Alternanthera Splendida - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Alternanthera Splendida

Liczba wyświetleń: 6938·Odpowiedzi: 7
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

29 cze 2003, 11:38 Alternanthera Splendida  (#1)  

Witam
Chciałbym aby była taka czerwona jak Rataj przedstawia ją na swojej stronie.Bo na razie jest zielono-różowa(liście z góry są zielone,a od spodu różowe). :( Nowe listki które wyrastają robią się całe różowe. :)
Może jej pod korzenie wsadzić jakąś tabletkę lub TMG wstrzyknąć,żeby przyspieszyć wybarwianie :?:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Marcin Baranowski Białystok

29 cze 2003, 14:04   (#2)  

Roślina była zapewne uprawiana emersyjnie więc minie parę tygodni zanim się zaadaptuje do nowych warunków i zacznie robić się czerwona. Z tego co się do tej pory dowiedziałem wynika, że aby utrzymać ładny, czerwony kolor roślin potrzebny jest wysoki poziom Fe, K i PO4 a niski NO3.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Piotr Baszucki Nowa Ruda

29 cze 2003, 15:14   (#3)  

No i przede wszystkim mocne oswietlenie...wtedy roslina tworzy barwniki antocyjanowe by chronic polozone nizej chloroplasty przed uszkodzeniem przez wysokie natezenie swiatla...

Przetestuj nawozy..jesli nic sie nie zmieni - wtedy tylko swiatlo.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

03 lip 2003, 09:24   (#4)  

basha napisał(a):No i przede wszystkim mocne oswietlenie...wtedy roslina tworzy barwniki antocyjanowe by chronic polozone nizej chloroplasty przed uszkodzeniem przez wysokie natezenie swiatla...

Witam :)
Wczoraj skróciłem Rotalę która zasłaniała Alternathere.Dzisiaj już widać efekt nowe liście z różowych zmieniają kolor na czerwony,i aby tak dalej. :D
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

Dormio Warszawa

04 lip 2003, 12:21   (#5)  

basha napisał(a):No i przede wszystkim mocne oswietlenie...wtedy roslina tworzy barwniki antocyjanowe by chronic polozone nizej chloroplasty przed uszkodzeniem przez wysokie natezenie swiatla...

Cześć,

czy powyższe dotyczy również innych Althernanther (np. Rosefolia) ? Mam podobny efekt u siebie tzn. liście są zielono-różowe...
Co ciekawsze natężenie światła wydaje się ok ~180 W na 370l wody i dlatego wydawało mi się, że nie będzie przeszkadzać "towarzystwo" rogatka zasłaniające bezpośrednie oświetlenie.

Damian Niedośpiał

Dormio
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

04 lip 2003, 18:53   (#6)  

Dormio napisał(a):czy powyższe dotyczy również innych Althernanther (np. Rosefolia) ? Mam podobny efekt u siebie tzn. liście są zielono-różowe...
Co ciekawsze natężenie światła wydaje się ok ~180 W na 370l wody i dlatego wydawało mi się, że nie będzie przeszkadzać "towarzystwo" rogatka zasłaniające bezpośrednie oświetlenie.

Witam :)
Twoja Alternanthera Rosaefolia chyba taka jest zielono-różówa.
Tak ją Rataj przedstawia:
http://www.rataj-spk.cz/monatze/katalog/slozka/006.htm
A moją A.Splendida Rataj przedstawia tak:
http://www.rataj-spk.cz/monatze/katalog/slozka/008.htm
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Leszek Lewkowski Białystok

04 lip 2003, 19:37 Alternanthera Splendida  (#7)  

Mam tę roślinę u siebie.Ma się nieżle.Z tego co zdążyłem zauważyć to lubi dużo światła(180W na 370l to według mnie za mało).Ma piękny czerwony kolor,może minimalnie mniej intensywny od tego u Rataja.Akwa 200l oświetlenie to 6świetluwek tld950;965;aquarelle na zakładkę(108W).Rośnie w miejscu gdzie rury zachodzą na siebie.Piękny kolor uzyskasz gdy posadzisz ją pod aquarelką.Daj sporo żelaza.

Leszek Lewkowski
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Białystok

Dormio Warszawa

07 lip 2003, 11:51 Re: Alternanthera Splendida  (#8)  

Leszek Lewkowski napisał(a):Mam tę roślinę u siebie.Ma się nieżle.Z tego co zdążyłem zauważyć to lubi dużo światła(180W na 370l to według mnie za mało).Ma piękny czerwony kolor,może minimalnie mniej intensywny od tego u Rataja.Akwa 200l oświetlenie to 6świetluwek tld950;965;aquarelle na zakładkę(108W).Rośnie w miejscu gdzie rury zachodzą na siebie.Piękny kolor uzyskasz gdy posadzisz ją pod aquarelką.Daj sporo żelaza.

Mało ? :?
Będzie więcej :)
Docelowo mogę mieć 324W. Obecne ustawienie jest wynikiem dostępności (lub raczej jej braku) świetlówek T5. Mam teraz 4x36W T8 + 2x54W T5 i czekam na kolejne 2 T5. Spróbuję zwiększyć światło i zobaczymy co będzie.

Damian Niedośpiał

Dormio
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

1.jpg

Czego brakuje? Alternanthera i Hemianthus

rolandbelka w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2027
Czego brakuje moim Hemianthus micranthemoides i Alternanthera reineckii? Na hemianthusie robią się brązowe plamy i dziury, a na alternantherze jasno brązowe plamy na spodniej stronie liści. Mialem sp...

Alternanthera reineckii - problem przy EI

Bartnik86 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1165
Witam. Powiedzcie czego brakuje roślinie że nie rośnie tak jak na tym zdjęciu: http://img535.imageshack.us/img535/7480/resizeofimg1220.jpg Uploaded with ImageShack.us Stosuję ...

alternanthera nie daje rady

piotrek_pajak w Nawożenie · Odpowiedzi: 167 · Wyświetlenia: 31947
Witajcie, po raz kolejny wsadziłem do mojego baniaka alternanthera by stworzyć jakiś czerwony kontrast w "zieleńcu" i po raz kolejny roślinka się rozpuściła. Czy czerwone rośliny mają jakieś dodatko...

Alternanthera w czym problem?

Hibek w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3284
Witam Od jakiegoś czasu obserwuje u siebie następujące objawy: - rośliny praktycznie zastopowały - niektóre rośliny (limnophila aromatica, backopa, wywłócznik, rotala) dorastają do pewnej wysokości...

Statystyki

Ten temat przegląda 1304 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571605
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1304 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.