Coś jest nie tak? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Coś jest nie tak?

Liczba wyświetleń: 898·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

24 mar 2006, 22:24 Coś jest nie tak?  (#1)  

Witam

Mam akwarium 30litrów oświetlenie 20watt NO3 0-10 PO4 0.4-0.6
Wczesniej było wszystko ok pieknie ladnie roślinki bąbelkowały wspaniale ale mialem troche glonów i wlalem Tetry do zwalczania glonów biologicznie.. no i podmieniłem wode o takich samych parametrach jak wczesniej i kicha zero babelka nic sie nie dzieje parametry takie same jak wczesniej. I zero bąbelka.. Możecie mi powiedzieć co jest nie tak?? Po podmianie wody bąbelkują do puki nie zgasze światła jak zgasze i zapale to znowu brak bąbelkowania ..

lukaszb87
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
marek34 Lublin

25 mar 2006, 14:55   (#2)  

Preparaty do zwalczania glonów są nieszkodliwe dla roślin i ryb tylko w mniemaniu producentów tych specyfików. Ja problemu upatrywałbym się właśnie tutaj. Po wlaniu tego zmieniłeś parametry wody, a dokładnie jej skład chemiczny i rośliny to odczuły.
Spróbuj dać na kilka dni węgiel i po tym zabiegu zrobić większą podmianę. Powinno pomóc.
Marek Kiczek

marek34

Miasto: Lublin

25 mar 2006, 15:54   (#3)  

Zrobie tak i zobacze jak nie pomoże to sie jeszcze odezwe Dzieki marek34..

lukaszb87

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG20231127200131.jpg

Co to jest?

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4411
Witam Czy ktoś się spotkał z białą pianą w wodzie z kranu po dodaniu Aquasafe od Tetry. Czy to efekt usuwania chloru z wody? Fotka trochę niewyraźna. Macie jakieś pomysły co to może być.
1.jpg

Gdzie jest moje PO4

H2athor w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4691
Witam Wszystkich. Chyba od października ubiegłego roku jestem posiadaczem 200 litrowego akwarium, chciałem aby było było roślinne i jest. Akwarystą jestem od lat , ale zawsze było to malawi. Wszystko...
Start 02.02.2023.jpg

PO4 nie do zbicia na podłożu Yokuchi jiban soil

aqua_nauta w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3800
Witam forumowiczów, Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
YouTube

O twardości wody w akwarium - tego nie wiedziałeś

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2355
Zapraszam do obejrzenia, udziału w ankiecie i dyskusji. Fajnie omówione najważniejsze kwestie związane z twardością wody. Zapraszam do poczytania artykułów na blogu dr Łukasza Kaczmarka: https://wod...
IMG_20220327_190451.jpg

Zielone plamy na liściach, chyba nie glony.

Mariusz S w Nawożenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12543
Witam, Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5). Azotu nie mogę zbić f...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15850
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2556
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6605
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1538
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Czy duży poziom fosforu w kranie jest pobierany przez roslin

Furyan w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9739
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy. Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w. Rośliny po...

Statystyki

Ten temat przegląda 297 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 297 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.