Fluval 303 czy Eheim 2315? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Fluval 303 czy Eheim 2315?

Liczba wyświetleń: 4296·Odpowiedzi: 5
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
vasteq -=POZNAŃ=-

19 mar 2006, 22:43 Fluval 303 czy Eheim 2315?  (#1)  

Moglby mi ktoś doradzić który z tych filtrów jest lepszy? Fluval ma wiekszą przepustowosc 850L/h, czy warto go zamienić na termofiltr Eheima 2315 (620L/h) ?

vasteq
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: -=POZNAŃ=-

Wspieram stronę kontem Premium

sliva rzym/tarnow

20 mar 2006, 18:14   (#2)  

nie wiem ktory lepszy, bo nigdy nie mialem innego jak eheim...
ale tutaj odradzam zakup termofiltra (mam 2 w tym jeden pulsar)
szkoda po prostu miejsca marnowac na grzale jak mozna dodatkowy material filtracyjny tam wstawic... a i z tego co pamietam "nie termofiltry" sa tansze
pozatym w roslinnym styknie jak wstawisz kabel grzewczy

sliva
Ranga: Poznaje temat

Miasto: rzym/tarnow

wolus Paczków

20 mar 2006, 21:21   (#3)  

Witam.
Jestem w posiadaniu Fluvala 303 od około 7miesięcy i muszę stwierdzić że pracuje on coraz głośniej co jestem bardzo nie zadowolony.

wolus
Ranga: Początkujący

Miasto: Paczków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

28 mar 2006, 22:07   (#4)  

Nigdy więcej Fluvala, miałem z nim tragiczne przejścia! Ciągłe awarie a głośna praca to norma! Od kiedy kupiłem Eheima professional nie mam żadnych problemów. Pytanie co lepsze jest retoryczne :)

Zgadzam się ze Sliva w 100% szkoda kasy na termofiltr.

Endii

vasteq -=POZNAŃ=-

28 mar 2006, 22:09   (#5)  

Ja również dokonałem wyboru. Zaopatrzyłem sie w Eheima i mam nadzieje ze mnie nie zawiedzie. Fluval to nienajlepszy wybór jak dla mnie
----
A tak wogóle.. nie lepiej jak akwarium nie zaśmiecają roznego typu grzałki i urządzenia tylko wszystko jest poza nim? Moim zdaniem taki termofiltr to super rozwiazanie.

Nie piszemy postów pod rząd. Korzystamy z przycisku edycji. mod Diki

vasteq
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: -=POZNAŃ=-

Wspieram stronę kontem Premium

17 kwi 2006, 14:15   (#6)  

Oczywiście, że najlepiej jak wszystko jest na zewnątrz zbiornika i nie zaśmieca akwa. Nie ma to jak sump :) Nie polecam jednak kupowania termofiltra ponieważ termometry mają to do siebie, że lubią się częściej psuć niż filtry a trzeba naprawiać to jako całość a filtr jak wiemy musi pracować praktycznie non stop poza krótkimi przerwami na oczyszczenie...

Endii

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

DSC_0199.JPG

Fluval 307. Wymiary.

woronov w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8273
Cześć. Chciałem zapytać się wszystkich posiadaczy filtra o to czy wymiar podawany przez producenta jest taki sam dla całej wysokości filtra? Fluval podaje że filtr ma szerokość 18 centymetrów. Ale z t...
eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11293
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4801
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 492
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1597
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1573
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8111
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3857
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Czy wymienić starą ceramikę?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4730
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika: - 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150 - 3 ...

Fluval 307

lamdre w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4541
Cześć, może komuś się przyda. Mam obecnie Fluvala 307, trochę głośno pracował. Mam tendencję do wypełniania koszyków na maxa, mediami. Dzisiaj je odchudziłem i jakie było moje zdziwienie, zrobił się b...

Statystyki

Ten temat przegląda 170 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570974
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 170 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.