|
|
Jaka kaskada do akwa 7-15L
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam własnie zalałem moje pierwsze mini aqua na parkę red cherry objętość to 7,7L jaką zastosować kaskadę wacham się pomiędzy AquaEl FZN-1 i AquaClean 20 możecie coś doradzić wymiary 28x19x19filtr na ściance 19 cm.
-
AquaMarcin
●
7,7 litrów to trochę małe akwa na kaskadę 
-
Jan Poświata
●
Normalnie zboirnik ma 10 L a 7,7 L to sama woda . No to jak mam filtrować wodę moim krewetkom ? W ogólnym mam Tetre 700 a w tym FAN1 jest za duży i sprzedaję go.
-
AquaMarcin
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Są takie filterki Aqua El mini, zobacz sobie...
-
Jan Poświata
●
Proponuje najmniejsza Aqua Clear, czyli Mini (choc teraz sa jakies nowe oznaczenia tych filtrow...). Do malego zbiornika im wiekszy filtr tym lepiej, bo stabilniej, a kaskady maja zwykle regulowany przeplyw, wiec nie ma problemu z "pralka", byle sie zmiescila na sciance. I wsyp do niej ceramike lub lawe lub cos w tym stylu, a wszystko przykryj gabka firmowa. Bedzie dobrze
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
No i mogę się pochwalić swoją decyzją. Wczoraj kupiłem AquaClear 20 (mini) w dzień był ok. ale wieczorem było słychać nie tylko same byczenie silniczka ale dodatkowa jakby łopatki wirniczka hałaowały takie (burczenie) delikatne ale wkurzało mnie to bardzo. Po nałozenu przykrywki jescze bardziej było słychać. Poszedłem do sklepu o porade.
Bałem sie ze sprzedawca nie bedzie miał nerwów bo strasznym marudą jestem. Poprosiłem o inną kaskade tym razem AquaSzut i prawie całą godzina spędziłem wsłuchując sie w obydwie kaskadki. Budowa taka sama jak AC ale różnica w pracy porazająca. Słyszałem nawet ze w AC z czasem moze przejś te chałasowanie ale nie chciałem ryzykować i wymieniłem na AquaSzut 300. Przepływ można zniejszyć do 0. cena ? 20 zł taniej. Wkłady takie same jak do AquaClear (identyczna budowa koszyków). Mam nadzieje że wytrzyma w takim stanie jak dziś te 24mieś. Tak że Polskie firmy też robią dobre żeczy a drogie nie zawsze znaczy lepsze. Pozdrawiam
-
AquaMarcin
●
Musiales miec pecha, bo moje AC mini nigdy nie czynily halasu, a mam ich kilka
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
AC zazwyczaj w pierwszy dzień hałasują. A to dlatego ,że w rurce wlotowej jest jeszcze powietrze ale ten stan zwykle u mnie kończył się po jednym dniu i później działa cicho.
-
Gość
●
A ja proponuję Atmana najmniejszy model. Sam mam taki w akwa 12l od ponad roku i działa super. A co do aquaela mini, to kumpel miał taki i po 4 miechach go wywalił, bo sie szybko zapychał brudem.
-
Baldini
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Sosnowiec
Po pierwsze autor tego postu kupil sobie AquaSzut`a a nie AquaEL`a
Po drugie jesli kolega mial AquaEL`a mini ktory jest filtrem wewnetrznym a nie kaskada w
"duzym" lub przerybionym albo przekarmianym akwa to nie ma sie co dziwic. Kiedys gdy
bylem poczatkujacym akwarysta mialem w bardzo bprzerybionym akwarium 20L
zamontowany filtr AquaSzut mini ktory tez mi sie bardzo czesto zapychal i wymienilem go
z czasem na AquaSzut Turbo 3W ktory jest przeznaczony do akwa do 100 L i ma
wydajnosc 450l/h i tez sie zapychaz co 3-4 dni. Wiec wina nie lezy po stronie filtra tylko
uzytkownika co najprawdopodobniej tez mialo miejsce u Twojego kolegi.
Pozdrawiam
-
neo_ns
●
neo_ns:
Wiem, że kupił Aquaszuta, ale padła też propozycja wewn. Aquaela. A jeśli chodzi o zapychanie się, to zgadzam się z Tobą w zupełności. Początkujący zawsze sypią duże ilości pokarmu i chyba jeszcze nie wynaleziono takich filtrów, które by temu sprostały 
-
Baldini
●
- Miasto: Sosnowiec
a do mojego ok 23l jaką kaskade byście polecili ?
