co chodzi dokładnie, to podam szczegóły jak będę umiała. Możesz dużo wyczytać w książeczce Pawła Szewczaka i Jackie Sawicki albo na prowadzonej przez nich stronie o krewetkach. Pozdrawiam!

Refrenik

28 kwi 2006, 17:15   (#11)  

Najbardziej chodzi mi teraz o red cherry . Amano niech wcinają glony :twisted:

andzia

30 kwi 2006, 18:19   (#12)  

andzia napisał(a):Najbardziej chodzi mi teraz o red cherry . Amano niech wcinają glony :twisted:

Nie wiem czy wiesz ale red Cherry zwalaczają więcej rodzajów glonów niż Amano jak ponoć wynika z ostatnich badań :wink:
U mnie kiedy wrzucam pokarm (jakikolwiek) to rzucają się na niego tylko Amano , redki kompletnie go ignorują , wolą glony :)

kubotka

04 maja 2006, 15:06   (#13)  

1. Z moich doświadczeń wynika, że model karmienia najpierw Cherry a potem Amano nie jest do zrealizowania ... Amano są większe i żarłoczne, więc pierwsze dobierają się do pożywienia (najczęściej wynosząc go w krzaki) a maluchy muszą zadowolić się resztkami. Ja rozdzieliłam więc Amano od innych krewetek.
2. Przy karmieniu owocami i warzywami trzeba uważać na chemię. Niestety nie ma tego jak sprawdzić przed podaniem .... Mi padły Cherry po marchewce „baby”. Ale na zdrowy rozum to od razu widać że taka marchewka nie jest zwyczajnie hodowana.
3. Z warzyw polecam mrożonki. Lekko obgotowane przed wrzuceniem, ja nie solę chociaż inni piszą o soli niejodowanej. Mrożonki gotuje się dużo krócej niż świeże. Warzywa - sama rzadko kupuje mieszanki, ale można czasem znaleźć coś fajnego. Np. sałatka wiosenna Hortexu. Wada mieszanek – nie ma idealnego zestawu dla krewetek, zaleta – zajmują mniej miejsca w zamrażarce niż pojedyncze warzywa.
4. Z moich obserwacji wynika, że Cherry oprócz gotowych rzeczy o których pisałam poprzednio, lubią obrane ze skórki ziarna kukurydzy, brokuły, kalafior. Liście dębu (sparzone) i migdałecznika.
Pozdrawiam !

Refrenik

04 maja 2006, 17:34   (#14)  

Moje lubia banany. Daje im tez warzywa z mrozonek - "Danie na patelnie": brokuly, marchew, papryka - rozmrozone, bez gotowania. Z surowych warzyw dostawaly cukinie i baklazany. Do tego od czasu do czasu miazdzony czosnek.
Dodatkowo platki i mrozonki dla ryb.

elfir

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Krewetka_Amano_2.jpg

Identyfikacja krewetek - tutaj można wklejać zdjęcia

konrad_es w Zwierzęta · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 160629
Witam, Mam prośbę o identyfikację krewetki ze zdjęcia. Długość około 25-30 mm. ImageUploadedByTapatalk1374599304.973753.jpg
YouTube

Hodowla krewetek Aqualife - wideorelacja

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1975
&t= Zapraszam do obejrzenia.
CB819D8D-778B-4133-A0C2-165DA0290270.jpeg

Zdechnięcie paru krewetek blue velvet bez przyczyny.

daniel5 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 41 · Wyświetlenia: 23212
Witam, jestem nowy na tym forum. W krótkim czasie zdechło mi parę krewetek blue velvet. Akwarium nowo zakładane woda stała z 3 tygodnie puste. Wpuściłem krewety pożyły normalnie z 10 dni. Po tym czasi...
IMG_20220624_112059.jpg

Karminik dla ryb

Hubertus w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4935
Witam, Panowie (i Panie), jaka jest Wasza opinia na temat tych karmników, obecnych od jakiegoś czasu na allegro: http://allegro.pl/automatyczny-karmnik-dla-ryb-do-akwarium-2x-24h-i1551281129.html ...

Coś dla miłośników bojowników...

FoCuS_PL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2966
https://www.facebook.com/reel/1407357533706732

Litraż dla krewetki filtrującej

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4264
Witam wszystkich :) Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...

Dodatek soli dla tęczanek i innych ryb

Anonim 59529 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5405
Witam Mam obecnie w akwarium 6 tęczanek neonowych, 4 kiryski i otoska. Jak na giełdzie kupowałem te tęczanki gościu mi powiedział że to ryby z wód słonawych więc należało by dodać troche soli niejodo...

Pokarm dla Otosków i Kirysków Pigmejów

Marcin Cichosz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 10754
Cześć. Chciałbym prosić o pomoc w doborze odpowiednich pokarmów dla moich ryb. Na rynku pokarmów jest ogrom i można się zgubić. Mam w akwarium Otosy i Kirysy Pigmeje. Chciałbym dla obu tych gatunków ...

Kontrola populacji Endlera ale nie krewetek

szkot w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2675
Dzień dobry, Czy pielęgniczka Kakadu sprawdzi się do kontroli populacji gupika Endlera bez naruszenia znaczącego populacji krewetek? Mam jak na razie mało mchu, gdzie krewetki mogą się chować, więc p...

Kontrola populacji krewetek

Totik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 8458
Strasznie mi się mnożą krewetki Neocardina w akwarium, z 10 początkowych mam teraz pełno takich małych 1cm, chciałbym jakoś ograniczyć ich przyrost. Pomyślałem o dodaniu jakichś rybek, które by zjadał...

Statystyki

Ten temat przegląda 233 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 233 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.