|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Poproszę specjalistów o wsparcie i uratowanie choś kilku roślin, które pozostały w akwarium. Zasadniczo jest to akwarium z paletkami ale miło by było popatzreć na odrobinę zielonego. A widok jest przerażający niestety.
Akawrium ok 100l standardowa panorama.
Oświetlenie 3 x 18 W Aqua glo, Sun glo, Aquqstar
Filtracja Unimax 250
temp 29 st
Co2 - 24 godz (butla)
Nawożenie PGC po podmianie wody - ale obecnie po wysypie glonów zatrzymane
ph - 6,0 do 6,2
tww - 4
two - 8
PO4 - 1,5
NO3 - ok 2-3
Choć rośliny zawsze marnie rosły, to od około 2 miesięcy po uruchomieniu co2 wszystko stanęło, nie puszczają korzeni a nowo posadzone gniją. Zaatalowały mnie glony brązowe (schodzą tylko od paznokcia z roślin bądź szczoteczką po tle) i zielone galaretowate włażące na rośliny i na dno.
Podmiany wody właśnie ze wzgledu na paletki do tydzień około 30-40% z dokładnym odmulaniem dna.
Proszę o jakieś sugestie i propozycje.
[/list]
Ostatnio edytowano 29 mar 2006, 11:04 przez marbrz, łącznie edytowano 1 raz
-
marbrz
●
Usunięto użytkownika 5035
marbrz napisał(a):ph - 6 - 6,2 tww - 4
Coś nie tak.
-
●
BeRwI napisał(a):marbrz napisał(a):ph - 6 - 6,2 tww - 4
Coś nie tak.
Wg testów kropelkowych sery. Coś w tych okolicach ale najpewniej 6,0.
-
marbrz
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
marbrz napisał(a):Oświetlenie 3 x 18 W Aqua glo, Sun glo, Aquqstar
Kiedy wymieniałeś swietlówki ? marbrz napisał(a):Nawożenie PGC po podmianie wody - ale obecnie po wysypie glonów zatrzymane
Odpowiednie nawożenie to podstawa przy walce z glonami. Zarówno niedobór jak i nadmiar czegoś może skutkować słabym wzrostem roślin i rozwojem glonów.
Brak nawożenia i za dużo CO2, 75-120ppm to chyba stanowczy nadmiar (a może lejesz jakieś kwasy do wody?) - rzuca się odrazu w oczy.
-
●
BeRwI napisał(a):marbrz napisał(a):Oświetlenie 3 x 18 W Aqua glo, Sun glo, Aquqstar
Kiedy wymieniałeś swietlówki ? marbrz napisał(a):Nawożenie PGC po podmianie wody - ale obecnie po wysypie glonów zatrzymane
Odpowiednie nawożenie to podstawa przy walce z glonami. Zarówno niedobór jak i nadmiar czegoś może skutkować słabym wzrostem roślin i rozwojem glonów. Brak nawożenia i za dużo CO2, 75-120ppm to chyba stanowczy nadmiar (a może lejesz jakieś kwasy do wody?) - rzuca się odrazu w oczy.
Świetlówki są nowe. Mają miesiąc. Woda czysta kranowa. Lana prosto do baniaka. Może to i mało prawdopodobne dla niektórych ale ma ona takie parametry:
ph 6, tww i two 6, no3 - 0, po4 - 0,25.
-
marbrz
●
Jesli przy TWW 3 masz ph 6 to napewno podajesz za duzo CO2,musisz ,zacznij podawac macro .Co do swietlowek to mialem podobny problem,jak na ta wielkosc akwa,swiatlo jest zbyt słabe,chodzi mi nie o WATY tylko lumeny.tez myslalem ze te specjalistyczne swietlowy AQUA czy FLORA zdzialaja cuda ,niestety tak sie nie stalo,rosliny słabo rosły,po wymianie na duzo jasniejsze bo po 1350 lumenow kazda ,rosliny ruszyly jak rakieta.Polecam PHILIPSA 865.Poza tym nie wszystkie rosliny lubia tak wysoka temperature.
-
JanRO
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Slask
Muszę uściślić troszkę 1 moją wiadomość. Jak sie okazało po kontroli testu NO3 innym testem NO3 wskazania jednego do drugiego mynosiły 0 do ponad 80 ppm. Czyli szok!!.
Obecnie od ponad 2 tygodni trwają podmiany wody po około 15-20 % co 2 dni. Zaczęło powoli spadać PO4 i osiągneło wartość 1,0.Czekam na nowy test na NO3. Dosadziłem większą ilośc roslin.
Z objawów widać, że zmniejszyła się ilośc okrzemków, które osiadały dotychczas wszędzie. Obecnie rosną powoli tylko na tylnej ściance. W dalszym ciągu jednak i ostatnio ze zwiekszoną siłą, nawet te nowo posadzone rośliny atakują sinice.
Co proponujecie zrobić?
-
marbrz
●
Powiązane tematy
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu.
I wracam z pytaniem, co robienie ta...
Witam,
- Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń.
- 3700lm białe, niebieskie, czerwone.
- co2 ok. 40 (gazowałem nitki)
- filtr u...
Tak w całości wyglada 20211120_174218.jpg
Wysłane z SM-A515F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;)
Akwarium: 30l 29x29x35h
Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...
Witam. Chciałabym podzielić się pewną sytuacją. A więc kupiłam napowietrzacz. Byłam pewna że w domu mam jakiś zaworek przeciwzwrotny, ale się myliłam. Miałam zamiar kupić go w nastąpny dzień i uznałam...
Cześć
Miałam taki problem z Ludwigią rubin, czasami z pełzaczem bagiennym a ostatnio z rotalą sunset. Rośliny rosną super do czasu aż je przytnę i na nowo zasadzę. Wtedy destrukcja rośliny zaczyna się...
Wita, czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć czym różnia sie te dwa nawozy firmy zoolek i który wybrac?
Zoolek Aquaflora Basic
wg producenta zawiera: K, Mg, Fe, Cu, Co, Zn, B, V, Mn, F, Se, Ni, Mo.
Zoolek ...
Witam jestem początkującym akwarysta , moje pierwsze akwarium .Mam akwarium 240 litrow proszę o pomoc w nawożeniu i walce z glonami . Akwarium zostało założone 3 miesiące temu . Podłoże aktywne H.E.L....
|
|