strzały Co2 z elektrozaworka
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam;
Czy u Was tez występuje duży strzał co2 po załączeniu sie elektrozaworu? Czy jest ewentualnie jakiś sposób na zrobienie bardziej jednostajnego i spokojnego przepływu gazu po odblokowaniu się zaworka?
Zawór jest w zasadzie taki sam jak ten na zdjęciu, tylko ze nowy

Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łomianki/Warszawa
Prawdopodobnie przyczyną jest za krótki wężyk pomiędzy reduktorem a elektrozaworem.
-
Jurek
●
- Ranga: Początkujący
Miałam podobny kłopot a rozwiązaniem było wstawienie zaraz zaworem krótkiego odcinka trochę grubszej rurki gdzie po otwarciu zaworu gaz się rozprężał. Ale myślę że odsunięcie zaworka zwrotnego jak najdalej od zaworu też może pomóc.
-

ratafia
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
oki - dzięki za pomoc. Na razie zwiększyłem odległość między zaworem a reduktorem - mam nadzieje ze pomoże.
Pozdrawiam
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
Nie wiem jak masz przyłączony zaworek, ale bardzo ważny jest kierunek przepływu gazu.
U mnie wszystko działa OK gdy wylot gazu jest od strony regulatora przepływu.
-
Wojtek B.
●
- Miasto: Bydgoszcz
Zgadzam sie z przedmowca gdyz wylatujace nadmiernie zgromadzone sie CO2 zatrzymuje sie na zaworu i zgodnie z ustawiona predkoscia leci do dyfuzora, w przeciwnym przypadku pomimo powolnego przeplywu CO2 przez czas jaki jest zamkniety elektrozawor cisnienie za zaworkiem a przed zapadnia elektrozaworu pomalu wyrownuje sie z cisnieniem (gdyz jest to zaworek ktory zwalnia predkosc przeplywu gazu, a nie reduktor zmniejszajacy cisnienie) jakie jest przed zaworkiem a za reduktorem przezs co w momecie podniesienia zapadni elektrozaworu wystrzeliwuje o wiele wyzsze od ustawionego na zaworku (jadnakowe z wystepujacym na wyjsciu reduktora) cisnienie ktore moze swobodnie i szybko sie rozprezyc gdyz nic nie stawia zadnego oporu i gwaltownie dociera az do dyfuzora.
-
neo_ns
●
Wojtek B. napisał(a):Nie wiem jak masz przyłączony zaworek, ale bardzo ważny jest kierunek przepływu gazu. U mnie wszystko działa OK gdy wylot gazu jest od strony regulatora przepływu.
Kierunek przepływu gazu jest zgodny ze strzałką na plastikowej obudowie - czyli tak samo jak u Ciebie. Może powienienem pomajstrować z tą srubką od regulacji?
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
Witam
Mam ten sam problem ( z takim samym elektrozaworkiem ) lecz niemyślę iż przyczyną może być zbyt krótki odcinek rurki łączący reduktor z elektrozaworkiem - u mnie jest ok 200 cm więc myślę że wystarczająco dużo
U mnie też jest wylot gazu od strony regulatora przepływu i niestety ale przy otwarciu zaworka mam takie same objawy jak filip
-

tom.pol
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lublin / Bruxela
W tej chwili mam też coś koło 2m lecz na nie wiele się to zdało  w tej chwili mam mocno przykręcony reduktor (1 bąbel na 2 sek. po wyrównaniu ciśnienia), a skoki ph to z 6,76 do 6,82( przy stałej wartości 6,8), co i tak uważam za sukces, gdyz na początku różnica wynosiła nawet 0,1.Niestety regulacja śrubą nic wiele pomaga.
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
Jeśli już doświadczacie z długością wężyków to napewno nie z odcinkiem między reduktorem a zaworkiem gdyż w tej części występuje stałe ciśnienie określone przez
reduktor.Możecie zwiększyć długość od zaworka do reaktora lub z pomoca trójnika włączyć w obwód nieduży zbiorniczek.Powinno to zmniejszyć wahania ciśnienia.
Filipie takie wahania Ph są w normie nawet phmetry zakładają histerezę ok 0,05.
U mnie z phmetrem sterującym zaworkiem są podobne .W naturze Ph też się zmienia
w zależności od światła słonecznego a rośliny i ryby żyją.
Powodzenia
-
Wojtek B.
●
- Miasto: Bydgoszcz
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|