CYY TO GLON CZY MECH?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

CYY TO GLON CZY MECH??

Liczba wyświetleń: 4844·Odpowiedzi: 5
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.

20 mar 2006, 08:22 CYY TO GLON CZY MECH??  (#1)  

Kupilemn w sklepie mech jawajski i okazalo sie ze cos jeszcze niestety wyglada jak mech i robi gesta pleche, ale za inwazyjnie w nika w inne rosliny. Teraz niemoge sie go pozbyc jest prawie wszedzie. Wybieram go recznie ale ciagle znajduje nowe ogniska. Potrafi robic nitki o dlugosci 12 cm, lub rozgalezione kszaczki. Prosze o pomoc czy wie ktos jak tego sie pozbyc?

wojtgor

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Borys Warszawa

20 mar 2006, 13:25   (#2)  

Wyglada mi to bardziej na glon. A mozesz zrobic tego zdjecie w akwrium?
Pozdrawiam
Borys

Borys
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Warszawa

20 mar 2006, 13:37   (#3)  

W akwa juz niewidac wybieram na bierzaco, ale jak bylo rozrosniete to przypominalo ten mech co w ksztalcie kulek jest, taka zbita kepa w sumie nie brzydka ale zabardzo sie rozrastale po mchu jawajskim, w koncu go prawie zaktyla. Teraz z pojedynczej nitki robi sie mala kepka szczegolnie przy dnie pod roslinami tam gdzie niedojze i niewyskubie na czas.

wojtgor

22 mar 2006, 00:30   (#4)  

to glon. u mnie tez usiadł na mchu i nie moge się pozbyć dziadowskiej zielonej waty. amano to jedzą? pozdrawiam serdecznie

mareecki
Ranga: Poznaje temat

cezary Płock

02 kwi 2006, 18:16   (#5)  

w swoim akwarium też miałem takie glony. postanowiłem nie nawozić dwa tygodnie. wszystko znikło zapewne też pomogły krewetki. Pozdrawiam

cezary
Ranga: Początkujący

Miasto: Płock

24 cze 2006, 00:57   (#6)  

jak zwalczyc taką watę?

moze ktoś pomoże. mają specyficzny smierdzący zapach.. bluuueeeee....
Pozdrawiam,

Bazyli

----------------------------------------------

Głupi mówi co wie, mądry wie co mówi! :)

bazyli
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_20260130_171052[1].jpg

Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ?

Badman w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3124
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia. Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
IMG_5665.jpeg

Glon na korzeniu i roslinach

szymek1399 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2923
Cześć, Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
IMG_3419.jpeg

Bordowy glon na korzeniach i liściach

raficar rafi w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3455
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
IMG_7953.jpeg

Biały glon?

Mateo525 w Glony · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 10287
Cześć, czy ktoś podpowie co to za glon? Bo z tego co znalazłem poszukałem to jakieś glon nitkowy który już “umarł” wrzucam zdjęcie poglądowe które najbardziej oddaje to co jest. I jak się tego pozbyć?...
dyfuzor.jpg

czy to zielenice?

Easydoor w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4573
cześć akwamaniacy - proszę Was o opinię - co to się wyrabia w moim baniaku - co to za zielone ustrojstwo - zielenice czy coś innego ?
IMG_2394.JPG

Glon lub inny osad do zidentyfikowania.

Teria_ w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5461
Witam, jestem początkujący i niestety mam takie problemy: Na liściach Hygrophila corymbosa i na jednym Anubiasie pojawił się "kryształkowy lub piaskowy" nalot na liściach, oraz przeniósł się...
20241012_101614.jpg

Glon lub inny organizm do zidentyfikowania

wojto233 w Glony · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 14797
Witam forumowiczów, ostatnio na szybie i roślinach ( konkretnie na rogatku ) pojawił mi się taki oto "gość" co to może być ? Szukałem w necie po zdjęciu ale nic takiego samego znalazłem. Pro...
IMG_0764.jpeg

Glon nie do pokonania

tomasz bracki w Glony · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 12772
Witam Tak jak w temacie nie mogę zwalczyć glona widocznego na zdjęciach mimo czyszczenia podczas podmian wody następnego dnia wraca parametry wody w normie , rośliny rosną jednak są bardzo nieestetyc...

Glon od kilku miesięcy

Binio w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3573
Cześć Od kilku miesięcy nie mogę się pozbyć dziadostwa. Czyszczę przy podmianach, wyciągam kamienie i szoruję, podmieniam co tydzień 50% wody, po kilku dniach to samo. Myślę żeby zrestartować akwa. C...
Ikea zaparzacz.jpg

Zielenice i czy za silne światło?

Anonim 59529 w Glony · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11722
Witam Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. I mam problem z glonami. Konkretnie z tymi zielonymi zielenicami. Bo dwa tygodnie temu zmieniłem oświetlenie z 25 wat led sinkora na aż 75 wat led też si...

Statystyki

Ten temat przegląda 322 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 322 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.