Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
mam pytanko natury moze nieco budowlanej
Szafka ktora wlasnie kupilem ma w zestawie 6 plastikowych nozek
Czy moge postawic szafke płytą dolną bezpośrednio na podłodze (bez nozek) ?
-
Tomek23
●
Myślę ,że tak chociaż bedzie wyglądało nieciekawie.Lepij gdy jakis znajomy stolarz
dorobi Tobie cokolik o wysokości owych plastikowych nóżek i nieco mniejszy od
podstawy tak by chował sie za nóżkami .Wzmocni to podstawę szafki .Też kedyś tak zrobiłem bo miałem obawy o jej wytrzymałość.
Pozdrawiam.
-
Wojtek B.
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bydgoszcz
Postaw akwa na nóżkach,ja mam postawione na płycie dolnej i troche lipa,jak mi troche wody chlapnie to nawet tego nie wytre bo wsiąka pod szefke,mam parkiet w pokoju i zastanawiam sie co bedzie jak kiedyś przestawie akwa,pewnie parkiet troche spuchnie od wilgoci. 
-
Bambo
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
WItam.
Jeżeli bardzo boisz się tych plastikowych nóżek, to możesz je spróbować wymienić na metalowe (z regulacją wysokości) oczywiście po małej modyfikacji spodu szafki. Jak dla mnie bajer, można wyregulować poziom bez podkładania itd, a i pod szafkę się dostaniesz. Pozdtawiam.
-
mariuszek
●
Cześć . Przy tych wszystkich modyfikacjach weż pod uwagę wagę akwa 200l z wodą ,żwirem ,jakimś osprzętem będzie ważyć jakieś 250-270kg.Oby twoja nowa szafka nie poskładała się jak domek z kart.Skoro ma plastikowe nóżki to i reszta jest pewnie
z mdf lub płyty pażdzierzowej a tył z cieńkiej płyty pilśniowej .Zdecydowanie musisz to wzmocnić.Sam tył zrobiłem z płyty OSB 18mm , którą wkleiłem i dodatkowo poskręcałem wkrętami a zaznaczę ,że moja szafka jest z pełnej sosny i stoi na nim takie akwa jak Twoje.Dodatkowo między pionowe deski wstawiłem klepki usztywniające.Na twoim miejscu wzmocniłbym od spodu blat na ,którym ma stanąć akwa.Tak jest gdy adaptujemy zwykłe szafki do naszych zastosowań.
Powodzenia.
-
Wojtek B.
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bydgoszcz
Powiązane tematy
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50
Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...
Witam
Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...
Witam.Zaczynam dopiero przygode z akwarystyką.Kupiłem zestaw Juvel 120 L.Zastanawia mnie jedna rzecz,a mianowicie to że blat szafki ma 10mm grubości,wszędzie czytam że powinno być minimalnie 18 ,to ja...
Dzień dobry
Posiadam podłogę w postaci desek na legarach w odległościach około co 60 cm od siebie na betonowym stropie. Gdy chodzę po podłodze, wyczuwalne są drgania od legarów. Akwarium na szafce wa...
|