Egeria densa, czy to normalne?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Czy to normalne że moja Egeria Densa puszcza boczne podłużne korzenie?? "Wąsy" zwisają swobodnie w wodzie, niektóre dosięgają już żwiru. Czy to może być objaw choroby, jakiegoś braku?? Podobne korzenie puszcza Ludwigia Glandulosa "perennis". Jednocześnie wydaje mi się że moczarka straciła trochę ze swojej żywej zieleni i wolniej rośnie. Co jest przyczyną??
Pozdrawiam
Uprzedzę Wasze pytania i napiszę że akwarium mam 112 litrów, oświetlenie 3 x 18, nawożę PlantMin i tabletkami Sery
-
Superpatyk
●
Co do korzeni to:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=10593
Co do bladości moczarki, to może byc niedobór żelaza ale nie tylko.
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Witam!
U mnie wzrost korzeni bocznych był spowodowany za małym oświetleniem akwarium. Teraz mam 3x15 W na 60 l i od razu widać poprawę. Choć z drugiej strony praktycznie osiągasz zalecane 0,5 W/l... więc nie jestem pewna czy może się to do Ciebie odnosić.
pozdrawiam
-
andzia
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
andzia napisał(a):Witam! U mnie wzrost korzeni bocznych był spowodowany za małym oświetleniem akwarium.
Chcesz powiedzieć,że roślina korzeniami "szukała" światła?
-
Jurek
●
- Ranga: Początkujący
Jurek napisał(a):andzia napisał(a):Witam! U mnie wzrost korzeni bocznych był spowodowany za małym oświetleniem akwarium.
Chcesz powiedzieć,że roślina korzeniami "szukała" światła?
Nie no, dziewczyny i chłopaki rozrost korzeni nie jest spowodowany zbyt malym natezeniem swiatla, ale brakiem określonych mikroelementów. To czy jest za malo światla mozna poznac z kolei po wydluzonych miedzywięzlach lub nienaturalnym "pięciu" rosliny w górę. Swego czasu widzialem glosię ktora miala 6 cm wysokości - to byl wlaśnie niedobor światła  .
-
MaxRipper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Białystok
- Wspieram stronę kontem Premium
-
 no bo się rumienię  Ale autentycznie tak gdzieś wyczytałam i się sprawdziło- długie międzywęźla-jak najbardziej, ale korzenie też- niestety nie przytoczę strony internetowej. Żeby nie tworzyć nowych teorii, nie będę zgadywać dlaczego tak się dzieje. 
-
andzia
●
andzia napisał(a)::oops: no bo się rumienię  Ale autentycznie tak gdzieś wyczytałam i się sprawdziło- długie międzywęźla-jak najbardziej, ale korzenie też- niestety nie przytoczę strony internetowej. Żeby nie tworzyć nowych teorii, nie będę zgadywać dlaczego tak się dzieje. 
Heh a morał z tego taki nie wszystko co napisane w internecie jest prawdą  . Wracajac do tematu sam rowniez mam problemy z bocznymi "wąsami" mimo ze teoretycznie nie mam niedoborow (roślinki są zdrowe) - zaczalem stawiac na pierwiastki śladowe (podaję PGF+), ktore de facto mogą miec na to wplyw. Pożyjemy zobaczymy  .
-
MaxRipper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Białystok
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Witam !
Jeśli roślina tak jak moczarka rotala itp wypuszcza boczne korzenie to jest duże prawdopodobieństwo, że występują niedobory któregoś pierwiastka i roślina w ten sposób próbuje dotrzeć do miejsca gdzie może pobrać dany pierwiastek. Często zdarza się, że korzenie ukierunkowane sa w określone miejsce w akwarium (np: wszystkie ida w prawo itp.)
Radzę zwrócić szczególną uwagę na makroelementy (NPK).
To jest moje zdanie potwierdzone na przykładzie mojego zbiornika
Pozdrawiam,
numer gg: 5548394
-
Łukasz Thiede
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bytom
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
|
|