-
kamilstach
●
- Miasto: Jastrzębie Zdrój
Ja w 10,5l używał AquaClear20 i jestem dosyć zadowolony. Przez pierwszych kilka dni dość hałasował, ale mu przeszło. Natomiast spory problem miałem z dużym prądem, który zwiększył się jeszcze bardziej, kiedys wyjąłęm gąbkę i zrobiłem z niej prefiltr. A więc podsumujmy:
Wady:
- Wysoka cena
- Dość duży prąd wody
Zalety:
- Duża pojemność wkładów
- Możliwość trzystopniowej (mechaniczna, chemiczna, biologiczna) filtracji
- Duża wydajność (co w moim przypadku było wadą  )
- Teraz dość cicha praca
Ocena ogólna: 4+
Czyli w sumie polecam.
-
Patryś
●
-
kamilstach
●
- Miasto: Jastrzębie Zdrój
Spytaj się o wymiary, a w szczególności o długość rurki zasysającej, bo moja jest zaraz przy podłożu. Ja mam nieco starszy model (nie wiem, czemu tyle leżał w sklepie) i pudełko jest inaczej designowane. Myślę, że jednak będzie dobry.
-
Patryś
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mogę podpowiedzieć jeszcze że AquaSzut ma lepiej rozwiązaną regulację przepływu można zmniejszyć na 0  . A co do wymiarów rurki to ok 17 cm od krawędzi wieszaczaka. Ja mam wys.20 cm i rurka jakieś 1-2 cm w żwirku ale lekki dołek dookoła. A i cena niższa od AC. Jeszcze zobacz z które chcesz mieć wlot bo mają na odwrót. W sumie AquaSzut bardziej mi i pasował bo dałem na drugą stronę aqua i stojąc na biurku nie namagnesowywał monitora. Pozdrawiam
-
AquaMarcin
●
Powiązane tematy
Cześć, czy ktoś wie, która pompa power head pasuje do podżwirówki Ista? Ktoś coś próbował? Nawet nie musi pięknie pasować jak puzzle, ważne żeby działała przy zastosowaniu jakiejś redukcji. Bo już wie...
Witam,
Mam akwarium 450 litrów i nie wiem jaką lampę UV-C założyć?
Mam filter zew. Aquael Hypermax Link który ma węże 19mm.
Filter ma dwa wyloty co oznacza że musiałbym zamontować 2 lampy UV-C?
Rober...
W zestawie do filtra SunSun HW-602B na wyposażeniu jest przezroczysta rurka zasysająca, więc wiadomo jak będzie wyglądać za kilka miesięcy. Dodatkowo w akwarium Aquael Optibent 70 sięga około 3/4 od p...
Chcialbym nieco usprawnic proces podmiany wody.
Spuszczanie wody z akwarium robie wezem prosto do sedesu, i tutaj to rozwiazanie mi pasuje (szybko i czysto).
Teraz chcialbym nieco usprawnic proces nap...
Cześć.
Startuję z krewetkarium ~12l.
Proszę polećcie mi wydajną i cichą pompę która ogarnie temat.
Ruszt 13 cm.
Dzięki!
Witam
Jak w tytule chciałem dopytać jakie stosujecie szczotki/wyciory do szklanych rurek z filtra?
Jakby ktoś mógł podrzucić nazwę, chodzi mi żeby były na tyle "miekkie" żeby nie uszkodzić ...
Cześć,
jaka powinna być długość węża silikonowego do wyciszenia pompy podającej wodę z sumpa? Planuję pompę JEBAO DCP 5000 i rurki 32mm. Ktoś ma sprawdzony namiar na tergo typu węże? Na rynku widzę wę...
Akwarium jest , sump jest - pompy nie ma i nie mogę się zdecydować.
Jaką pompę (możliwie cichą ) polecacie . Potrzbeuję wydajność 12000.
Jak oceniacie pompy Aqua Nova z serii N-RMC?
Cześć
Jestem posiadaczem filtra kaskadowego Tidal 55. Filtr od zakupu pracował głośno, nasmarowałem wirnik, trzpień wazeliną i było super, prawie nie słyszalny. Po około dobie znów słychać pracę, troc...
Z łazienki do akwarium mam 15 m. Przy podmianach bujam się z miskami. Chciałbym by miski, wiadra z odstaną wodą były w łazience i wężem przy użyciu pompki przepompować wodę bezpośrednio do akwarium.
C...
|
|