kolejność świetlówek w pokrywie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

kolejność świetlówek w pokrywie

Liczba wyświetleń: 1284·Odpowiedzi: 3
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Wygląd listy:
przygotowuje sie do przeróbki pokrywy 60x30(1x15W)
Zamierzam dorzucić jeszcze jedną świetlówkę 15W T8 oraz kompakta niezintegrowanego philipsa z seri PL-L 36 W( 6500 K ) .
Zastanawiam sie nad tym w jakiej kolejności rozłożyć te świetlówkii. Narazie jestem pewien , że na tył pójdzie Arcadia Tropical (świetnie wybarwia neony, zalecana jest przez producenta lokalizacja z tyłu). Rozważam także jako drugą świetlówkę T8 Arcadia Freshwater (7500K)
Byłbym wdzięczny za sugestie co do kolejności , czyli czy w środku umieścić kompakt a na początku Arcadie czy odwrotnie... Ewentualnie jakieś propozycje co do innych świetlówek T8 w tym układzie.
I przy okazji chciałbym się zapytać czy 66W na ok. 41l to nie za dużo? I ogólnie czy istnieje takie pojęcie "za dużo oświetlenia" ? :)
Z góry dzięki za rady i sugestie..
Pozdrawiam

menyy
Ranga: Poznaje temat

22 mar 2006, 02:07   (#2)  

pewnie mnie zaraz "pojedziecie" , że z taką cierpliwością to w akwatrystyce daleko nie zajde.... ale w weekend bede przerabiał pokrywke a potem to już nie bedzie odwrotu w kolejności.... ogólnie chodzi mi o to czy wyższa temperatura barwowa ładniej wygląda na przedzie czy z tyłu :)

menyy

22 mar 2006, 03:07   (#3)  

Rzecz gustu indywidualnego,a o gustach sie "nie dyskutuje".
Wiec pytasz sie innych jak tobie bedzie "pasowalo" ? 8)
Zreszta zaraz si epojawi pytanie: a do czego,co ma podkreslic,jakie tlo...itd..itd...wiec lepiej sam sprawdz :wink:

Horus

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

22 mar 2006, 09:28   (#4)  

hehehe dzięki za odzew :)
tło będzie naklejana fototapeta niebieska (na dole ciemniejsza na górze jaśniejsza), akwa bedzie miało same niskie roślinki - trawnik, skałka i ewentualnie jedno mikrozorium windelov(przynajmniej taki mam zamysł :) a one lubią się zmieniać - szczególnie jak moje "dzieło" nie bedzie tak ładne jak w zamyśle )
no niby sie nie dyskutuje o gustach ale chodzi o to że jak już raz zamontuje świetlówki to potem już nie bede zmieniał a w tej chwili to nie mam za bardzo możliwości tego sprawdzić( jakie ułożenie mi bedzie pasować mi bedzie pasować ). Więc liczyłem , że ktoś zechce się podzielić swoimi spostrzeżeniami :]
Pozdro

menyy

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

pokrywa.jpg

DIY belka LED w pokrywie do akwarium 72l

Repti w Oświetlenie · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 13295
Cześć, jako że na forum jestem nowy, to na wstępie chciałbym się przywitać :) Planuję założyć akwarium 72l 60x30x40 cm. Właściwie to zastanawiam się nad dodaniem kilku centymetrów do długości i głęb...
YouTube

Reaktywacja akwarium 112L - budowa belki led w pokrywie

robertokot251 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1265
Witam kolegów, za jakieś 3-4 miesiące planuję reaktywację akwarium 112L (netto max 90L) typowo roslinnego (co2 + nawożenie) i chciałbym zbudować belkę na power ledach w pokrywie o mocy około 42-48W ma...
Application guide.jpg

Najpopularniejsze kombinacje świetlówek (porównanie)

roslinyakwariowe.pl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 109 · Wyświetlenia: 103746
Fotografie: Maciej Michalski, Opracowanie: Piotr Baszucki http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/pazdziernik-2013/porownanie.jpg Zapraszamy do obejrzenia por...

Kolejność czterech świetlówek

Avona w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1959
Cześć, Mam akwarium 240l stylizowane na obszary zalewowe Amazonki. Aktualne oświetlenie to 2xT8: Grolux (8500K) i Sylvania Luxline Plus 865 (6500K). Ostatnio dokupiłam zestaw dodatkowego oświetlenia ...

Led w pokrywie

Anonim 4156 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4308
Mam standardowe akwarium ze standardową pokrywą. Jakiś czas temu kupiłem kupiłem sobie zestaw świetlówek LED https://aqua-light.pl/do-pokrywy-akwarium-80cm/1056-zestaw-led-t5-13w-roslinna-9w-6000k-60c...

Elektronika w pokrywie

wodzianka w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1418
Witam, Znalazłam starą pokrywę na strychu i chciałabym ją użyć do akwarium 45l low tech. Moje pytanie- które z części powinny być bezwzględnie osłonięte przed wilgocią, a których budowa pozwala na n...

4X54W dobór swietlówek

DamianS w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3573
Witam, Zakupiłem lampę Odyssea Quad 4X54W. Chciałem się dowiedzieć czy świetlówki które są w zestawie fabrycznym 2x 6500k, 2x 8500k będą OK. Mam raczej średnio wymagające rośliny. Zbiornik 240L - 12...

Prośba o weryfikację świetlówek LED Dobór nowego oświetlenia

ciabatta w Oświetlenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5765
Witam Prosiłbym was o opinię poradę jak rozwiązać kwestie z oświetleniem. Posiadam Akwarium 80x35x45 roślinne, razem z pokrywą gdzie mam zamontowane. 2x biale to 22 w/m i 3200 lm/ LED 8520 1 x plant ...

Statecznik Elektroniczny 2x36w do świetlówek 18w

fullkazik w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1976
C Czy da rade podpiąć statecznik elektryczny 2x36w do świetlówek 18w , 2 lub 4 . J ak bedzie wygladał schemat ? :D

Jaki zestaw świetlówek 2x15W T8 do 60L?

zbojmadej w Oświetlenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5605
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Akwarium posiadam, a w zasadzie posiadałem od nie pamiętam kiedy, ale dopiero jakieś 4lata temu zacząłem interesować się tym na poważnie i wiele rzeczy z przypły...

Statystyki

Ten temat przegląda 529 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 529 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.