Bialy śluz - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Bialy śluz

Liczba wyświetleń: 4017·Odpowiedzi: 5
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok

26 mar 2006, 13:57 Bialy śluz  (#1)  

Pod miernikiem CO2 od paru dni codziennie produkuje mi sie dziwna substancja, ma konsystencje sluzu i jest koloru bialego, jak usune to na drugi dzien znowu jest, jak sie dostanie na powierzchnie to blokuje odplyw babelkow z wody tworzac z nich piane, czy ktos wie co to moze byc ???

dla ulatwienia identyfikacji dodaje zdjecie

http://img69.imageshack.us/my.php?image=osad6ju.jpg

scigany

Kansol Bydgoszcz

27 mar 2006, 12:43   (#2)  

Mam identyczny wskażnik. Kiedyś pojawiał mi się ten śluz po zmianie płynu, ale po paru dniach ściągania znikał, zresztą jeśli mnie pamięć nie myli to jakieś "stworzątko" w akwa mi w tym pomagało (krewetki, ślimaki lub Molinezje?). Napewno jeśli galaretka zatyka wskażnik to kolor płynu we wskąźniku zawyża pomiar dlatego trzeba go usuwać.

Kansol
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

Hibek Gliwice

29 mar 2006, 08:32   (#3)  

U mnie również to występowało. Po pewnym czasie zniknęło. Niestety nie wiem co to jest i co spowodowało zanik tego śluzu.

pozdrawiam

Hibek
Ranga: Początkujący

Miasto: Gliwice

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

29 mar 2006, 19:44   (#4)  

Ja mam jakies biale pedzelki na wszystkich roslinach, opadaja mi rece najpierw zielenice a teraz jakis sluz bialy? Jak to zwalczyc?

Westlife

02 kwi 2006, 20:46   (#5)  

Moje parametry to:
GH - 9
KH - 6
pH - 7
NO3 - 12,5mg/l
NO2 - >0,3mg/l
NH3/NH4 - 3mg/l :shock:
Może to przez tą dużą zawartość NH4 :?:

Westlife

02 kwi 2006, 21:26   (#6)  

proponuje zreknac tutaj
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight=

wydaje mi sie, ze to to samo.

glon
Ranga: Początkujący

Powrót do Glony

Powiązane tematy

1478803862857.jpg

Bialy nalot ...plesn ? Glut ? Proszę o pomoc :)

KOfSON w Glony · Odpowiedzi: 62 · Wyświetlenia: 15071
Akwarium : 37 L Nawóz : na sam dol / Mieszanka bogatej ziemi z gliną + co2 ( z bimbrowni >woda drozdze cukier ) (+ tropical aqua care : BactoActive na start akwa) Zwir : Na spodzie stary wygotowa...
1.jpg

Bialy nalot w akwarium

Tomasz221276 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1643
Witam akwarystow Ostatnio zauwazylem bialy nalot na dnie akwarium i nuie wiem co to jest poprosil bym o pomoc i rade

Biały nalot (śluz) na dnie i kamieniach

MIKEURB w Glony · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 34005
Witam, Mam problem . W moim akwarium na dnie, kamieniach i 80% roslin pojawiło się coś. Wygląda to jak wata/pleśń otoczona śluzem nie mam pojęcia co to jest i jak to zwalczyć rosliny zaczynają ch...

Bialy nalot proszę o pomoc w identyfikacji

mathew694 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1119
Witam serdecznie W moim nowym akwa 30 l kilka dni po założeniu pojawił się biały nalot na substracie. Podłoże jbl manado + aquabasis, dozowanie micro, makro, świece 8 godzin dziennie, co2 z bimbrown...

ciemniejący piasek rano bialy wieczorem,co to moze byc???

makapaka w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 614
witam forumowiczów,mam pytanko.rano w akwa piasek mam czarny a po kilku godzinach od zapalenia sie światła piasek zaczyna robić sie znowu biały tak jak powinien być,tylko pod kamieniami zostaje ciemny...

Bialy stułbiowaty meszek - jak pomóc rybkom?

pstrag w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 912
Witam! Jakiś czas temu zauważyłem w akwarium pewien biały ledwo widoczny meszek. Szukałem w temacie z identyfikacją glonów ale nic nie znalazłem. Przez chwilę myślałem, że to jakaś biała jednomilimet...

BIALY NALOT

amant w Glony · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9814
witam akwarium ma 7 dni i zaczely sie klopoty jakis bialy nalot zaczol sie pojawiac najwiecej na korzeniu na roslinach mniej na szybach sporadycznie akwarium 25l krewetkarium oswietlenie 11w swietlowk...

BIALY NALOT

amant w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1111
witam akwarium ma 7 dni i zaczely sie klopoty jakis bialy nalot zaczol sie pojawiac najwiecej na korzeniu na roslinach mniej na szybach sporadycznie akwarium 25l krewetkarium oswietlenie 11w swietlowk...

Statystyki

Ten temat przegląda 251 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 251 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.