Proste pytanie nt dyfuzorów z cyklu co lepsze - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Proste pytanie nt dyfuzorów z cyklu co lepsze

Liczba wyświetleń: 2091·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Proste pytanie co lepiej rozpuszcza CO2:
-drabinka NUTRAFIN
- JBL CO2 Vario

Co z tego wybrać? Aktualnie mam kostke lipową. Akwa 112l

Tezaur

ArS Szczecin
Tezaur napisał(a):Proste pytanie co lepiej rozpuszcza CO2:
-drabinka NUTRAFIN
- JBL CO2 Vario

Co z tego wybrać? Aktualnie mam kostke lipową. Akwa 112l

Bylo niedawno:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=14727

,
"Nie ważne ile masz, ważne ile Ci brakuje..."
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl

ArS
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

27 mar 2006, 18:03   (#3)  

Czytałem ten topic. Nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie. Moje pytanie jest proste i klarowne: który z tych dwóch wybrać i czy lepiej będzie to działało niż kostka lipowa. Dopiszę tylko że TWW mam 4 i do tego butla CO2.

Tezaur

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
marek34 Lublin

28 mar 2006, 20:29   (#4)  

Przyłączam się do tematu, bo też stoję przed wyborem. Chciałem dołożyć do recenzji jeszcze to : Ferplast CO2 Energy Mixer mieszalnik
Marek Kiczek

marek34
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin

28 mar 2006, 20:32   (#5)  

IMHO Z tego co wiem to lepszy JBL bo drabinka się nie zapycha liśćmi itp.osobiście wybralbym Vario.na allegro niedawno byl używany i niedrogi Vario.pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Wojtek B. Bydgoszcz

28 mar 2006, 21:57   (#6)  

Witam .Sam stosowałem dzwon własnej roboty z siatką z pończochy pózniej dyfuzor
Aquamedica do akwa 400l ( mimo , że mam 200) i z każdego byłem niezadowolony,
za dużo traciłem gazu. Bąbelki ulatywały do góry i znikały na powierzchni .Trochę wzorując się na kolegach zbudowałem reaktor ze starego filtra mini Aquaela.
Z tą różnicą , że mój jest zamknięty w kubełku i przyłaczony do wylotu filtra kubełkowego i razem z nim schowany do szafki .Chciałem ukryć trochę techniki by w akwarium było widać tylko rośliny i ryby (teraz żałuję ,że nie znalazłem tam miejsca na grzałkę).A jeśli idzie o rozpuszczalność gazu jest super 0 strat.W związku z tym
poleciłbym Wam reaktor Ferplasta CO energy mixer działa na podobnej zasadzie napewno lepiej rozpyli gaz a niżeli te urządzenia o ,których myślicie.
Powodzenia.

Wojtek B.
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bydgoszcz

JanRO Slask

15 kwi 2006, 22:06   (#7)  

Miałem mixer FERPLAST ,i co prawda swietnie rozpuszcza Co2 ale w zasadzie nie mozna kontrolowac dozowania gazu za bardzo,uwarzam ze jest dobry do wiekszych akwa od 100 litrow .Natomiast z Drabinki NUTRFIN jestem zadowolony,stezenie CO2 przy 1 bablu na 3 sekundy jest odpowiednie w akwa 50 L,i rosliny rosna jak szalone,faktem jest ze wchodza czasem tam jakies liscie albo slimak,dlatego warto zastanowic sie nad VARIO JBL,tyle ze wersja podstawowa jest zdecydowanie za krotka.W drabince stycznosc babla wynosi 120 cm,w JBL tym krotszym 50 cm,przy wiekszym akwa moze byc mało wydajny.

JanRO
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Slask

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5554
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3089
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Pytanie o mineralizator

BATERIA w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2803
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...

Pytanie o tabletki Neo Tabs Plant

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2175
Jest to seria nawozowa mikro i makro. Czy ktoś stosował i jaką ma opinię https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tabs-plant-tabletki-nawozowe-p-33872.html Różnego rodzaju tabletki z ciekawą formułą która n...

Pytanie o nawożenie Ferką

marcin_gargi w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2088
Witam, mam pytanie do osób stosujących linię ferka. Czytałem instrukcję stosowania tych nawozów ( https://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/nawozenie/1979-nawozy-ferka-dozowanie.html )...

Nawozić czy nie ? O to jest pytanie :-)

karol977 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1485
Witam Mój zbiornik 125l ma już ponad miesiąc od początku podawałem CO2 z butli do tego po dwóch tygodniach podawałem potas światło 2x16w plant i sunny zaczynałem od 6h. Do celowo mam 4x16 w dwie plant...

Lepsze źródło magnezu.

MisterVento3 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1892
Witam, zastanawiam się nad lepszym źródłem magnezu, bo sole które kupuję(i raczej każdy je kupuje kto stosuje nawożenie solami) w 100 gramach soli zawierają "AŻ" ok. 10 gramów magnezu. Więc ...

Choroba roślin akwariowych - pytanie do Piotra Baszuckiego

kazujama w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 15068
Mam problem z roślinami i zaczynam rozmyślać czy to nie jest choroba roślin. Po założeniu zbiornika na Cal Black Earth + CO2 + Lampa Aqualighter 1, wszystko rosło dobrze. Nagle po 3 tygodniach jeden ...

NO3 azot w płynie, pytanie.

Kalejdoskop w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2246
Czy azot NO3 podawany w płynie zawsze ma w składzie także potas K ? Mam dość sporo potasu u siebie w zbiorniku a niewiele NO3 stąd pytanie czy można podać bezpośrednio NO3 bez potasu?

Pytanie "czysto teoretyczne" dotyczące nawożenia

akwaneon w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1338
Witam. Mam pytnaie czysto teoretyczne w celu zdobycia wiedzy [WINKING FACE] Co sądzicie o stosowaniu mikro i makro? Czy polecacie jakieś inne metody nawożenia prócz substratu pod podłoże i kulek glini...

Statystyki

Ten temat przegląda 440 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570991
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 440 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.