pomocy! dziury w lisciach - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pomocy! dziury w lisciach

Liczba wyświetleń: 7504·Odpowiedzi: 12
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

23 mar 2006, 02:36 pomocy! dziury w lisciach  (#1)  

Pisze w imieniu kolezanki, jej problem bardzo mnie zaciekawil, sama sie zastanawiam co moze byc przyczyna tak szybkiego obumierania lisci. Kazda roslina w jej akwarium wytrzymuje w "calosci" jedna dobe, po czym albo liscie odpadaja, albo tworza sie w nich dziury. Przez pewien czas miala glony, dlatego do ich zwalczenia kupila kosiarki (pomyslalam ze to moze one psuja rosliny). W zbiorniku jest tez glonojad "zbrojnik niebieski", kiryski, neony innes, skalary, i slimaki jako nieproszeni goscie:P(ale to troche jak chyba w kazdym akwa). Parametry wody wszystkie sa w normie. Akwa 112 litrow, oswietlenie ostatnio zmieniala, ale nei wiem dokaldnie na jakie. kupila niedawno zabienice blehera, nie wytrzymaly one nawet doby, bo po nocy byly juz w nich dziury, w akwa ma jeszcze anubiasa, jest to jedyny kwiat ktory slicznie rosnie, ostatnio nawet kwitl. Z gory dziekuje za wszystkie wskazowki i rady. Dodam ze nie nawozi ona CO2

Beatrice

23 mar 2006, 07:30   (#2)  

A nie ma w akwa bocji?One potrafią wycinać w roślinach ładne otwory :) .Z tych ryb,które wymieniłaś-chyba żadne nie mogą być domniemanym sprawcą.Choć z drugiej strony-jeśli,jak piszesz-liście "rozpadają się" po dobie-być może skład chemiczny wody jest przyczyną?Może w wodzie są jakieś środki chemiczne,którymi koleżanka próbowała zwalczać glony-trudno mi powiedzieć.

Jurek
Ranga: Początkujący

23 mar 2006, 16:35   (#3)  

Bocji nie ma. Sklad wody sprawdza po kazdej podmianie(polowa destylowanej wody, polowa odstanej z kranu), parametry wody sa w normie. Na glony zadnych srodkow chemicznych nie stosowala. Moze trzeba by bylo kupic dobre odzywki do roslin? Moglibyscie jakie polecic? A problem byl jeszcze przed zmiana swietlowek.
Wczesniej gdy miala male akwa(25l) tego problemu nie bylo

Beatrice

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
MaxRipper Białystok

23 mar 2006, 17:02   (#4)  

Beatrice napisał(a):Sklad wody sprawdza po kazdej podmianie(polowa destylowanej wody, polowa odstanej z kranu), parametry wody sa w normie.

Heh w normie to znaczy jakie ? :) Prosze podac PH, NO3, nawozenie CO2, oswietlenie i dotychczasowe nawożenie mikroelementowe...

MaxRipper
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Białystok

Wspieram stronę kontem Premium

24 mar 2006, 00:51   (#5)  

Parametry wody:
NO3 - 50 mg/l
NO2 - 0 mg/l
GH - >10
KH - 3
pH - 7,6
nawozenie CO2-brak
nawozenie mikroelementowe-brak
oswietlenie -flora glo i aqua glo firmy hagen od 18 marca wtedy tez weszly nowe rosliny, zabienice ktore na 2 dzien byly niektore liscie dziurawe i to sporo

Beatrice

MaxRipper Białystok

24 mar 2006, 01:25   (#6)  

Pierwsza rzecz, która jest nienormalna to wysoki poziom azotanów NO3, który wynosi 50 ppm i tym trzeba się zajać w pierwszej kolejności. IMHO powinno sie utrzymywac poziom nie wiekszy niż 10 ppm (aczkolwiek mozna i 20, ale nie 50 :shock: ).
BTW - ryby nie padają? :?
BTW2 - A jakim testem (firma) byly mierzone NO3?

Druga sprawa to PH - jakby nie patrzeć to nie jest nawet obojętne, w praktyce oznacza to rozpad niektorych pierwiastków, ktore przy tak wysokim odczynie sie nie trzymają (utleniają, łaczą, wytracają) stając sie tym samym niedostepne dla roślin - zresztą to i tak nie ma znaczenia bo przy takim świetle...(czytaj dalej). PH powinno wynosic ok 7, a najlepiej 6.8.
Często wzrost PH jest spowodowany przez kamienie niewiadomego pochodzenia. Chyba ze taki odczyn ma kolezanka w kranie to juz jest gorsza sprawa - proponuje sprawdzić (również napisz jakiej firmy jest test).

Światlo - czyli klucz do życia roślin, ma za male natęzenie (kolezanka ma świetlowki 18 Watowe tak?) - wynosi bowiem 0,3 W/l a zalecane jest 0,5 W/l, w dodatku to jakieś świetlowki o malej liczbie lumenów. Efekt swietlny mozna wzmocnić wyklejając wnetrze pokrywy folia aluminiową.

O nawozeniu nic nie wspomne bo w takich warunkach nie ma sensu go stosować. Woda ma niestety niekorzyste parametry. Zastanawia mnie wogole skad takie niskie wartość GH i KH - czyzby woda podmieniana była na wode z filtra R/O?
BTW - Ile i co ile jest podmieniana woda.

P.S. Jeszcze obsada - też mi sie nie podoba - nie dośc ze mieszanka to jeszcze pewnie za duza - dlatego napisz o ilości ryb w poszczegolnych gatunkach (np. skalar - x sztuk)

Przepraszam za taka krytykę, ale w prowadzeniu tego akwarium doszukalem się dziesiątek blędów - rosliny nie rosna bo nie maja warunków.

