Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witajcie
Ciekaw jestem waszych doświadczeń z długotrwałymi testami Co2.
Ja posiadam taki test firmy Sera. Niby dobra rzecz ale odczyt sprawia mi pewne kłopoty. Mimo że nie jestem daltonistą to ciągle mam dylemat czy dobrze porównuje ze wzorcem. Ciecz którą wlewa się do pojemnika powinna przybrać kolor niebieski, ciemno zielony lub jasno zielony. Wszystkie 3 podobne do siebie. Na dodatek napisane jest w instrukcji że po pewnym czasie substancja traci barwę i wówczas należy ponownie napełnić pojemnik. I w sumie początkową utratę koloru mogę odczytać jako np kolor jasnozielony.
Z tego co wiem JBL produkuje podobny test. Czy ktoś może napisać jak to wygląda od strony praktycznej?
Ponadto u mnie przez jakiś czas występowała biała wata na brzegach pojemnika. Nie wiem czy to wina samego testu czy warunków w akwa, ale tego typu nalot miały również inne osoby.
pozdrawiam
-
Hibek
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Gliwice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-

wolus
●
- Miasto: Paczków
Ja mam JBL. No cóż, jeśli chodzi o wiarygodność odczytu to jest żadna. Metodą prób i błędów opracowałem mniej więcej jaki kolor powinien pokazywać, aby stężenie cO2 było odpowiednie. Jeśli parametry PH i TWw dają mi poprawne stężenie CO2 to test pokazuje wartość krytyczną - jednak po rybach tego nie widać.
Barwa kolorów jak dla mnie jest w miarę czytelna, wacha się od ciemno niebieskiego - brak CO2, przez zielony - trochę mało CO2 (wg testu poziom prawidłowy) do żółto zielonego - CO2 OK (wg testu poziom krytyczny, ryby kaput)
Jedno napełnienie działa do 10 dni (zmieniam co tydzień) i nie zauważyłem aby kiedyś stracił kolor. Sam zbiorniczek jest bardzo pożądny i raczej nie da się go zniszczyć.
Butelka z odczynnikiem wystarcza na długo, jej wadą jest zakrętka, której nie można odkręcić i trzeba się z nią szarpać.
Test działa prawidłowo tylko wtedy, gdy nie uzdatniamy wody jakimiś specyfikami na zmniejszenie PH i twardości, w innym wypadku wynik nie jest wiarygodny (i tak nie jest  )
Marek Kiczek
-
marek34
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lublin
WITAM....
Posiadam takowy wsażnik CO2 własnoręcznie wykonany, jest super.
Z odczytami jest tak.....producent testu ph zaleca na 5ml wody akwariowej
dodać 3 krople preparatu. W probówce przy tych wytycznych odczyt jest
wiarygodny  , ale gdy chcemy umieścić tester w awarium musimy do 5ml wody
dodać 4-5kropli preparatu, wtedy zabarwienie jest bardziej widoczne.
POZDRAWIAM........
-

sylwek8010
●
- Miasto: Sieradz
Sylwester Mielczarek napisał(a):producent testu ph zaleca na 5ml wody akwariowej dodać 3 krople preparatu.
Nie bardzo rozumiem, stosujesz preparat do mierzenia pH? Wiem że Co2 ma pewien wpływ na pH ale stosowanie płynu z zestawu pH do mierzenia Co2 jakoś nie wyobrażam sobie, chyba że to zwykła pomyłka. Sylwester Mielczarek napisał(a):ale gdy chcemy umieścić tester w awarium musimy do 5ml wody dodać 4-5kropli preparatu, wtedy zabarwienie jest bardziej widoczne
No tak może i bardziej widoczne, ale czy wówczas wskazuje to co powinien wskazywać? Wydaje mi się że wówczas już nie za bardzo.
Ja mój problem rozwiązuję następująco: na moment sprawdzania stężenia Co2 zanurzam za pojemnikiem testowym białą płytkę, która stanowi tło właściwie do sprawdzenia koloru. Bo gdy patrzę na pojemnik który jest na tle zielonych roślin to wówczas ciężko stwierdzić czy kolro zabarwienia jest zielony czy niebieski.
pozdrawiam
-
Hibek
●
- Miasto: Gliwice
Witam!
Posiadam teścik długoterminowy JBL i jestem z niego dosyc zadowolony choć zawsze mogłoby być lepiej.
Do pojemniczka dodajemy 3 krople więc wystarzy on na baaaaardzo długo.
Co do kolorów to moim zdaniem są dosyc czytelne, zgadzam się z kolegą marek34 pod względem koloru w którym poziom dwutlenku jest krytyczny
Moje ryby mają się znakomicie przy tym poziomie  choć przynam szczerze że udało mi sie uzyskac kiedys kolor praktycznie żółty i też jakos przeżyły kilka dni
Chętnie skorzystałbym z takiego testu firmy ADA, bo ten JBL troche mi się z wyglądu nie podoba
Może wkrótce... 
She sells sea shells by the sea shore. The shells she sells are surely seashells. So if she sells shells on the seashore, I'm sure she sells seashore shells 
-

