112l - BN/T - Gerard Wysoczański - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

112l - BN/T - Gerard Wysoczański

Liczba wyświetleń: 2878·Odpowiedzi: 8
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Na wstępie proszę o wyrozumiałość :wink: . To mój pierwszy zbiornik roślinny. Nad aranżacją cały czas pracuję i wiem, że baaaardzo dużo pracy przede mną. Akwarium ma dopiero ok. 1,5 miesiąca i przez pierwsze 2 tygodnie miałem problemy z glonami (zielona woda) :) - o dziwo po wpuszczeniu kąsaczy (ponad 40 sztuk !) woda wyklarowała się po 2 dniach. Teraz męczą mnie sinice :( na szczęście w małych ilościach.
Jeżeli chodzi o jakość zdjęć to z góry przepraszam :oops:. W późniejszym terminie postaram się o lepsze.

Objętość: 112l
Wymiary: 80x35x40
Oświetlenie: HQI 70W samoróbka + świetlówka flora 36W (połówka oświetla :) ) 11h/dobę
Nawożenie: Planta Gainer Classic wg instrukcji
CO2: butla CO2, dyfuzor tetry z prostego zestawu - będę zmieniał na drabinkę :)
Podłoże: żwir 1-3mm i z przodu piasek
Parametry wody: pH 6.7, GH 16, KH 3, NO3 5mg/l, NO2 0mg/l, NH3NH4+ 0mg/l,
Temperatura: 23-25
Filtracja: filtr kubełkowy Aquael
Gatunki roślin: Aponogeton crispus, Cabomba caroliniana, Cabomba furcata, Cryptocoryne sp., Hygrophila polysperma, Ludwigia repens, Rotala macrandra, Rotala rotundifolia, Salvinia natans, Vallisneria spiralis, Bacopa sp. (chyba)
Gatunki ryb: bystrzyki czerwone, fantomy czarne, szczupieńczyki dageta, młode barwniaki czerwonobruche, akarka dorsigera

Akwaria w trakcie realizacji pokazujemy w dziale Akwaria Roślinne. mod Diki

gerwys

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

26 mar 2006, 18:25   (#2)  

Najpierw zrob porzadne zdjecie, bo w tej chwili wyglada nieszczegolnie.
Zdjecie robi sie w ciemnym pokoju, bez lampy blyskowej z maksymalnym oswietleniem akwarium.

Swoja droga nie rozumiem tej manii poczatkujacych pakujacych zdjecia niedorobionych zbiornikow, ktore tylko zasmiecaja to forum a nic soba szczegolnego nie reprezentuja.

elfir

Bartek Oleśnica

26 mar 2006, 20:39   (#3)  

elfir napisał(a):
Swoja droga nie rozumiem tej manii poczatkujacych pakujacych zdjecia niedorobionych zbiornikow, ktore tylko zasmiecaja to forum a nic soba szczegolnego nie reprezentuja.

Hola. Akwarium jest nawet nawet. Jakość zdjęcia psuje efekt.
Coprawda przydało by się uporządkować to wszystko.

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

26 mar 2006, 22:10   (#4)  

Taki duży MIX. Postaraj się o lepsze fotki. A tych kąsaczy nie za duzo troche ?

Tomr

27 mar 2006, 22:53   (#5)  

Dzięki za uwagi. Fotki jak już napisałem rzeczywiście są bardzo słabe. Nie mam niestety aparatu i dorwałem się na krótko do małego kompakcika :) no i tak wyszło... Poszukam coś lepszego i się poprawię :lol:
Jeżeli chodzi o kąsacze to fakt docelowo bystrzyków czerwonych ma być 12-15 a jest 30 :) (hurtem kupiłem :) ), no i barwniaków nie będzie, ale na razie nie miałem co z nimi zrobić - rodzice by je pozabijały w drugim baniaczku).
Bartku G dziękuję za słowa otuchy. Faktycznie w pewnym momencie straciłem kierunek... Spróbuję przemyśleć układ od nowa i coś wymyśleć, żeby to miało jakiś sens.
Niestety jak już wspomniałem zaczeły się sinice i to z dnia na dzień jest coraz gorzej (szczególnie po podmianie i to ledwo 15% wody :shock: )!

gerwys

30 mar 2006, 20:40   (#6)  

Moja uwaga na temat zamieszczania zdjec byla bardziej ogolna, charakteryzujaca tendencje na tym forum niz konkretnym prztyczkiem dla ciebie.