MaxRipper

25 mar 2006, 18:26   (#7)  

...
Ostatnio edytowano 10 cze 2007, 19:26 przez epikur2003, łącznie edytowano 3 razy

epikur2003
Ranga: Poznaje temat

MaxRipper Białystok

25 mar 2006, 18:46   (#8)  

Tak tak chodzi o związki - moje przejezyczenia (BTW - ost. często mi sie zdarza). jednakze dla mlodej akwamaniaczki to i tak nie mialoby wielkiego znaczenia. Konkretnie mówiąc moze dojśc do przekształcenia np. żelaza dwuwartościowego do Fe trójwartościowego, które jest nieprzyswajalne dla roslin (ulega wytrąceniu). Z drugiej strony przy braku nawozenia żelaza przyswajalnego nie ma wogole.

Podejrzenie ślimaków - hmm mozliwe ale ja jednak bardziej stawiam na brak warunków dla rozwoju roslin, poniewaz oprocz dziur byla mowa o odpadaniu liści.

epikur2003 napisał(a): To ciekawe ,że zachodzi reakcja rozszczepienia w tym akwarium - może niedługo nawet dojdzie do reakcji fuzji izotopów wodoru według pana znawcy, to może i pierwszej zimnej fuzji doczekamy się a biedni naukowcy od kilkudziesieciu lat nad tym kombinują ! Jeśli już to związków proszę pana nie pierwiastków ! podstawy chemii z podstawówki ! i pan śmie krytykować i "doradzać" !? o tempora! , o mores!

Nie skomentuje... Aczkolwiek widze wyraźnie, ze kultura w "pana" przypadku jest przereklamowana.

MaxRipper

27 mar 2006, 17:08   (#9)  

kolezanka uzywa testow Tetry, sa to papierki, jednym bada sie wszystkie parametry. Wedlug skali ktora podaje firma Tetra wszystko jest ok...
A jak sie tych slimakow pozbyc?slyszalam o sposobie na marchewke, oraz o wylawianiu, sa jakies inne sposoby?a mzoe restart zbiornika zrobic, zwir wygotowac itp. Slyszalam ze w wodzie utlenionej mozna wydezynfekonwac rosliny i ryby, czy to prawda?

Beatrice

27 mar 2006, 17:50   (#10)  

zapomnialam sie jeszcze zapytac czy dobra jest ta folia aluminiowa, poniewaz mam zbyt slabe oswietlenie, w piatek przykleilam sobie taka folie. O ile ona zwiekszy moc osiwetlenia?

Beatrice

MaxRipper Białystok

27 mar 2006, 19:18   (#11)  

Beatrice napisał(a):kolezanka uzywa testow Tetry, sa to papierki, jednym bada sie wszystkie parametry. Wedlug skali ktora podaje firma Tetra wszystko jest ok...

Jeżeli NO3 wynosi ponad 50 ppm i na skali testu Tetry to jest stęzenie optymalne ( :shock: ) to proponowalbym zmienic testy - 50 ppm to rzeczywiste zagrożenie dla ryb. Dlatego też od tego trzeba zaczać.

MaxRipper

27 mar 2006, 22:49   (#12)  

no3 i no2 jest w mg/l a nie w ppm

Beatrice

MaxRipper Białystok

28 mar 2006, 14:46   (#13)  

Beatrice napisał(a):no3 i no2 jest w mg/l a nie w ppm

IMHO w akwarystyce przyjelo się iż 1 mg/l = 1 ppm - aczkolwiek glowy bym nie dal bo to sprawa mocno dyskusyjna.

MaxRipper

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

(film) Jak usunąć glony przy pomocy Phyton Git Sol .

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 154
Hej Film Jak usunąć z kamieni i korzeni glony przy pomocy preparatu firmy ADA -Phyton Git Sol . Film po niemiecku.
20260318_095226.jpg

Dziury w nowych liściach Bucephalandra

Zbigniew w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3029
Witam, Od paru tygodni nowe liście Bucephalandr karłowacieją i pojawiają się dziury jak przy braku potasu, ale ten jest zwykle przy starych liściach? Parametry: PH 7,2 TDS 283 Ca 80 Mg 15 Gh 12 Kh 7 N...
IMG_0554.jpeg

POMOCY! Mam problem z roslina

akwagucio w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3919
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach. Pozdrawiam
IMG_3419.jpeg

Bordowy glon na korzeniach i liściach

raficar rafi w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3551
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
20250503_180914.jpg

Nowe akwarium i glony na liściach.

Aquaglon w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5623
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
DSC_0379.JPG

200l - start i potrzebuję waszej pomocy

adamon w Akwaria · Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32811
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach. Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
20250203_185807.jpg

Hallo hallo pomocy z echindorusami

maciek retel w Rośliny · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4699
Witam tak jak w temacie od zakupu tych echindorusów minęło już 3 miesiące wypuszczone są młode liście tak jak widać na zdjęciach. Ostatnio przestały mi rosnąć stoją w miejscu przy ostatniej podmiance ...
20241002_200953.jpg

Pomocy! Co to za roślina?

ToPiLoPiX w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1913
Witam. Kupiłem roślinki na all... lokalnie... Pomijam to że dostałem wielkie G zapakowane kilka roślin w jedno pudełko... ale dostalłem też parę roślin których nie zamawiałem. Oto jedna z nich której ...
nadwodka.jpg

Zahamowany wzrost i dziury na starych liściach i u dołu rośl

michanek1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 9673
Witam, od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin. Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch. Parametry wody: PH - 7.6 Gh - 1...

Oświetlenia pomocy

Konrad13 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1724
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin

Statystyki

Ten temat przegląda 410 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 410 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.