MarcosB
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Małopolska
-
Generalnie wszystkie testy do dlugotrwałego pomiaru CO2 mierzą wzasadzie
wartość Ph.Z własnego doświadczenia - gdy nie stosowałem filtra RO a do
akwa lałem czystą kranówkę o Kh 18-20 st i tak ustawiałem CO2 by wskażnik
TETRY był zielony wieczorem ryby pływały w wodzie sodowej .Bąbelki gazu
były wszędzie.Teraz przy stosowaniu filtra RO ustawiłem Kh na 6st a Phmetr
ustala Ph na 6,9 mam ten sam kolor wskażnika .
-
Wojtek B.
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bydgoszcz
--> Wojtek B
Jak ustawiles CO2 aby wskaznik tety byl zielony przy wodzie KH 18-20 to jakie miales
pH wody, a jakie pH bylo wieczorem oraz KH wskaznik musial zmienic kolor gdyz
napewno gdyz na 100% poziom KH niezmienila sie a napewno nie wiecej niz o 1st.n
natomist pH musialo skoczyc horendalnie. Jest jeszcze wariant b ze odczynnik
dolaczony do zestawu mogl byc np. przeterminowany z powodu dlugiego lezakowania
na magazynach i w sklepie lub mogl zwietrzec (czy jestes pewien na 100% ze
buteleczka w ktorej go trzymales byla bardzo szczelnie zakrecona) . W zla konstrukcje
lub zle umiejscowienie wskaznika niewierze.
Jaki masz miales (masz) tlo za wskaznikiem oraz jak jest wskaznik oswietlony? Wskaznik
chwili odczytu bobinien byc oswietlony sredniej mocy swiatlem i powinno stac za nim
ale tlo. Czy masz moze foto konstrukcji i miejsca przyczepienia tego testu?
-->Sylwester Mielczarek
O jakim wskazniku mowisz jakiej firmy. Piszez ze po wykonania pomiaru pH producent nakazuje wlac 3k na 5ml a gdy chcesz zastosowac do ten odczynnik do wskaznika CO2 musimy dodac 4-5k na 5ml. Czy masz na mysli iz mieszanka do wskaznika CO2 ma skladac sie z 5ml i 4-5k odczynnik czy masz na mysli ze 5ml wody i 7-8k (pierwsze 3k i dodac jeszcze te 4-5k). Czy wiesz ze jesli stosujesz do 5ml wody zamiast 3k to 4-5k to podawany wynik jest falszywy gdyz nadmiar plynuzmienia poziom pH bananej probki poprzeza zwiekszona koncentracje odczynnika?
Jak wyglada skonstruowany przez Ciebie wskaznik CO2 czy masz jakies fotki rysunki lub linkii do opisow z ktorych kozystales przy budowie urzadzenia?
Pozdrawiam
-
neo_ns
●
Dozowałem wtedy 60-70 bąbelków gazu na minutę - tylko w dzień. Na noc zakręcałem zaworek.Ph mierzyłem testem Sery wykazywało ok 7 + 0,25.Kilka razy przy awari systemu gdy musiałem szybko podmieniać część wody by nie udusić ryb a gaz był wszechobecny wskażnik pokazywał CO2 jasnozielony czyli Ok z lekkim plusem (wg wzornika CO2).Teraz gdy mam miękką wodę z RO wskażnik też jest zielony a nie widac żadnych bąbelków gazu.
Być może podstawą do poprawnej pracy wszystkich tych wskażników jest twardość
węglanowa i gdy mamy do czynienia z wodą bardzo miękką i miękką jest indykator działa właściwie gdy woda jest twarda jak kiedyś u mnie wskazywał raczej wartość Ph wg drugiego wzornika dołączonego do zestawu.
Pozdrowienia.
-
Wojtek B.
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bydgoszcz
[quote="neo_ns"] O jakim wskazniku mowisz jakiej firmy. Piszez ze po wykonania pomiaru pH producent nakazuje wlac 3k na 5ml a gdy chcesz zastosowac do ten odczynnik do wskaznika CO2 musimy dodac 4-5k na 5ml. Czy masz na mysli iz mieszanka do wskaznika CO2 ma skladac sie z 5ml i 4-5k odczynnik czy masz na mysli ze 5ml wody i 7-8k (pierwsze 3k i dodac jeszcze te 4-5k). Czy wiesz ze jesli stosujesz do 5ml wody zamiast 3k to 4-5k to podawany wynik jest falszywy gdyz nadmiar plynuzmienia poziom pH bananej probki poprzeza zwiekszona koncentracje odczynnika?
Jak wyglada skonstruowany przez Ciebie wskaznik CO2 czy masz jakies fotki rysunki lub linkii do opisow z ktorych kozystales przy budowie urzadzenia?[/quote]
Wzorcowałem się http://paletki-arka.republika.pl/wstep.html
Tutaj jest wszystko super opisane.
Zamiast opakowania po szczoteczce zastosowałem pudełko od pomatki ochronnej.
CO do odczynu................
do 5ml wody dodać 5kropli odczynnika -część roztworu wlać do urządzenia
i umieścić w akwa.
Po kilku godzinach zrobić test jeszcze raz by sprawdzić wiarygodność odczynu
a wksaźniku i probówce.
POWODZENIA..........
-

sylwek8010
●
Ale jaki odczynnik na pH zwykly 4,5-9 czy moze zwezany np. 6-8 ZOOLEK?
-
neo_ns
●
Możesz zastosować którykolwiek.
ja mam 6-8 ZOOLEK
-

sylwek8010
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|