Oświetlenie akwarium 144 litry - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Oświetlenie akwarium 144 litry

Liczba wyświetleń: 5553·Odpowiedzi: 10
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
co prawda nie mam holendra ale pytanie jest związane z roślinkami nie bardzo wiem co to za roślinki dokładnie ale są tam jakieś trawki które wogóle nie rosną anubias i takie na grubych łodygach z smukłymi liśćmi co jakiś odstęp wypuszczają korzenie.
pokrywa standardowa oczywiście 2x18W leuci dokupiłem ostatnio jedną rurę t5 philipsa Master 'TL'5 24W HO z tego co czytałem to dobry zakup, ale za to wyciągnołem tą jedną 18W i się tak zastanawiam czy to będzie dość oświetlenia czy za mało bo z tego co czytam to nadal zamało mógłbym to zrobić tak że te 2x18W a tą t5 z odbłyśnikiem dać zupełnie z pszodu tylko nie wiem czy to nie było by marnotrastwo bo roślinki mam z tyłu a te trawke to tak porozrzycane kępy po całym zbiorniku.I nie wiem co zrobić żeby porządnie rosły wkoncu,mam koło 70 ryb więc na tak małą ilośc roślin troche się boję podawać co2. Nie wiem czy zostawić tak jak teraz 18W i 24W czy jednak 2x18W i tą t5 z pszodu co o tym myślcie ?
Pozdrawiam.

Szogun251

25 mar 2006, 07:20   (#2)  

Dwie rury 18 watowe to za mało na akwa 112 litrowe.Koniecznie dołóż tę t5.Nawet z przodu.. :D

Jurek
Ranga: Początkujący

25 mar 2006, 13:54   (#3)  

W sumie to jak sobie to wszystko pszemyślałem to nawet te 60W jest za mało gdybym miał te 112 litrów to było by dobrze ale ja mam 144L a dobrze jak bym miał choć 0,5W na litr a jak by na to nie patszeć to nie wychodzi tyle jak myślicie jako tako roślinki będą mi rosnąć bo jak narazie to nie mam kasy żeby dokupywać jeszcze świetlówek.
Pozdrawiam

Szogun251

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 mar 2006, 12:41   (#4)  

Szogun251 napisał(a):a jak by na to nie patszeć to nie wychodzi tyle jak

Moja mieć problem ze zrozumieniem twoja ale spróbować odpowiedzieć. Postaraj się pisać poprawnie - anglo-pidzin jest mało popularny poza wyspami Pacyfiku.

Możesz przy słabszym oświetleniu dobrać do akwarium rośliny o mniejszym zapotrzebowaniu na światło: anubiasy (w tym również nana), zwartki (jest ich wiele odmian o różnych rozmiarach, kształtach i kolorach liści) oraz mchy (również wiele odmian i możliwych zastosowań). Kiedy już dołożysz światła możesz zacząć wprowadzać bardziej wymagające gatunki.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

27 mar 2006, 13:56   (#5)  

fakt zapomniałem poprostu dać pszecinka ale myśle że nie to tu jest najwarzniejsze.
Co do roślin to dostałem je za darmo a anubiasa mam tylko nie wiem co to za odmiana, dołożyłem tą rure t5 i teraz mam 60 wat widze nawet pęcherzyki powietsza na roślinach ale jest ich jak na lekarstwo . A tak wogule to w moim mieście są tylko 2 sklepy zoologiczne i szczerze mówiąc jak pszeglądałem swoją książkę o rybach to mają bardzo skromny wybór w zoologicznym o roślinach to już nie wspomnę bo w 1 to babka ma 3 gatunki roślin a w drógim sklepie to z 4 i tych co ja mam w swoim akwa to nie mają, roślinki tszymają oczywiście w zbiorniku za słabo oświetlonym więc wegetują i pomału gniją, zapewne dlatego taki mały wybór bo muszą to szybko spszedać jak nie chcą stracić .
Pozdrawiam

Zainstaluj sobie jakąś nakładkę do sprawdzania pisowni. Na przykład googlowy tolbars. I korzystaj z niej ... mod Diki

Szogun251

27 mar 2006, 14:13   (#6)  

Szogun251 napisał(a):mają bardzo skromny wybór w zoologicznym o roślinach to już nie wspomnę

Za to bardzo duży wybór roślin jest w dziale giełda. :wink:
W naprawdę niewielu miastach można zaopatrzyć się w sklepach w rośliny w dobrej kondycji. Wiele osób wykorzystuje do zakupów net.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

kamilstach Jastrzębie Zdrój

27 mar 2006, 16:35   (#7)  

ja polecam wsadzic 2x55 wat kompakt silvana 6000k ja takie mam w mojej 112l ale narazie to jest zamocne i świece połowe musze najpierw opanować 0,5 wat/litr bo mAM glony i niedobory :?

kamilstach
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Jastrzębie Zdrój

27 mar 2006, 17:37   (#8)  

kamilstach napisał(a): musze najpierw opanować

Tak musisz najpierw opanować pisownie znaków interpunkcyjnych oraz to ,że zdanie zaczyna się z dużej litery !!!!
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

28 mar 2006, 06:42   (#9)  

AJ napisał(a):Tak musisz najpierw opanować pisownie znaków interpunkcyjnych oraz to ,że zdanie zaczyna się z dużej litery !!!!

Nie sądźcie,abyście nie byli sądzeni :D .Co do opanowania pisowni znaków interpunkcyjnych,to niech i moderator nad tym popracuje.Po wyrazie "tak" brakuje jakby przecinka.....I chyba również po "interpunkcyjnych".

Jurek
Ranga: Początkujący

28 mar 2006, 11:27   (#10)  

Jurek napisał(a):
AJ napisał(a):Tak musisz najpierw opanować pisownie znaków interpunkcyjnych oraz to ,że zdanie zaczyna się z dużej litery !!!!

Nie sądźcie,abyście nie byli sądzeni :D .Co do opanowania pisowni znaków interpunkcyjnych,to niech i moderator nad tym popracuje.Po wyrazie "tak" brakuje jakby przecinka.....I chyba również po "interpunkcyjnych".

Witam
Taką mam tu pracę i musze się czepiać i sądzić !
Akurat nie czepiałem się o przecinki -tylko brak kropek na końcu zdań! Reszta odpowiedzi poszła na priva.Ponadto jest już taki temat,gdzie możecie na nas pisać skargi: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=14579
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

03 kwi 2006, 22:05   (#11)  

Kupiłem jedną świetlówkę T5 philipsa Master 'TL'5 24W HO ale chyba będę musiał dodać jeszcze 2 i się zastanawiam czy kupić takie same czy inne bo wiem też że jak światło będzie zbyt intensywne to rybim oczom może zaszkodzić no i będą się chować gdzie popadnie, mam też cierniooczki a chciałbym jeśli to możliwe żeby było je od czasu do czasu widać. W tej chwili to co prawda roślinki rosną pomału ale marnie liście wyrastają i już końcówki mają zniszczone.
To co radzicie ? dać 3xphilipsa i zostawić 1 18W LEUCI czy jakieś inne, zbiornik mam 144litry dł.80cm szer40cm wysokość45cm
Pozdrawiam.

Szogun251

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198887
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1965
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20336
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1375
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 696
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1901
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 403
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 894
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1771
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 286 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 286 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.