Przytnij czesc roslin, zwlaszcza te znajdujace się przy bokach akwarium, zeby wystopniowac nasadzenia (zwlaszcza alternanthere z lewej strony). Przy waskim zbiorniku IMHO lepiej wyglada, gdy rosliny z tylnego planu nie dorastaja do powierzchni lustra wody. Niech maja wysokosc rowna 2/3 wysokosci zbiornika. Rob duze jednogatunkowe grupy roslin ciete w poduszki.

elfir

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

31 mar 2006, 08:56   (#7)  

Dzięki za podpowiedzi. Jakbyś mógł wytłumaczyć mi co masz na myśli "grupy roslin ciete w poduszki".

P.S. Ja się nie obrażam! :). Przełknąłem tą gorzką pigułkę :lol: (tu: czytaj żart :) )

gerwys

03 kwi 2006, 00:23   (#8)  

"poduszki": ciecie roslin lodygowych rosnacych w kepie w formie lagodnego pagorka, gdzie wszystkie pedy sa na jednej wysokosci

elfir

03 kwi 2006, 10:30   (#9)  

Witam. brakuje tu jakiegoś ładu, brakuje oświetlenia przynajmniej na zdjęciu. Zdjęcie wygląda jak by to wszystko gniło a nie rosło. Popracuj nad aranżacją ponieważ ta niczego nie przedstawia. Pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

1464883050068.jpg

Wystrój baniaczka 112l

mieciu12 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 405 · Wyświetlenia: 83874
Witam bardzo serdecznie !! :) Chciałbym was prosić o poradę odnośnie wystroju akwarium(przeglądałem zdjęcia innych prac,ale jakoś nie mam weny,pomysłu na wystrój). Świecę 54w 2x T8 po 18w i 1x 24w t...
IMAG0549.jpg

Akwarium 112l szklo guardian na bezbarwnym silikonie

lotnik911 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 84 · Wyświetlenia: 17542
Witam, nie dawno zlikwidowalem akwarium 80litrow z powodu przeprowadzki i teraz mam zamiar wystartowac z nowym baniakiem ze szkła guardian na bezbarwnym silikonie o wymiarach 80x35x40h. ( akwarium juz...
01.jpg

112L - Drugie podejście

S3b4 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 12369
Witam, Moje szkło to 112l - 80x35x40 Opti White 8mm Filtr: JBL CristalProfi e901 greenline Woda: 100% kran Podłoże: ADA PowerSand S + ADA Amazonia + ADA Amazonia Powder CO2: butla – 24h Nawożenie: VIM...

112l - Kero79 - Seiryu stone

Kero79 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 15360
Witam Po kilku latach zajmowania się akwarystyką w końcu się doczekałem i zostałem właścicielem zestawu kamieni seiryu stone. To świetna okazja do postawienia zbiornika w stylu Iwagumi co zresztą zami...

112l pomoc w aranżacji

lewaldi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1423
Witam jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem młodym akwarystą z niewielkim doświadczeniem. moje akwarium wygląda tak: IMG_20161002_194328_HDR.jpg IMG_20...

Pomoc przy doborze roślin akwarium 112l

WolfuxD w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2786
Witam zakładam 2 akwarium i chciałbym prosić o poradę w doborze roślin, to ma być akwarium całkowicie złożone z roślin 1 planowych tzn nisko rosnących. Myślałem nad takimi roślinami jak : Hemianthus ...

112l Nauki ciąg dalszy

Kmieciol w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1828
Witam, dopiero od nieco ponad pół roku interesuję się akwarystyką roślinną i ciągle zgłębiam swoją wiedzę na ten temat. Z początkiem roku wystartowałem z akwarium typowo roślinnym (pomimo małej ilości...

Akwarium 112l dzień po starcie

Dariuszte w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5958
Witam, w dniu wczorajszym odpaliłem moje pierwsze po wielu latach przerwy akwarium. 1. Zbiornik 112l (80x35x40) 2. Filtr wewnętrzny 3. Grzałka Jest to gotowy zestaw diversa startup 80 W środku kor...

112l - Between Two Worlds - Kamil M

Matrial w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2494
Witam. Przedstawiam jeden z projektów Hardscape. Szkło: 80x35x40 cm full OptiWhite Oświetlenie: [DIY] Glass Solar 78W, ok. 5600lm Podłoże: ADA Aazonia New, Keramzyt 4-8mm (4l), ADA Penac P + Penac...

112l - Żwir ... i kamieni kupa :)

etaks w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 8765
Witam serdecznie wszystkich. Moja przygoda z akwarystyka zaczęła się niedawno, bo w czerwcu tego roku za sprawą pewnego sześciolatka, który zachciał mieć rybkę na dzień dziecka. Po miesiącu startował...

Statystyki

Ten temat przegląda 640 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 640 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.