Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Kupilemn w sklepie mech jawajski i okazalo sie ze cos jeszcze niestety wyglada jak mech i robi gesta pleche, ale za inwazyjnie w nika w inne rosliny. Teraz niemoge sie go pozbyc jest prawie wszedzie. Wybieram go recznie ale ciagle znajduje nowe ogniska. Potrafi robic nitki o dlugosci 12 cm, lub rozgalezione kszaczki. Prosze o pomoc czy wie ktos jak tego sie pozbyc?
-
wojtgor
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wyglada mi to bardziej na glon. A mozesz zrobic tego zdjecie w akwrium?
Pozdrawiam Borys
-

Borys
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Warszawa
-
W akwa juz niewidac wybieram na bierzaco, ale jak bylo rozrosniete to przypominalo ten mech co w ksztalcie kulek jest, taka zbita kepa w sumie nie brzydka ale zabardzo sie rozrastale po mchu jawajskim, w koncu go prawie zaktyla. Teraz z pojedynczej nitki robi sie mala kepka szczegolnie przy dnie pod roslinami tam gdzie niedojze i niewyskubie na czas.
-
wojtgor
●
to glon. u mnie tez usiadł na mchu i nie moge się pozbyć dziadowskiej zielonej waty. amano to jedzą? pozdrawiam serdecznie
-
mareecki
●
- Ranga: Poznaje temat
w swoim akwarium też miałem takie glony. postanowiłem nie nawozić dwa tygodnie. wszystko znikło zapewne też pomogły krewetki. Pozdrawiam
-
cezary
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Płock
jak zwalczyc taką watę?
moze ktoś pomoże. mają specyficzny smierdzący zapach.. bluuueeeee....
Pozdrawiam,
Bazyli
----------------------------------------------
Głupi mówi co wie, mądry wie co mówi! 
-

bazyli
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Cześć,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
Cześć, czy ktoś podpowie co to za glon? Bo z tego co znalazłem poszukałem to jakieś glon nitkowy który już “umarł” wrzucam zdjęcie poglądowe które najbardziej oddaje to co jest.
I jak się tego pozbyć?...
cześć akwamaniacy - proszę Was o opinię - co to się wyrabia w moim baniaku - co to za zielone ustrojstwo - zielenice czy coś innego ?
Witam, jestem początkujący i niestety mam takie problemy:
Na liściach Hygrophila corymbosa i na jednym Anubiasie pojawił się "kryształkowy lub piaskowy" nalot na liściach, oraz przeniósł się...
Witam forumowiczów, ostatnio na szybie i roślinach ( konkretnie na rogatku ) pojawił mi się taki oto "gość" co to może być ? Szukałem w necie po zdjęciu ale nic takiego samego znalazłem. Pro...
Witam
Tak jak w temacie nie mogę zwalczyć glona widocznego na zdjęciach mimo czyszczenia podczas podmian wody następnego dnia wraca parametry wody w normie , rośliny rosną jednak są bardzo nieestetyc...
Cześć
Od kilku miesięcy nie mogę się pozbyć dziadostwa. Czyszczę przy podmianach, wyciągam kamienie i szoruję, podmieniam co tydzień 50% wody, po kilku dniach to samo. Myślę żeby zrestartować akwa.
C...
Witam
Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. I mam problem z glonami. Konkretnie z tymi zielonymi zielenicami. Bo dwa tygodnie temu zmieniłem oświetlenie z 25 wat led sinkora na aż 75 wat led też si...
|
|