Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Chciałbym aby była taka czerwona jak Rataj przedstawia ją na swojej stronie.Bo na razie jest zielono-różowa(liście z góry są zielone,a od spodu różowe).  Nowe listki które wyrastają robią się całe różowe.
Może jej pod korzenie wsadzić jakąś tabletkę lub TMG wstrzyknąć,żeby przyspieszyć wybarwianie 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Roślina była zapewne uprawiana emersyjnie więc minie parę tygodni zanim się zaadaptuje do nowych warunków i zacznie robić się czerwona. Z tego co się do tej pory dowiedziałem wynika, że aby utrzymać ładny, czerwony kolor roślin potrzebny jest wysoki poziom Fe, K i PO4 a niski NO3.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
No i przede wszystkim mocne oswietlenie...wtedy roslina tworzy barwniki antocyjanowe by chronic polozone nizej chloroplasty przed uszkodzeniem przez wysokie natezenie swiatla...
Przetestuj nawozy..jesli nic sie nie zmieni - wtedy tylko swiatlo.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
basha napisał(a):No i przede wszystkim mocne oswietlenie...wtedy roslina tworzy barwniki antocyjanowe by chronic polozone nizej chloroplasty przed uszkodzeniem przez wysokie natezenie swiatla...
Witam
Wczoraj skróciłem Rotalę która zasłaniała Alternathere.Dzisiaj już widać efekt nowe liście z różowych zmieniają kolor na czerwony,i aby tak dalej. 
-

Jacek Pawłowski
●
basha napisał(a):No i przede wszystkim mocne oswietlenie...wtedy roslina tworzy barwniki antocyjanowe by chronic polozone nizej chloroplasty przed uszkodzeniem przez wysokie natezenie swiatla...
Cześć,
czy powyższe dotyczy również innych Althernanther (np. Rosefolia) ? Mam podobny efekt u siebie tzn. liście są zielono-różowe...
Co ciekawsze natężenie światła wydaje się ok ~180 W na 370l wody i dlatego wydawało mi się, że nie będzie przeszkadzać "towarzystwo" rogatka zasłaniające bezpośrednie oświetlenie.
Damian Niedośpiał
-
Dormio
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
-
Dormio napisał(a):czy powyższe dotyczy również innych Althernanther (np. Rosefolia) ? Mam podobny efekt u siebie tzn. liście są zielono-różowe... Co ciekawsze natężenie światła wydaje się ok ~180 W na 370l wody i dlatego wydawało mi się, że nie będzie przeszkadzać "towarzystwo" rogatka zasłaniające bezpośrednie oświetlenie.
Witam
Twoja Alternanthera Rosaefolia chyba taka jest zielono-różówa.
Tak ją Rataj przedstawia:
http://www.rataj-spk.cz/monatze/katalog/slozka/006.htm
A moją A.Splendida Rataj przedstawia tak:
http://www.rataj-spk.cz/monatze/katalog/slozka/008.htm
-

Jacek Pawłowski
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam tę roślinę u siebie.Ma się nieżle.Z tego co zdążyłem zauważyć to lubi dużo światła(180W na 370l to według mnie za mało).Ma piękny czerwony kolor,może minimalnie mniej intensywny od tego u Rataja.Akwa 200l oświetlenie to 6świetluwek tld950;965;aquarelle na zakładkę(108W).Rośnie w miejscu gdzie rury zachodzą na siebie.Piękny kolor uzyskasz gdy posadzisz ją pod aquarelką.Daj sporo żelaza.
-
Leszek Lewkowski
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Białystok
Leszek Lewkowski napisał(a):Mam tę roślinę u siebie.Ma się nieżle.Z tego co zdążyłem zauważyć to lubi dużo światła(180W na 370l to według mnie za mało).Ma piękny czerwony kolor,może minimalnie mniej intensywny od tego u Rataja.Akwa 200l oświetlenie to 6świetluwek tld950;965;aquarelle na zakładkę(108W).Rośnie w miejscu gdzie rury zachodzą na siebie.Piękny kolor uzyskasz gdy posadzisz ją pod aquarelką.Daj sporo żelaza.
Mało ?
Będzie więcej
Docelowo mogę mieć 324W. Obecne ustawienie jest wynikiem dostępności (lub raczej jej braku) świetlówek T5. Mam teraz 4x36W T8 + 2x54W T5 i czekam na kolejne 2 T5. Spróbuję zwiększyć światło i zobaczymy co będzie.
Damian Niedośpiał
-
Dormio
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
-
Powiązane tematy
Czego brakuje moim Hemianthus micranthemoides i Alternanthera reineckii?
Na hemianthusie robią się brązowe plamy i dziury, a na alternantherze jasno brązowe plamy na spodniej stronie liści. Mialem sp...
Witam. Powiedzcie czego brakuje roślinie że nie rośnie tak jak na tym zdjęciu:
http://img535.imageshack.us/img535/7480/resizeofimg1220.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Stosuję ...
Witajcie,
po raz kolejny wsadziłem do mojego baniaka alternanthera by stworzyć jakiś czerwony kontrast w "zieleńcu" i po raz kolejny roślinka się rozpuściła.
Czy czerwone rośliny mają jakieś dodatko...
Witam
Od jakiegoś czasu obserwuje u siebie następujące objawy:
- rośliny praktycznie zastopowały
- niektóre rośliny (limnophila aromatica, backopa, wywłócznik, rotala) dorastają do pewnej wysokości...
|
|