Te przeźroczki mają ponoć wstrzykiwany pod grzbiet barwnik np. zielony, czerwony, niebieski i są sprzedawane bo wyglądają dość ladnie, mienią się przy odpowiednim oświetleniu lecz są okaleczane. u mnie kiedyś 3 szt. zdechly po tygodniu. PZDR
tez o tym slyszalam - tzn o tym wstrzykiwaniu barwnika.
DLa mnie to chore - zameczanie zwierzat by nadac im oryginalny ( nienaturlany) wyglad ( podobne eksperymenty robi sie na sumikach ktore sa takie przezroczyste)
Dla mnie to zwyrodnialstwo , nakreca sie popyt sprzedawcom kupujac takie rybki a one same biedne sa faszerowane jakimis substancjami ( nie wiem na ile to prawda bo kiedys w jednym zrodle slyszalam ze to rodzaj hormonu ).
i po co ?? ryba jest ladna bo naturalna ( chocby byla przezroczysta) a nie jak wyglda jak fajerwerk i plywajaca dyskoteka techno .
No niestety. Kasa rządzi swiatem. Ludzie nie patrzą tylko celowo okaleczają te rybcie bo w wybarwiającym oświetleniu są bardziej piękne? Tak wogóle to zauwarzylem lekką agresję tych rybek w strosunku do innych o podobnych rozmiarach.Rybcie zdechly po krótkim czasie.Może to przez ten sztuczny barwnik ( inne przeżyly).pozdrawiam
Bartek G napisał(a):Ostatnio widziałem niebieskie pielęgnice papuzie i chyba zielone też były. Przegięcie na maxa.
Podobno sama pielęgnica papuzia, pomarańczowa , czerwona jak i każda inna jest wytworem singapurskich "speców" od genetyki. A sama ryba ma tak ukształtowną szczękę, że nie jest w stanie zamknąć jej do końca. Barbarzyństwo i tyle.
Znajomy miał takie przeźroczki to kolor zniknął po około trzech miesiacach i są teraz naturalne.
A ostatnio widzę w sklepach różowe Danio Pręgowane - kolejny hit!!!
Tylko bojkot zakupu tych ryb jest w stanie zatrzymać ten proceder.
Amanita w Zwierzęta· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3001
Cześć!
Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci)
...
pewien_akwarysta w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5335
Witam. Chciałabym rozszerzyć swoją akwarystyke w krewetki. Nigdy ich nie miałam. Myślałam o kostce 30l. Filtracja:aquael versamax fzn- mini
Oświetlenie:ta mała lampka aquael plant 6w
Podłoże:aquashrim...
Zamulacz w Zwierzęta· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6427
Cześć!
Akwarium 75L 61x36x44,8cm, w środku korzeń, kilka roślin, sporo piachu, kilka kryjówek z kamieni/pod korzeniem (zainteresowanych odsyłam tutaj:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technika/za...
murek82 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2726
Planuję (póki co bardzo wstępnie) taką obsadę w 128 litrach:
- gupik 6x (męskie, żeby nie mieć problemu z narybkiem)
- otosek przyujściowy 6x
- neon inessa 10x
- danio różowe 8x
I tak,
danio jakby ni...
RGR w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2312
Cześć.
Mam pytanie trochę przekorne, skierowane do praktyków. Traktuję krewetki jako część ekipy sprzątającej w akwarium - nie mam, żadnych innych wymagań co do nich. Do tej pory wpuszczałem Amano - ...
agawa2 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3429
Witajcie
Mam w akwarium 7 tetr cesarskich (4 samce, 3 samice) i planuję zakup gupików. Na co dzień widzę jak samce tetr strasznie się ganiają (wygląda to dość agresywnie).
Czy Waszym zdaniem tetry bę...
akwarysta1992 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1907
Witam
Miałem oczywiście z nowymi rybkami ospę - niestety nie nie było opcji kwarantanny (kwarantanna 150 ryb to musiałbym mieć drugie prawie równie duże akwa) ale do rzeczy.
Początkowo leczyłem temp...
Anonim 57272 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1500
Witam.
Na początek przeproszę że w dziale ryby, ale nie ma działu.. ślimaki ;)
Mam pytanie na temat krzyżowania się tych ślimaków. Czy np. yellow krzyżuje się z orange? Czy jak są takie i takie w akwa...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 189 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej