Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
to brunatnice, żeby ich się pozbyc trzeba najlepiej zwiększyc oświetlenie, lub wpuścić glonojady np. zbrojniki z rodzaju otocinclus. brunatnice najlepiej czują się w świeżo przygotowanym akwarium, gdzie warunki się jeszcze nie ustabilizowały. Ich wzrostowi sprzyja wysoki poziom krzemianu w wodzie i ciemne akwarium. Można też je zniszczyć chemią, ale ja bym polecał naturalne środki, które już podałem 
-
adamo94
●
tak naprawde, to mam panoramiczne akwarium 112l , ktore realnie jest 92l akwarium, takze swiatla u mnie w akwarium wychodzi 74W na 92l ( okolo 0,8W ) mysle, ze nie jest to malo, sa to swietlowki AquaRelle i Osram Fluora. Postaram sie o otoski, bo podobno radza sobie z takimi sprawami. Chemii nie chce stosowac
-
Gość
●
Aqua jest dosc ciemne (przynajmniej zdjecia) pomimo swoich 74 W. wg mnie moga to byc tez okrzemki. Skoro brazowe to sprawe powinno zlaltwic zwiekszenie natezenia swiatla. Tez to mialem kiedys i rosliny wygladaly identycznie (u mnie to byly okrzemki), sprawe zalatwila dodatkowa swietlowka.
Co do "Osram fluora" - wez pod uwage ze pomimo swoich W swiatla daje 4-5 razy mniej od np aquarelle czy innych wiec nie traktuj powaznie jej "Watow" moja fluora jest tylko uzupelniniem calego oswietlenia a nie podstawowym zrodlem swiatla skoro daje swiatla 5 razy mniej mozna przyjac jej ilosc W w stosunku do innych swietlowek 5 razy mniejsza i nie masz juz np 74 W lecz np 40 (w przeliczeni na "chlopski logiczny rozum").
Swoja droga to glony zawsze szaleja przy restarcie banika i najlepsi tego nie potrafia uniknac.
A bo to wiesz jak nie wiesz
-

zbirr
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: okolice Lublina
Dobra, dodalem jeszcze jedna swietlowke, mam nadzieje, ze nie za duzo swiatla mam w takiej kolejnosci od przodu:
18W AquaRelle
18W AquaRelle
8W Osram Lumilux
20W SunGlo
13W Osram Lumilux
18W Osram Fluora
95W - poczekam na rezultaty
jaka inna swietlowke niz SunGlo mozecie polecic do roslin ? ma ona zolte swiatlo, ktore nie za bardzo mi odpowiada, moze odpowiada roslinom, ale wolalbym aby bylo inaczej. Poleccie cos o barwie podobnej do AquaRelle ale o wiekszej wydajnosci.
-
scigany
●
Co2 z butli czy z bimrowni? 24h na dobe czy przerwa na noc? druga rzecz jaki nawoz?i jakie dozowanie?byc moze wina lezy w nawozeniu? tzn po restarcie baniaka zwiazkow organiczynch i soli minerlanych jest sporo w swiezej wodzie, ja nawet po podmianach(wiekszych) przestaje nawozic na 2-3 dni.
moj baniak to ok 110 l a oswietlenie to 3xphlips (8xx/9xx)+1 wspomniana fluora. rosliny troche wiecej niz srednio wymagajace,ale potrzebuja sporo swiatla.+podrabinae TMG+CO2 z butli - rezultata taki ze czesto nienadazam przycinac.
Na twoim miejscu zrezygnowalbym z tych swietlowek malej mocy tak naprawde to one tylko swieca, a ich moc "zyciowa" jest znikoma zamiast 2 malych wloz 1 wieksza. Ale poki co wylaczylbym te 2 male(na czas "testow"), zwolnil z nawozeniem (nawoz nie CO2), i zastanowil sie nad jakims otoskami,ampulariami jezeli nie posiadasz.
-

zbirr
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Co2 podaje z butli wysokocisnieniowej 24/h w nocy wlaczam tylko napowietrzacz. Dzisiaj zakupilem dwa otoski, widze, ze wziely sie do roboty. Nawoz to tabletki Sery FlorePlus raz na dwa tyg pod korzenie + Sera Florena, ale zmienilem od tygodnia na codzienny nawoz zakupiony na allegro, niektorzy dosc sceptycznie podchodza do takich zakupow, ale wzrost roslin juz widac, no i wreszcie kabomba mi ozyla piekne swieze zielone czubki sie zaczely robic, ludwiga jak stala tak w ciagu 2 dni 8cm urosla, tylko wlasnie te okrzemki, link do strony z nawozem http://allegro.pl/item90802874_nawoz_dl ... acja_.html
-
scigany
●
trzymam kciuki za otoski, 2 sztuki to ciut przymalo, ale moze sie uda walka z glonami. Otosek to rybka ktora zdecydowanie sie lepiej czuje w wiekszej liczbie swych pobratymcow. Choc za jakis czas 2 sztuki w zupelnosci wystarcza jak problem glonow zostanie zazegnany.
Tak wiec trzymam kciuki no i moze dopinguj swoich nowych wojownikow 
-

zbirr
●
poprostu nie mam pytan. Dwa dni , dwa otoski i po glonach, nie ma ani sladu, piekne zielone liscie zero okrzemkow. OTOSKI GÓRĄ !!!!
p.s.
Jak to dobrze zapytac na forum. W kazdym sklepie mi proponowali tylko chemię
-
scigany
●
Powiązane tematy
Cześć,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
Cześć, czy ktoś podpowie co to za glon? Bo z tego co znalazłem poszukałem to jakieś glon nitkowy który już “umarł” wrzucam zdjęcie poglądowe które najbardziej oddaje to co jest.
I jak się tego pozbyć?...
Witam, jestem początkujący i niestety mam takie problemy:
Na liściach Hygrophila corymbosa i na jednym Anubiasie pojawił się "kryształkowy lub piaskowy" nalot na liściach, oraz przeniósł się...
Witam forumowiczów, ostatnio na szybie i roślinach ( konkretnie na rogatku ) pojawił mi się taki oto "gość" co to może być ? Szukałem w necie po zdjęciu ale nic takiego samego znalazłem. Pro...
Witam
Tak jak w temacie nie mogę zwalczyć glona widocznego na zdjęciach mimo czyszczenia podczas podmian wody następnego dnia wraca parametry wody w normie , rośliny rosną jednak są bardzo nieestetyc...
Cześć
Od kilku miesięcy nie mogę się pozbyć dziadostwa. Czyszczę przy podmianach, wyciągam kamienie i szoruję, podmieniam co tydzień 50% wody, po kilku dniach to samo. Myślę żeby zrestartować akwa.
C...
Cześć wszystkim, mam problem z glonami zielonymi, w piątek usunąłem prawie wszystkie z roślin mechanicznie, dodałem też zeolit do filtra, gdy wróciłem w niedziele akwarium znowu było zielone, rośliny ...
Czy czarna lub szaroczarna plecha, która tworzy się na korzeniu tylko głównie pod spodem i w zacienionych miejscach to jest jakaś pleśn, bakteria czy glon?
Uniosłem korzeń lekko do góry, żeby zrobić z...
Dzień dobry
Akwarium
35litrów
podłoże aktywne zasypane piaskiem Aquaela
rośliny: 2 anubiany, Echinodorus tenelus, trawka (igły), ledwo żyjące Microsorum, mech
stado gupika Endlera, krewetki, ślimaki...
|
|